Construction Equipment România

5 greșeli frecvente care sporesc timpul de nefuncționare al unui utilaj

Menținerea utilajelor în bună stare de funcționare - și productive - este de importanță majoră pentru Volvo CE și distribuitorii săi. Iată cinci dintre cele mai frecvente probleme inutile legate de întreținere, precum și modul în care le puteți evita.

1. Necitirea manualului de utilizare

Utilajele Volvo includ o multitudine de caracteristici menite să sporească performanța și ușurința în exploatare. Deoarece utilajele sunt actualizate odată cu lansarea fiecărei noi generații, chiar și cei mai experimentați operatori nu vor fi familiarizați cu toate caracteristicile acestora dacă nu citesc manualul. De exemplu, dacă operatorul nu are cunoștință de existența butonului de încetinire de la bordul unui camion articulat și, în schimb, utilizează frânele pentru a menține o viteză constantă în timpul deplasării pe o pantă descendentă, acest lucru ar putea cauza uzura inutilă a frânelor, perioade de nefuncționare care ar fi putut fi evitate și costuri legate de înlocuirea componentelor.

Necitirea manualului de utilizare

2. Pre-umplerea filtrelor de combustibil

Având în vedere faptul că înlocuirea unui filtru de combustibil reprezintă un proces laborios, unii tehnicieni de întreținere aleg să pre-umple filtrul pentru a accelera procesul. Problema este, însă, că evitarea contaminării noului filtru este practic imposibilă atunci când se utilizează un recipient de combustibil și o pâlnie. Chiar și cea mai minusculă cantitate de contaminant poate iniția deteriorarea injectoarelor, conducând la reparații costisitoare. Volvo CE recomandă instalarea filtrelor în stare uscată și pre-amorsarea acestora pentru a controla contaminarea – se merită cu prisosință efectuarea în mod corespunzător a operațiunii, chiar dacă durează mai mult.

Pre-umplerea filtrelor de combustibil

3. Utilizarea atașamentului nepotrivit pentru lucrarea care trebuie efectuată

Volvo CE oferă o gamă largă de atașamente, dar utilizarea unei cupe prea mari va încetini utilajul, va forța sistemul hidraulic să depună mai mult efort și va afecta sever producția. În mod similar, utilizarea unui atașament pentru efectuarea unei lucrări căreia nu îi este destinat va cauza, de asemenea, probleme. De exemplu, un ciocan hidraulic este conceput pentru a fi utilizat doar în poziție verticală sau la un anumit unghi. Folosirea uneltei pentru a săpa în jurul sau pentru a ridica și răsturna bucăți mari de ciment sau piatră, va aplica o presiune laterală excesivă asupra acesteia, cauzând uzura excesivă a bucșelor și producerea de fisuri și scurgeri.

Utilizarea atașamentului nepotrivit pentru lucrarea care trebuie efectuată

4. Operarea prea rapidă a utilajului

În timpul exploatării utilajelor pentru construcții, este întotdeauna indicat să se lucrez încet, constant și sigur. Pornirile, opririle și virajele rapide vor cauza revărsarea materialului din cupă pe sol. De asemenea, conducerea unui încărcător compact într-o haldă și permiterea învârtirii în gol a roților va crea șanțuri care vor zdruncina utilajul. Drept urmare, aceste șanțuri trebuie apoi reumplute, iar materialul revărsat trebuie curățat.

Operarea prea rapidă a utilajului

5. Neconectarea utilajelor prin intermediul sistemului CareTrack

Atunci când un utilaj este conectat prin intermediul sistemului telematic CareTrack oferit de Volvo CE, proprietarii și distribuitorii pot monitoriza în mod proactiv starea acestuia, diagnostica orice probleme și întreprinde măsuri preventive. Rapoartele pot evidenția comportamente neobișnuite în exploatare, care pot fi corectate apoi prin instruirea operatorilor. Acestea pot, de asemenea, indica momentele în care componentele ar putea necesita întreținere sau reparații, ajutând proprietarii să planifice operațiunile de mentenanță la momente convenabile și să evite perioadele de nefuncționare neplanificate.

Neconectarea utilajelor prin intermediul sistemului CareTrack

PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Regiunea de Vânzări EMEA (Europa - Orientul Mijlociu - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
Londra
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com