Construction Equipment România

Întrebați expertul: Stefan Pettersson discută despre costul total de proprietate

Inginerul de aplicații Stefan Petterson este expertul local cu privire la costul total de proprietate (TCO) din regiunea de vânzări EMEA a companiei Volvo CE. I-am adresat câteva întrebări pentru a afla modul în care compania și distribuitorii săi tratează acest subiect pentru a le putea oferi clienților un nivel excepțional de rentabilitate.

Stefan PetterssonDe ce se concentrează compania Volvo CE atât de mult pe costul total de proprietate?

Aici, la Volvo CE, succesul clienților reprezintă preocuparea principală în tot ceea ce facem. Și, pe lângă desfășurarea de operațiuni sigure și ecologice care respectă obiectivele de producție și termenele limită, rentabilitatea reprezintă o componentă de importanță vitală a succesului clienților. Clienții noștri nu pot, pur și simplu, continua să funcționeze dacă afacerea lor nu este profitabilă.

Ca marcă premium, Volvo nu are cele mai scăzute prețuri de achiziție de pe piață. Drept urmare, nivelul de inovație și calitate încorporat în proiectarea și fabricarea utilajelor noastre se reflectă în prețul de comercializare al acestora. Le putem însă oferi clienților noștri cel mai bun raport calitate-preț de pe piață.

Nivelul înalt de productivitate al utilajelor Volvo, precum și economiile în ceea ce privește consumul de combustibil și întreținerea realizate de acestea pe termen lung, asigură un cost total de proprietate impresionant de scăzut. Acesta este lucrul care ne distinge de concurență și face diferența pentru clienții noștri.

Costul total de proprietate nu depinde însă doar de utilaje, ci și de modul în care acestea sunt utilizate. De aceea, scopul nostru este să cooperăm în mod proactiv cu clienții și să ne consultăm cu aceștia pentru a le reduce și mai mult costurile.

Cum definește compania Volvo CE costul total de proprietate?

Calculăm costul total de proprietate ca fiind costul în dolari pe oră al deținerii și exploatării unui utilaj, împărțit la producția acestuia în tone sau metri cubici pe oră.

Costurile de proprietate includ prețul de achiziție, valoarea reziduală, deprecierea, dobânda, asigurarea și impozitul. Costurile de exploatare includ consumul de combustibil, piesele de uzură, întreținerea preventivă și reparațiile.

Care sunt factorii care contribuie cel mai mult la costul total de proprietate?

Consumul de combustibil, cerințele de întreținere și productivitatea sunt, fără îndoială, principalii factorii care contribuie în prezent la costul total de proprietate.

Care sunt principalele obstacole în calea obținerii celui mai bun cost total de proprietate posibil?

Primul obstacol important în calea obținerii celui mai bun cost total de proprietate posibil îl reprezintă neconectarea utilajelor. Conectarea utilajelor la sistemul nostru telematic CareTrack ajută clienții să monitorizeze principalii factori care influențează costul total de proprietate al flotei lor – consumul de combustibil, maniera de utilizare, starea utilajelor și comportamentul operatorului în exploatare – astfel încât să poată identifica aspectele care pot fi îmbunătățite, să poată stabili obiective și să poată lua măsuri.

Un alt obstacol cheie în calea obținerii celui mai bun cost total de proprietate posibil constă din neasigurarea pe șantier a numărului de utilaje și a capacității de producție necesare pentru obținerea tonajului pe oră sau a costului pe tonă urmărit. În cazul unei astfel de neconcordanțe, utilajele vor irosi timp și combustibil mergând în gol sau așteptând ca utilajul sau utilajele partenere să fie gata.

În ultimul rând, dacă clienții nu investesc în instruirea operatorilor lor, nu le oferă acestora posibilitatea de a-și atinge potențialul maxim. Operatorii bine instruiți intuiesc de câtă putere au nevoie, își planifică în mod eficient volumul de lucru și au grijă de utilajele lor, reducând astfel consumul de combustibil, cerințele de întreținere și costurile de reparație, și sporind nivelul de productivitate.

Cum își poate ajuta compania Volvo CE clienții să își îmbunătățească costul total de proprietate?

Am menționat deja beneficiul utilizării sistemului CareTrack în reducerea costului total de proprietate. În cazul în care clienții au nevoie de asistență suplimentară în interpretarea datelor, rapoartele noastre informative le pot fi de mare ajutor. Clienții pot vedea dintr-o privire nivelul real de rentabilitate pe care îl oferă utilajele lor.

Un alt instrument important când vine vorba de costul total de proprietate este SiteSim, care calculează configurația optimă a șantierului clientului pentru reducerea la minimum a timpilor inutili de așteptare sau de mers în gol. Programul software poate chiar recomanda rutele ideale pe care trebuie să le urmeze operatorii atunci când se află la bordul utilajelor.

Atunci când vine vorba de instruirea în operarea utilajelor, există multe opțiuni diferite, dar eu unul sunt un mare fan al instruirii pe simulator. Simulatoarele Volvo utilizează același software și aceleași date ca și funcția Tehnologie oferită de Volvo CE pentru scopuri de cercetare și dezvoltare, ceea ce le conferă un nivel maxim de realism. Operatorii își pot antrena abilitățile fără niciun risc pentru utilaj sau alte persoane; în plus, putem chiar instala simulatoare la locația clienților, pentru a reduce la minimum timpul de producție pierdut.

Cum se vor dezvolta aceste instrumente în viitor?

Recent, am făcut deja unele progrese foarte interesante. Sunt sigur că ați auzit deja de Volvo Co-Pilot. Cea mai recentă actualizare a acestuia constă din includerea unei funcții de „Îndrumare a operatorului”, care încurajează îmbunătățirea tehnicilor de condus prin vizarea acelor comportamente ale operatorului despre care se știe că au un efect semnificativ asupra eficienței consumului de combustibil. Prin intermediul feedback-ului instantaneu, efectul comportamentului în condus este afișat în timp real pe un ecran amplasat în cabină, operatorul putând recunoaște criteriile și înțelege efectele acțiunilor sale în raport cu aceste criterii. Aceste informații în timp real ajută operatorul să ia decizii mai bune pentru reducerea consumului de combustibil și a nivelului de uzură a utilajului.

De asemenea, începând de anul trecut, utilizăm măsurători și fotografii realizate cu ajutorul dronelor pentru a crea modele tridimensionale ale șantierelor clienților în SiteSim. Acest lucru conferă simulărilor noastre un nivel superior de acuratețe. Totodată, acum putem introduce aceste modele tridimensionale ale șantierelor clienților în simulatoarele noastre de utilaje, pentru ca operatorii să poată exersa și perfecționa exact acele sarcini de lucru și rute pe care le vor efectua și urma în viața reală. Consider că simulările vor deveni o parte și mai importantă a modului în care conlucrăm cu clienții.

Maximizarea rentabilității

PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Regiunea de Vânzări EMEA (Europa - Orientul Mijlociu - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
Londra
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com