Construction Equipment România

Prototipul de excavator compact complet electric oferit de Volvo CE a câștigat Premiul Intermat pentru Inovație

Prototipul de excavator compact complet electric oferit de Volvo Construction Equipment a câștigat un Premiu Intermat pentru Inovație pentru design-ul său revoluționar. Prototipul EX2 asigură un nivel zero de emisii, de 10 ori mai multă eficiență, niveluri de zgomot de 10 ori mai scăzute și un cost total de deținere redus.

Prototipul de excavator compact 100% electric oferit de Volvo Construction Equipment (Volvo CE) – cunoscut sub numele de EX2 – a câștigat prestigiosul Premiu pentru Echipamente și Utilaje în cadrul categoriei Terasament și Demolare a Premiilor Intermat pentru Inovație. Acest utilaj concept, care asigură un nivel zero de emisii, de 10 ori mai multă eficiență, niveluri de zgomot de 10 ori mai scăzute și un cost total de deținere redus comparativ cu omologii săi cu tehnologie convențională, a fost recunoscut pentru contribuția sa la progresul înregistrat în industria de construcții. Acesta este considerat a fi primul prototip de excavator compact complet electric din lume. În acest moment, utilajul EX2 face încă parte dintr-un proiect de cercetare și nu este disponibil pentru comercializare.

„Sunt extrem de mândru că utilajului EX2 i-a fost decernat acest premiu pentru inovație recunoscut pe plan mondial”, a afirmat Ahcène Nedjimi, Specialist în Mobilitate Electrică și Liderul Proiectului EX2 în cadrul companiei Volvo CE. „EX2 este un utilaj revoluționar. Electrificarea echipamentelor pentru construcții va produce utilaje mai ecologice, mai silențioase și mai eficiente – aceasta reprezintă viitorul industriei noastre. Sunt încântat că juriul a recunoscut semnificația acesteia.”

Tehnologia din spatele conceptului Prototipul EX2 câștigă Premiul Intermat pentru Inovație

Pentru ca prototipul EX2 să fie complet electric, motorul cu combustie a fost înlocuit cu doi acumulatori litiu-ion cu o putere totală de 38 KWh, care stochează suficientă energie electrică pentru a permite exploatarea utilajului timp de opt ore în cadrul unei aplicații intense, precum săparea solului compact. Arhitectura hidraulică a fost, de asemenea, înlocuită cu o arhitectură electrică, care încorporează elemente de acționare liniare electro-mecanice ce ajută la optimizarea lanțului de transmisie. Eliminarea sistemului hidraulic și a motorului cu combustie, alături de reducerea nevoilor de răcire, a condus la obținerea unor niveluri de zgomot semnificativ mai scăzute.

„Datorită nivelului zero de emisii și nivelurilor de zgomot de zece ori mai scăzute pe care le oferă, utilajul EX2 ar putea fi utilizat cu ușurință în zonele dens populate fără a deranja oamenii – chiar și pe timpul nopții”, a afirmat Ahcène. „Eficiența de zece ori mai mare a utilajului, împreună cu sistemele ce nu necesită întreținere ale acestuia, garantează o reducere semnificativă a cheltuielilor de exploatare și a costului total de deținere. Totodată, deoarece utilajul EX2 este complet electrificat și nu dispune de manete de comandă mecanice, acesta poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui telefon mobil sau al unei tablete. Acest lucru sporește siguranța în medii de lucru periculoase. În plus, utilajul EX2 conferă aceeași putere și forță ca și omologul său de tip convențional, precum și viteze mai mari în timpul mișcărilor combinate. Deoarece acest tip de mișcare este întâlnit cel mai des la acest utilaj, productivitatea este îmbunătățită. Toate acestea sunt asigurate fără a compromite nivelul de performanță al utilajului, garantând astfel satisfacerea nevoilor clienților.”

Inovație pentru progres

Premiile Intermat pentru Inovație 2018 celebrează echipamentele, tehnicile, serviciile, produsele și soluțiile care contribuie la progresul industriei de construcții și infrastructură. Juriul, prezidat de Președintele Federației Naționale a Lucrărilor Publice din Franța (FNTP), și-a făcut publică decizia în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor care a avut loc la data de 18 ianuarie la Paris. Juriul a fost alcătuit din 13 specialiști din industrie care au selectat pentru premiere cele mai bune nouă utilaje dintr-un număr de 90 de utilaje înscrise în concurs de către principalii producători de profil.

„Utilajul EX2 face parte din ambiția pe termen lung a companiei Volvo CE de a crea soluții de transport durabile”, a afirmat Patrik Lundblad, Prim Vice-Președinte al diviziei de Tehnologie a companiei Volvo CE. „Acest premiu reprezintă un omagiu adus muncii sârguincioase și viziunii angajaților companiei Volvo CE, care continuă să forțeze limitele tehnologiei și inovației, asigurând poziția de lider în dezvoltare tehnologică a companiei. Acum abia așteptăm să prezentăm prototipul EX2 în cadrul expoziției Intermat din luna aprilie.”

Prototipul EX2 câștigă Premiul Intermat pentru Inovație