Evocon DOO Srbija

5 saveta za održavanje kako bi bageri bili u najboljem stanju za rad

Vlasnici i rukovaoci mogu da unaprede performanse svojih mašina na visokom nivou obavljanjem redovnih provera i korišćenjem samo originalnih Volvo delova.

1. Ispraznite separator vode svakog jutra

U motoru se često stvara kondenzacija zbog pada temperature preko noći tako da drenaža separatora vode treba da bude prva stvar koju rukovaoc uradi pre početka jutarnje smene. Ukoliko se to ne uradi, voda može ući u brizgalice gde se pretvara u paru i to dovodi do korozije. Jedan od najčešćih uzroka kvara bagera je taj što se ne obavlja drenaža separatora vode.

Pregled šasije

2. Proverite zategnutost gusenice jednom nedeljno

Zategnutost gusenice uvek treba da bude malo olabavljena. Ukoliko je gusenica previše zategnuta, pritisak može prouzrokovati nepotrebno habanje lančanika i zubaca. To se može dogoditi ukoliko je pogrešno izmerena udaljenost od donjeg lančanika do okvira na šasiji. To je drugačije merenje u zavisnosti od vrste materijala, tako da svako ko obavlja pregled treba uvek to da potraži u priručniku za rukovaoca.

Volvo EC140E bager

3. Ne dodirujte filter za vazduh sve dok se svetlo ne upali u kabini

Zbog beznačajne sitnice u vezi sa vazdušnim filterom u motoru se može pojaviti talog i zrnaste čestice koje ga mogu oštetiti. Svetlo će se pojaviti na tabli za instrumente u kabini kada dođe vreme za čišćenje filtera (očistite ga samo dva puta) ili ga promenite. Rukovaoci ili tehničari koji žele da provere status filtera treba da ga nadgledaju preko funkcije CareTrack i MATRIS.

Filter Volvo kompleta za negu

4. Uvek kupujte zamenski filter od kompanije Volvo

Upotreba bespravno proizvedenog filtera slabijeg kvaliteta dovodi do toga da motor škripi i do skraćivanja njegovog radnog veka – a motor je skupa komponenta za zamenu! Manje od 5% od ukupnih troškova vlasništva jednog bagera ide na ulje i filter, tako da to nije veliki trošak. Rukovaoci treba da se odnose prema mašini kao da je to njihov lični automobil i da racionalno troše novac na originalne Volvo delove.

Rashladna tečnost Volvo

5. Ne mešajte druge rashladne tečnosti sa rashladnom tečnošću Volvo

Formula rashladne tečnosti Volvo je pažljivo razvijena za vrhunske performanse. Mešanje sa drugim rashladnim tečnostima prouzrokovaće da gel slične konzistencije prodre što će blokirati pumpu za vodu i promeniti tačku ključanja. Rashladna tečnost ima tri važne namene – podmazivanje, izbegavanje korozije i hlađenje – tako da je od vitalnog značaja za rad kao što je i bila namera kompanije Volvo.