Construction Equipment Magyarország

A Volvo CE bemutatja: "A Megaprojekt listák": Kiruna városának elköltöztetése

"A Megaprojekt listák" legújabb epizódja Svédország legészakibb városába, Kirunába kalauzolja a nézőket – ahol a város költözőfélben van. Kiruna 3 kilométerrel keletebbre költözik annak érdekében, nehogy összedőljön az egyre gyarapodó bánya miatt, amely köré épült.

"A város elköltöztetése" fejezet azt mutatja be, milyen kihívások várnak ránk a történelmi költözés során. Svédország legészakibb városát több mint 100 évvel ezelőtt alapították, mert a talaj gazdag volt vasércben. Ma is a bányászat a város fő jövedelemforrása. Sőt, a vasércbánya olyan fontos, hogy Kiruna inkább elköltözteti az egész városközpontját annak érdekében, hogy a bányászati tevékenység a jövőben is virágozhasson.

A következő 20 év során mintegy hatezer embernek kell arrébb költöznie. Mintegy háromezer otthont kell lebontani és újjáépíteni, vagy áthelyezni, melynek költségét összesen 1,3 milliárd euróra becsülik.

Volvo Megaprojekt listák Kiruna

Míg Kiruna jelentős kihívásokkal szembesül, a költözés egyszersmind lehetőség is – új, modern és fenntartható város épülhet a közösség számára.

“Ebben a filmben követjük a költözési projektet, és megmutatjuk, hogyan dolgoznak a Volvo munkagépek az új városközponton, előkészítve az új lakásokat és üzleteket. Ez az epizód rávilágít, hogy miről szól a Volvo CE és ezek a megaprojektek: hogy felépítsük azt a világot, amelyben élni szeretnénk,” – mondja Tiffany Cheng a Volvo CE-től.

A Kiruna epizód a Megaprojekt listák első epizódját követi, amely a floridai Interstate-4 autópálya fontos újjáépítését mutatta be. A Volvo CE sorozatokban bemutatott megaprojektekről az újonnan újraindított Spirit Magazine is kiemelt helyen számol be nyomtatott, internetes és közösségi médiás felületein.

A "Megaprojekt listák" második része már elérhető itt: www.volvoce.com/spirit. A Megaprojekt listák filmhez kattintson ide.