Construction Equipment România

Volvo Dig Assist: Un sistem indispensabil

Patrik Ekström, operator în cadrul companiei LMBab, susține că funcția Dig Assist pentru excavatoare, oferită de Volvo, i-a îmbunătățit semnificativ viața profesională. Noul sistem ușor de utilizat, disponibil numai de la Volvo, ajută operatorii să își îndeplinească sarcinile de excavare în siguranță, cu acuratețe și într-un timp mult mai scurt.

Vara trecută, atunci când a cumpărat un nou excavator pe roți EWR150E cu rază scurtă de pivotare pentru a-l adăuga flotei sale de utilaje Volvo, compania suedeză de construcții LMBab a ales să încerce noua tehnologie Volvo Co-Pilot prevăzută cu sistem Dig Assist. Șase luni mai târziu, aceasta nu regretă deloc alegerea făcută.

Tehnologia Volvo Co-Pilot aduce cu sine senzori de presiune și poziție de înaltă precizie, care transmit date operaționale în timp real către un ecran tactil color de 10 inch de tip Android amplasat în cabină, precum și pe cloud.

În funcție de versiunea aleasă de client - 2D, in-field design sau 3D - funcția Dig Assist le permite operatorilor să seteze adâncimile sau gradele de înclinare dorite, precum și forme 3D complicate, să monitorizeze progresul realizat în desfășurarea lucrării și să primească alerte atunci când parametrii impuși sunt atinși.

LMBab utilizează în prezent versiunea 2D, dar intenționează să treacă la o versiune îmbunătățită. „Activitatea noastră constă din săparea și planificarea conductelor de apă și a drumurilor, iar funcția Dig Assist ne ajută în acest sens”, a afirmat operatorul Patrik Ekström. „Aceasta este simplă și eficientă. Cred că în curând vom trece la versiunea 3D”.

SIGURANȚĂ MAI MARE PE ȘANTIER

Sistemul Dig Assist îmbunătățește nu numai acuratețea și productivitatea, dar și siguranța. Acesta poate elimina nevoia ca operatorul să părăsească cabina pentru a verifica manual pantele sau nivelurile, precum și nevoia ca zona de excavare să fie demarcată de topografi. Totodată, sistemul de cântărire la bord reduce semnificativ riscul supraîncărcării utilajului.

GESTIONARE UȘOARĂ A FLOTEI DE UTILAJE

Deoarece informațiile cu privire la utilaj sunt transmise și pe cloud, funcția Dig Assist este utilă în egală măsură atât operatorilor, cât și managerilor flotei de utilaje. Informațiile precum cantitatea totală de material mutat în fiecare zi, greutatea sarcinii cupei și timpul de inactivitate le permit managerilor flotei să identifice aspectele legate de eficiență sau productivitate care ar putea fi îmbunătățite și să stabilească obiectivele de îndeplinit.

„Sistemul înregistrează datele și ne permite să le analizăm ori de câte ori dorim”, a explicat Ekström.

Tehnologia Volvo Co-Pilot prevăzută cu funcție Dig Assist este disponibilă la excavatoarele pe șenile – EC220E, EC250E și EC300E – și excavatoarele pe roți – EW160E, EWR150E și EWR170E – din clasa de greutate de 15 până la 30 de tone.

De când a avut oportunitatea să opereze un utilaj EWR150E echipat cu tehnologia Volvo Co-Pilot și funcția Dig Assist, Ekström nu mai dorește să revină la vechiul său mod de lucru. „Sistemul este foarte bun și, ca să fiu sincer, nu mă pot lipsi de el nici măcar o zi”, a concluzionat acesta.