Construction Equipment România

Cel mai înalt excavator Volvo pentru demolări ajută firma Veidekke să atingă noi culmi de succes

Gigantul norvegian Veidekke, care activează în domeniul construcțiilor, a mobilizat un excavator Volvo EC750E HR pentru lucrul la înălțime mare pentru demolarea celebrei „House of Oslo”, o clădire cu 11 etaje care este una dintre cele mai mari din capitala Norvegiei.

Atunci când firma norvegiană Veidekke a primit sarcina de a demola clădirea House of Oslo, un centru comercial foarte înalt din centrul capitalei, știa că această operațiune va constitui o mare provocare.

Clădirea de 55.000 m2 nu numai că era înconjurată de străzi aglomerate pline de pietoni, mașini și tramvaie, dar avea și 11 etaje - o înălțime considerabilă chiar și pentru cea mai experimentată firmă de demolări.

Un proiect de asemenea proporții necesita un utilaj și mai mare, care să poată finaliza lucrările aferente în siguranță și la timp.

O soluție construită în funcție de cerințele clientului

După utilizarea anterioară cu succes a altor șapte excavatoare Volvo pentru demolări la înălțime mare, firma Veidekke a contactat compania Volvo CE pentru a-i solicita un echipament care să facă față cerințelor sale.

Firma a explicat de ce are nevoie și Volvo CE a ascultat cu atenție, lansând în anul 2018 modelul EC750E HR pe baza feedback-ului primit de la Veidekke și alți clienți din întreaga lume.

„Aveam nevoie de un utilaj care să ajungă la înălțime mare, și asta am și primit”, a afirmat Jon Nässelquist, director de achiziții utilaje în cadrul firmei Veidekke. „Faptul că un client își poate prezenta propriile cerințe și Volvo construiește apoi ceea ce dorește clientul este unic.”

Noul utilaj EC750E HR dispune de o înălțime maximă la bolțul cupei de 36 m și o unealtă de 3,6 tone, ceea ce reprezintă un spor de amplitudine de 4 m și o creștere cu 44% a greutății uneltei comparativ cu predecesorul său, modelul EC700C HR.

Fundații solide

Deoarece excavatorul a fost construit special pentru lucrările de demolare, stabilitatea și siguranța sunt aspecte centrale ale designului acestuia.

Utilajul EC750E HR este prevăzut cu un șasiu complet nou, conceput special pentru sectorul demolărilor. Acesta este mai greu și mai lat chiar și decât cel al excavatorului Volvo EC950E de talie mai mare, fiind cu 0,5 m mai lung și cu 1 m mai lat decât șasiul modelului EC750E; în plus, are un ecartament impresionant de 4,3 m.

Cele 4 tone suplimentare ale contragreutății ridică greutatea totală a utilajului EC750E HR la 104 tone, stabilitatea suplimentară astfel dobândită conferindu-i acestuia o fundație solidă pentru cea mai bună performanță din clasa sa.

„Lățimea și contragreutatea sunt cele care îi conferă utilajului stabilitatea sa impresionantă”, a explicat Nässelquist. „Acesta este solid ca o stâncă. Chiar și atunci când este utilizat la înălțime mare, utilajul rămâne puternic și nu se balansează, lucru care este de o importanță crucială.”

Siguranța este mai presus de toate

Utilajul EC750E HR încorporează, de asemenea, mai multe caracteristici de siguranță importante care protejează atât operatorul Veidekke cât și utilajul în timpul îndepărtării celor 60-70.000 tone de deșeuri de beton de pe locația clădirii House of Oslo.

Printre acestea se numără un pachet de protecție completă în timpul demolării ce include o protecție robustă împotriva obiectelor în cădere (FOG) montată pe cadru, care ferește operatorul de sfărâmăturile în cădere fără a-i afecta însă vizibilitatea. Pentru a spori și mai mult siguranța, utilajul EC750E HR vine însoțit de un sistem nou indicator al momentului total (TMI) care, prin intermediul propriului său ecran amplasat în cabină, oferă o imagine în timp real a poziției catargului și uneltei și avertizează operatorul atunci când lucrează într-o poziție periculoasă.

Funcționare lină

Utilajul este proiectat să asigure și confortul operatorului. Demolarea clădirilor înalte necesită ca operatorii utilajelor să se concentreze asupra unor puncte aflate cu mult deasupra nivelului solului. De aceea, cabina utilajului EC750E HR, care se poate înclina până la 30 de grade, ajută la reducerea încordării gâtului și a oboselii operatorilor.

Operatorul de utilaje Kenneth Ufs susține că funcția de înclinare a cabinei i-a îmbunătățit viața profesională: „Este fantastic că pot să înclin cabina. În timpul unei zile lungi de lucru, acest lucru mă ajută să stau confortabil și să rămân concentrat.”

Pe lângă confortul din cabină, tot la fel de importante pentru Ufs sunt și elementele de comandă sensibile ale sistemului hidraulic. „Utilajul este echipat cu elemente de comandă hidraulice cu funcționare lină care reacționează exact așa cum vreau eu. Acestea sunt sensibile și reacționează rapid, ceea ce este foarte important”, a adăugat acesta.

Un sistem hidraulic sensibil asigură un nivel mai înalt de control, siguranță și eficiență, ceea ce face ca operatorii să fie mai productivi și mai mulțumiți.

O relație strânsă

Firma Veidekke este, de 14 ani, un client valoros al companiei Volvo și deține o flotă de 66 de utilaje Volvo. Aceasta a comandat noul utilaj EC750E HR cu catarg de 36 de metri încă dinainte ca acesta să fie lansat oficial și a fost prima companie care a primit acest model.

Membrii echipei Veidekke chiar au vizitat uzina de excavatoare din Changwon, Coreea a companiei Volvo CE, pentru a vedea unde a fost construit utilajul și a-l vedea înainte de livrare.

„Volvo este un partener excelent atunci când vine vorba de demolări”, a afirmat Erik Nilsen, director de construcții și mediu în cadrul firmei Veidekke Norvegia. „Utilajul EC750E HR lucrează extraordinar de bine și ne-a ajutat să menținem un nivel înalt de productivitate. Acesta este unealta cea mai eficientă pentru o lucrare de acest fel.”