CONSTRUCTION EQUIPMENT Nederland

Volvo CE neemt speciaalbouwer CeDe over

Overeenkomst getekend voor overname Zweedse speciaalbouwer

Volvo CE aquires CeDe group

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) heeft bekendgemaakt voor een niet nader genoemd bedrag de speciaalbouwpartner CeDe Group te gaan overnemen. De CeDe Group is gevestigd in het Zweedse Malmö en intellectuele eigendommen, operationele activiteiten, andere activa en circa 45 fulltime medewerkers zijn onderdeel van de deal die naar verwachting halverwege maart wordt afgerond. Gezien de relatief kleine jaarlijkse productievolumes zal de deal geen wezenlijke impact hebben op de inkomsten of de financiële positie van Volvo CE.

De CeDe Group heeft een goede reputatie in Scandinavië op het gebied van de speciaalbouw van bouw- en mijnbouwmachines voor gespecialiseerde toepassingen. Het bedrijf voert voor diverse toonaangevende OEM's, waaronder Volvo CE en zijn dealers, aanpassingen uit, waaronder de ontwikkeling van nieuwe carrosserieën voor dumpers (bijvoorbeeld voor brandstof, water, afval), spooraanpassingen voor mobiele graafmachines en aanpassingen voor ondergrondse mijnbouwtoepassingen enz.

Het bedrijf werd opgericht in 2000 en is ooit ontstaan uit Åkerman, de oorspronkelijke graafmachinefabrikant van Volvo.

Sterkere onafhankelijke specialist

De visie die men voor ogen heeft is dat CeDe als eigendom van Volvo CE een wendbaar en ondernemend zelfstandig bedrijf zal blijven. Volvo CE zal zijn aanzienlijke competenties beschikbaar stellen voor het bedrijf en extra resources toevoegen, zodat het zijn marktbereik en klantenbestanden kan uitbreiden en Europees toonaangevend kan worden binnen dit gespecialiseerde segment. Een versterkte partner ondersteunt Volvo CE ook bij het realiseren van zijn doelstellingen voor de uitbreiding van het productaanbod naar nieuwe segmenten en toepassingen, terwijl ook een partner klaarstaat voor de levering van prototypes en productieruns voor kleine volumes. Verder worden de engineering services van het bedrijf richting klanten buiten Volvo CE voortgezet en uitgebreid.

"Deze overname is strategisch gezien op meerdere vlakken een verstandige zet", aldus Melker Jernberg, Volvo CE President. "CeDe heeft al laten zien veel talent op engineering-gebied in huis te hebben voor de aanpassing van onze machines voor specialiseerde toepassingen. Met deze hechtere relatie kunnen we als Volvo CE ons productaanbod uitbreiden en tegelijkertijd CeDe veel meer mogelijkheden bieden voor uitbreiding naar nieuwe markten en segmenten, zowel met Volvo CE als met andere OEM-klanten."

Chief Executive Krister Johnsson van de CeDe Group is het daarmee eens: "Dat we onderdeel gaan uitmaken van de groep bedrijven binnen Volvo CE vinden we echt fantastisch. Met Volvo CE hebben we al jarenlang een goede relatie en we hebben veel kennis over hun producten in huis. We zijn heel blij met de mogelijkheden voor ontwikkeling van onze diensten en voor uitbreiding naar nieuwe markten."