CONSTRUCTION EQUIPMENT Nederland

3 manieren waarop stationair draaiende machines van invloed zijn op de winstgevendheid

Wanneer een bouwmachine stationair loopt, gaat dat niet alleen ten koste van de productie, maar kost het u ook geld.

1. Hogere brandstofkosten

Brandstof is een belangrijke kostenpost voor iedere eigenaar van bouwmachines. Het is dan ook belangrijk dat elke druppel gebruikt wordt voor het werk waar uw bedrijf voor betaald wordt. Stationair draaiende machines verbranden letterlijk onnodig geld.

Hogere brandstofkosten

2. Meer machineslijtage

Ook slijt de motor onnodig als de motor draait, terwijl de machine niet echt voor werk gebruikt wordt. De machine heeft vaker onderhoud nodig (olie, filters, etc.) en onderdelen moeten sneller vervangen worden, waardoor de totale gebruikskosten hoger worden.

Meer machineslijtage

3. Lagere doorverkoopwaarde

Stationair draaien kan ook de doorverkoopwaarde van een machine verlagen, doordat er onnodig veel uren op de teller staan. Over de hele levensduur van een machine kan dit leiden tot een behoorlijk waardeverlies dat eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Lagere doorverkoopwaarde

Wat te doen aan onnodig stationair draaien

Aan stationair lopen liggen twee belangrijke oorzaken ten grondslag. De eerste is dat bestuurders de motoren laten draaien tijdens hun pauzes.

Om dit tegen te gaan zijn veel Volvo-machines voorzien van een automatische motorstopfunctie. Na vier minuten inactiviteit geeft de machine gedurende 60 seconden de waarschuwing dat de motor gaat uitschakelen. Aan het eind van die 60 seconden, schakelt de motor van de machine automatisch uit.

Toch is het goed om bestuurders te motiveren hun machines uit te schakelen.

De andere veelvoorkomende oorzaak van stationair draaien, is dat het aantal machines ter plaatse en hun capaciteit niet goed in balans zijn met het beoogd aantal tonnen per uur of kosten per ton. Zo kan het voorkomen dat een wiellader stationair draait terwijl hij wacht op een vrachtwagen die een volgende lading kan ontvangen.

Volvo CE werkt samen met klanten om zeker te zijn dat de combinatie van machines optimaal is voor het werk. Voor grotere klanten kan Volvo CE zelfs een simulatie opzetten met de tool SiteSim. Die berekent de ideale opstelling voor het werkterrein, zelfs welke routes de bestuurders moeten rijden.

Hoe dan ook, door uw machines aan te melden via het telematicasysteem CareTrack van Volvo CE en een Insight-rapport aan te vragen, kunt u altijd zien wat er op het terrein gebeurt en kunt u uw kosten in toom houden.

Wat te doen aan onnodig stationair draaien

VOOR MEER INFORMATIE

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com