Construction Equipment România

Cel mai mare excavator Volvo este „un vis devenit realitate” pentru un expert în demolări

Expertul belgian în domeniul demolării echipamentelor de înaltă tensiune, Wesley Princen, este primul client care a cumpărat cel mai mare excavator produs până acum de Volvo, modelul EC750E HR, și abia așteaptă să îl poată utiliza.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Wesley Princen știe cu siguranță multe despre excavatoare. Contractantul belgian a crescut printre utilaje la ferma părinților săi aflată în localitatea Gingelom, la vest de Bruxelles, și a operat pentru prima dată un excavator la vârsta de 16 ani. La vârsta de 18 ani, își înființase deja propria companie de terasamente, Aannemingsbedrijf Princen NV, și își începuse studiile de inginerie.

Afacerea a demarat cu adevărat după ce a finalizat o lucrare de cablare subterană pentru operatorul de rețea belgian, Elia, care continuă să îi fie client fidel chiar și 20 de ani mai târziu.

„Majoritatea stațiilor electrice din Belgia au fost construite imediat după cel de-al Doilea Război Mondial și a venit vremea să fie înlocuite. Elia avea nevoie de cineva care să demoleze aceste stații electrice și, deoarece noi suntem una dintre puținele companii autorizate să desfășoare lucrări la înaltă tensiune, am fost contractați să efectuăm majoritatea lucrărilor”, a explicat Princen.

Astăzi, el este considerat unul dintre cei mai buni experți din lume în domeniul demolărilor de echipamente de înaltă tensiune și se extinde și în domeniul demolărilor de facilități nucleare. Princen va utiliza cel mai nou membru al flotei sale de utilaje, excavatorul pentru demolări Volvo EC750E HR, pentru a demola o secțiune dintr-o uzină electrică dezafectată și o fabrică de combustibil nuclear.

Primul excavator pentru demolări Volvo EC750E HR împreună cu seturile sale de catarge

Utilaje dure pentru lucrări dure

Princen a cumpărat primul său excavator Volvo pentru demolări la înălțime mare, un model EC480D HR, acum aproximativ cinci ani. De atunci, numărul de lucrări de demolare industriale de regim greu efectuate de compania sa a crescut tot mai mult, necesitând un utilaj care poate ajunge la înălțimi mai mari și poate utiliza unelte mai grele. Acesta este momentul în care intră în scenă utilajul Volvo EC750E HR, care poate ajunge la înălțimi de până la 36 m cu o unealtă de 3,6 tone, sau de 26 m cu o unealtă de 5 tone. Princen va utiliza cu precădere catargul de 26 m.

Conceptul pentru utilajul Volvo EC750E HR s-a născut acum doi ani de zile, iar Princen a fost implicat de la bun început.

„Eram deja în contact cu uzina și cu David Arnoldsson și Peter Lam [specialiștii în produse de demolare la nivel global și, respectiv, regional ai companiei Volvo], și am început să discutăm”, a explicat acesta. „Ei erau, de asemenea, interesați de posibilitatea de a crea un succesor pentru modelul EC700C HR și aveau nevoie de feedback din partea clienților pentru a construi un utilaj mai bun.”

Princen a comandat modelul EC750E HR fără a fi văzut măcar utilajul final. „N-am știut la momentul respectiv care va fi rezultatul, dar am fost atât de încântați de primul nostru excavator pentru demolări la înălțime mare primit din partea companiei Volvo, încât am fost siguri că va fi bun”, a afirmat el.

Wesley Princen își prezintă noul utilaj jurnaliștilor

Marea dezvăluire

Princen a reușit, în sfârșit, să își vadă noul utilaj în luna mai a acestui an, în cadrul unei vizite efectuate la uzina de excavatoare Volvo din Changwon, Coreea, și s-a numărat printre primele persoane din afara uzinei care au văzut acest model de importanță istorică.

„A fost o surpriză foarte plăcută să pot vedea utilajul EC750E HR finalizat după aproape doi ani”, a comentat el. „Acum 20 de ani, nu mi-aș fi imaginat nicio clipă că voi cumpăra un utilaj de 100 de tone. Sunt foarte mândru că ne aflăm în posesia celui mai mare excavator Volvo construit vreodată. Abia aștept să încep să lucrez cu el.”

Princen este acum proprietarul unuia dintre cele mai mici excavatoare Volvo pentru lucrul la înălțime mare – construit special pe baza platformei modelului EC300EL – dar și al celui mai mare excavator Volvo. Flota sa include în total un număr de 25 de excavatoare, iar ultimele șase pe care le-a achiziționat au fost toate marca Volvo.

Siguranța este pe primul loc

Atunci când te confrunți cu o lucrare periculoasă, cum ar fi demolarea unei stații electrice sau chiar a unei fabrici de combustibil nuclear, dăruirea companiei Volvo în garantarea siguranței este deosebit de atrăgătoare. Prioritatea numărul unu a companiei Volvo este de a se asigura că Princen și toți operatorii săi se reîntorc în siguranță la familiilor lor la sfârșitul zilei de lucru. Faptul că se concentrează pe maximizarea disponibilității recomandă, de asemenea, compania Volvo ca fiind o alegere logică.

„Pe lângă faptul că excavatoarele Volvo pentru demolare la înălțime mare se numără printre cele mai bune excavatoare pentru demolare disponibile pe piață în momentul de față, avem nevoie și de servicii de calitate”, a explicat Princen. „Avem relații foarte bune cu distribuitorul nostru local, SMT Belgium, și cu managerul nostru de cont din cadrul acestuia, Danny Verheyen. Dacă ne confruntăm vreodată cu orice problemă, tot ce trebuie să facem este să îl sunăm pe Danny și totul este rezolvat. Acest sistem funcționează și suntem foarte mulțumiți de el.”

Utilajul EC750E HR al lui Princen a sosit deja la depozitul european din Olanda al Volvo CE și, înainte de a fi livrat, uleiul hidraulic va fi schimbat cu o variantă ecologică astfel încât, în eventualitatea oricăror scurgeri, acestea nu vor avea un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Între timp, Princen abia așteaptă să se urce la bordul utilajului. „Îmi place la nebunie”, a afirmat el. „Numai să-l vezi, e un adevărat monstru. Cred că voi lucra cu el în fiecare zi cu zâmbetul pe buze. Este un vis devenit realitate.”