Evocon DOO Srbija

Napravili su ga najbolji – potpuno novi manipulator za materijale EW240E firme Volvo

Koristeći svoje veliko iskustvo, firma Volvo Construction Equipment je napravila svoj najčvršći i najinovativniji manipulator za materijale do sada – model EW240E.

Posebno konstruisan za manipulaciju otpadom i materijalima za recikliranje i proizveden u Volvo fabrici, novi manipulator za materijale EW240E firme Volvo Construction Equipment je snažan i pouzdan partner za zahtevne radne uslove. Ova univerzalna mašina nudi maksimalnu produktivnost i fleksibilnost jer ima čitav niz isprobanih i proverenih karakteristika.

Manipulator za materijale EW240E od 26 tona pogoni se Tier 4 Final Volvo motorom koji ima 129 kW (173 KS) i maksimalan obrtni moment od 850 Nm pri samo 1350 o/min. Prava strela dužine 6,5 metara i labuđi krak dužine 5 metara omogućavaju mašini impresivan dohvat unapred koji je veći od 11 metara. 

Namensko rešenje za manipulaciju materijalima

Zasnovan na višedecenijskom izvanrednom projektantskom iskustvu, manipulator za materijale EW240E je namensko rešenje za manipulaciju materijalima. Zahvaljujući proverenim komponentama koje su iste kao kod drugih Volvo bagera točkaša, firma Volvo je mogla da odvoji vreme i da savršeno prilagodi novu mašinu zahtevima u vezi sa manipulacijom materijalima. Iako se najnovija mašina zasniva na proverenoj konstrukciji svojih prethodnika, ima mnogo novih karakteristika koje su strogo testirane u realnim uslovima.

Napravljen tako da drži produktivnost na visokom nivou, a zastoje u radu na niskom, manipulator za materijale EW240E je idealno rešenje tamo gde se zahtevaju optimalan dohvat i izvanredna preglednost. Mašina se proizvodi sa namenskom gornjom konstrukcijom i ojačanim donjim postrojem kako bi izdržala sile koje se javljaju pri sortiranju otpadnog materijala. Ostale razlike u odnosu na standardni bager uključuju hidraulički podignutu kabinu, četiri stabilizatora kao standardnu opremu, kompletne gumene pneumatike i namensku pravu strelu koja je dovoljno fleksibilna za montažu sa labuđim krakom dužine pet metara ili krakom za hvatanje/sortiranje dužine četiri metra.

Performanse poboljšavaju funkcija plutanja strele i funkcija prigušivanja cilindra strele koja smanjuje podrhtavanje i fiksira hvataljku u cilju veće stabilnosti. Da bi preciznost bila veća, kontrola hvataljke i kočioni sistem za lako obrtanje skladno funkcionišu kada se istovremeno koriste, dok optimizovan hidraulički sistem pruža trenutni odziv.

Rukovaoci udobno rade u prostranoj Volvo kabini koja može da se podigne do visine od pet metara iznad podloge da bi rukovalac video sve pred sobom. U cilju stabilnog rukovanja pri radu na visini, kabina ima i dvostruko prigušene jastuke koji smanjuju buku i vibracije. Bezbednost je veća jer manipulator za materijale EW240E ima krak sa ograničenom funkcijom da se kabina i hvataljka ne bi sudarili. Kao dodatnu bezbednosnu funkciju pri radu u unutrašnjosti, Volvo nudi opcionalnu funkciju za ograničenje visine. Rukovalac lakše ulazi u kabinu i izlazi iz nje zahvaljujući svetlo obojenim rukohvatima i novim stepenicima na stabilizatorima.

Urođena univerzalnost

Manipulator za materijale EW240E je univerzalan po prirodi i može da se konfiguriše spolja i iznutra. Kupci mogu da budu maksimalno produktivni tako što će napraviti mašinu koja tačno odgovara njihovim potrebama. Oni, na primer, mogu da izaberu labuđi ili pravi krak da bi uvek imali najbolju mašinu za posao. Odgovarajuće hvataljke, koje su optimizovane pomoću fabrički instaliranih pomoćnih krugova, savršeno funkcionišu sa Volvo mašinom i mogu da se poruče u svim Volvo fabrikama.

Osim što mašina može lako da se prilagodi za posao, može da se opremi sa nekoliko opcija koje će najbolje odgovarati kupčevim potrebama. Volvo kabina ima velike staklene površine, što daje preglednost u svim pravcima i maksimalnu bezbednost. U cilju veće preglednosti, kupci mogu da izaberu Volvo Smart View funkciju ili jednodelni, polikarbonatni prozor sa zaštitnim filmom. Da bi još lakše radio, komforna kontrola vožnje (CDC) omogućava rukovaocu da upravlja mašinom samo pomoću točkića na komandnoj ručici, do brzine od 20 km/h (12 mph) – ovo je nova karakteristika za Volvo asortiman bagera točkaša. Manipulatori za materijale EW220E i EW240E su specifični po tome što mogu fabrički da se poruče bez stuba upravljača. To omogućava rukovaocu da samo pomoću komandnih ručica kontroliše celu mašinu, uključujući tiltrotatore i stabilizatore.

E za efikasnost

Manipulator za materijale EW240E funkcioniše inteligentno i ekonomično. Funkcija automatskog praznog hoda, koja smanjuje brzinu motora na brzinu praznog hoda kada su komande neaktivne nakon isteka unapred podešenog vremena, i funkcija automatskog isključivanja motora smanjuju potrošnju goriva. Osim što je poboljšan ECO režimom koji se automatski uključuje, manipulator za materijale EW240E ima puno karakteristika za ekonomičniju potrošnju goriva i manje habanje mašine.

Da bi manipulator za materijale EW240E uvek bio u radnom stanju, konstruisan je tako da se lako servisira. Kod svih bagera točkaša E-serije, sa nivoa podloge se pristupa svim grupisanim tačkama za podmazivanje i filterima postavljenim iza vrata motora koja se otvaraju pod velikim uglom. Bolji pristup oblastima kao što su hladnjaci i mrežice olakšava održavanje, pa rukovalac ne gubi vreme čak i kada je u pokretu.

Pošto se ova mašina pravi samo u Volvo fabrikama, kupci mogu da koriste čitav asortiman Volvo usluga koje su osmišljene tako da obezbede maksimalan prihod od uloženog novca. Od originalnih Volvo delova i Volvo servisnih tehničara do proaktivnog praćenja mašine i obuke rukovalaca – sve je dostupno na jednom mestu.

Manipulator za materijale EW240E

Ključne specifikacije:

Motor Volvo D6J
Radna težina 
Prava strela, krak za sortiranje dužine 4 m, udvojeni Solideal pneumatici 10.00-20 i hvataljka za sortiranje sa spojnicom za brzo priključivanje (1500 kg)
kg 25900 
lb 57100 
Radna težina 
Prava strela, labuđi krak dužine 5 m, udvojeni Solideal pneumatici 10.00-20 i hvataljka zapremine 600 l (1600 kg)
kg 26000 
lb 57320 
Bruto snaga kW 129 
KS 173 
... pri brzini motora o/min 1800 
Maks. dohvat pri kopanju  mm 11000 
ft in 36' 1" 
Maks. brzina  km/h 20 
mph  12,4