Evocon DOO Srbija

5 načina za poboljšanje efikasnosti goriva bagera

Volvo CE nudi mnogo novih tehnologija i usluga kako bi pomogao kompanijama da smanje potrošnju goriva i postanu ekološki prihvatljivije u tom procesu.

Gorivo je jedan od najvećih troškova za većinu građevinskih firmi. Volvo CE je svoje mašine opremio tehnologijom uštede goriva i nudi mnogo različitih usluga za uštedu goriva. Smanjenje potrošnje goriva poboljšavanjem efikasnosti ne samo da štedi novac kompanijama, već i pomaže u smanjenju njihovog uticaja na životnu sredinu. Svaka litra ušteđenog dizel goriva znači da se u atmosferu oslobađa 2,6 kilograma manje ugljen-dioksida.

1. Automatski prazan hod

Funkcija automatskog praznog hoda kod Volvo mašina smanjuje potrošnju goriva automatskim prebacivanjem motora na podešavanje visokog praznog hoda nakon pet sekundi neaktivnosti. Ovo smanjuje broj obrtaja motora što štedi gorivo. Pet sekundi je podrazumevana postavka za funkciju automatskog praznog hoda, ali može se promeniti tako da se aktivira od tri sekunde praznog hoda do dvadeset sekundi. Potrebno je da rukovalac samo dodirne džojstik ili papučicu da bi motor vratio u normalan režim i vratio ga na punu snagu. Ova funkcija poboljšava efikasnost goriva bez smanjenja produktivnosti mašine.

 

automatsko isključenje motora

2. Automatsko isključenje motora

Funkcija automatskog isključenja motora funkcioniše slično kao i funkcija automatskog praznog hoda. Umesto da pređe u režim praznog hoda, motor mašine će se ugasiti nakon pet minuta neaktivnosti. Nakon četiri minuta neaktivnosti, mašina će dati upozorenje od 60 sekundi da će se motor ugasiti. Po isteku šezdeset sekundi, motor mašine će se isključiti. Ova funkcija pomaže u smanjenju emisija kada mašina radi u praznom hodu. Mašina može da ostane neaktivna 40-60% radnog vremena što značajno doprinosi potrošnji goriva.

 

Eko režim

3. Eko režim

Mnogi brendovi nude eko režim kod svojih mašina, međutim, to obično samo smanjuje obrtaje motora za 10%. Eko režim rada Volvo CE deluje tako što kontroliše protok pumpe kako bi se izbeglo inercijsko preticanje zaštitnih ventila za preopterećenje uz održavanje maksimalne efikasnosti kopanja i ljuljanja. Smanjuje protok i gubitak pritiska i poboljšava kontrolu protoka pumpe, što rezultira povećanjem efikasnosti od 5%. Za razliku od eko režima koji nude drugi brendovi, efikasnost se povećava bez smanjenja snage mašine.

 

Izveštaj o efikasnosti goriva Volvo CE

4. Izveštaj o efikasnosti goriva

Koristeći podatke telematičkog sistema CareTrack, izveštaji o efikasnosti goriva Volvo su dragoceni alat za pomoć kupcima u povećanju efikasnosti goriva njihovih mašina. Senzori na mašini prate potrošnju goriva, a izveštaje automatski sastavljaju unapred definisani algoritmi kompanije Volvo, predstavljeni u PDF-u koji se lako čita. Kupac ne treba da troši vreme na analizu zbunjujućih podataka, već umesto toga može brzo i jasno identifikovati područja gde se može poboljšati efikasnost goriva, postaviti ciljeve i pratiti napredak.

 

Obuka za eko rukovaoca Volvo CE

5. Obuka za eko rukovaoca

Obuka za eko rukovaoca Volvo pomaže iskusnim rukovaocima da razumeju načine na koje mogu efikasnije upravljati mašinom. Program se fokusira na potrošnju goriva tokom rada u praznom hodu, planirajući najefikasnije načine rada i korekcije rada i upravljanja mašinom. Obuka za eko rukovaoce može smanjiti potrošnju goriva kompanija do 50%.

ZA VIŠE INFORMACIJA

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com