Construction Equipment Magyarország

A Volvo elektromos gépe felvillanyozza a díjnyertes kertet az RHS Chelsea Flower Show-n

Az aranyérmet nyert Morgan Stanley Garden a Volvo ECR25 Electric segítségével épült. De hogy teljesített az új elektromos gép egy ilyen hatalmas, globális platformon?

Az RHS Chelsea Flower Show pengeélesre szabott kert kialakításokról, gazdagon díszített szobrokról és királyi vendégekről híres. Amiről kevesebbet beszélnek, azok a kemény munkával, kreativitással és kézi munkával töltött hetek, melyek ennek a rafinált látványnak a kialakításához szükségesek. A Chris Beardshaw, angol tervező által megtervezett Morgan Stanley Garden mögött álló csapat - amely múlt héten megnyerte a Best Show Garden-t a Közép-London szívében tartott, és a világ leghíresebbjének számító virágbemutatóján - nagyratörő céllal érkezett: szép kertet akartak létrehozni kisebb környezeti lábnyommal. Ennek egy része volt a Volvo ECR25 Electric áprilisi müncheni baumán történő bemutatása utáni legelső bevetése.

Ahcène Nedjimi, a Volvo Construction Equipment (Volvo CE) elektromobilitás specialistája, azt mondta: " Már hosszú ideje dolgozom koncepció-gépeken, de ezzel a projekttel valóban az az ember érzése, hogy valami egyedit alkot, hogy az elektromobilitás valósággá válik, és hogy a környezetet illetően a lehető legvilágosabb üzenetet küldjük. Jelentős pillanat ez a Volvo CE fenntarthatóbb jövő építését célzó útján."

2019_május_Volvo_elektromos_gép_felvillanyozza_a_díjnyertes_kertet_az_RHS_Chelsea_Flower_Show-n_02

Az elektromos kompakt gép jó társaságban volt a rendezvényen. Tom Dixon tervező futurisztikus városi kert kísérleteitől kezdve őfelsége, a Cambridge-i hercegné együttműködésével tervezett erdei családi nyaralóig, rengeteg minden volt, ami a kb. 157.000 látogatót inspirálta.

Chris Beardshaw, a nagyon lelkesen beharangozott fő bemutató kertjéhez a lehető legtöbb környezetvédő funkciót tervezte. Ide tartoztak a fenntartható építőanyagok és szerszámok, a nagyon alacsony szénszál tartalmú beton, ragasztott, laminált fa és kis energiájú lámpák. És, természetesen, az ECR25 Electric kompaktkotró is - az első elektromos gép, melyet az RHS Chelsea Flower Show egyik kertjének építésébe bevontak.

A gép zéró szemcsés anyag, zéró szén-dioxid és alacsonyabb zaj kibocsátású - aminek eredményeként a BBC filmes csapata a kertet "a legcsendesebb helyszín"-nek nevezte. Az ilyen típusú tájépítő projektek további előnye, hogy nincs kibocsátott szennyeződés, mely károsíthatná az értékes fákat vagy növényszegélyeket. Ez a lehető legtisztább módja annak, hogy egy ilyen formátumú kertben felmerülő építési munkákat elvégezzük. De méltó lehet dízel versenytársai termelékenységi szintjéhez?

2019_május_Volvo_elektromos_gép_felvillanyozza_a_díjnyertes_kertet_az_RHS_Chelsea_Flower_Show-n_03 Ahcène szerint, igen. Nem csak ugyanolyan ásási teljesítményt nyújt, mint hagyományos versenytársa, kevesebb karbantartással, de semmilyen speciális biztonsági tanúsítványra sincs szüksége. "Ez egy annyira élénk munkaterület," mondta, "közvetlenül London szívében, ezért valóban tökéletes terepet nyújtott a gép belvárosi környezetre szánt egyedi képességeinek bemutatására."

A gép másfél hétig dolgozott a kiterjedt építési folyamatban, ahol a terület felásására, a fő szerkezet alapjainak kiásására, három aknához való árok és egy központi vizes tereptárgy kiásására használták. Minden munkanap végén, éjszaka, a kiállítás területén töltötték fel, egy normál, háztartási konnektor segítségével. Amikor napközben gyors töltésre volt szükség, a gépkezelő a gép fedélzeti töltőjét használta.

2019_május_Volvo_elektromos_gép_felvillanyozza_a_díjnyertes_kertet_az_RHS_Chelsea_Flower_Show-n_04 Peter Holmberg gépkezelő visszajelzése szerint a kotró nem csak ugyanazokat a munkákat végezte el, mint a legtöbb hagyományos dízel változat, de az ásás is kényelmesebb és pontosabb volt. Ráadásul csendesebb munkakörnyezetet biztosított, a fülkében kevesebb volt a vibráció, jobb volt a levegőminőség és csendesebb is volt, így a dolgozók tisztábban hallották egymást.


Ezután a kiemelt első fellépés után, az elektromos gép most ügyfél kísérleti programokon fog részt venni, ahol előtérbe helyezik az RHS Chelsea Flower Show-n tanultakat.

"A zéró kibocsátás és az alacsonyabb zajszint gyökeres változást hoz," mondta Ahcène. "Most az a kihívás, hogy kitaláljuk a gyorsabb töltés legjobb módját. Ez az, amin most dolgozunk."

Az ECR25 Electric bevezetése lényeges időpontban történt az iparág számára. A városok világszerte tisztább építési megoldásokat keresnek, mivel arra törekszenek, hogy csökkentsék szénkibocsátásukat és a globális hőmérséklet-emelkedés arányát. És a klímaváltozás egyik fő segítőjének megépítésével, ez a gép legalább részben megoldást kínál.

"A kérdés már nem az, mikor vagy feltéve, hogy elektromobilitásra váltunk, hanem az, hogy milyen gyorsan fog ez bekövetkezni," összegezte Ahcène. "Valóban az átbillenési ponton vagyunk, és nincs visszatérési pont. Kevesebbet kell kibocsátanunk, kevesebbet kell szennyeznünk, és olyan világot kell építenünk, amilyenben lakni akarunk."

1. kép: Peter Holmberg gépkezelő, az ECR25 Electric-kel a Morgan Stanley Garden helyszínén, az RHS Chelsea Flower Show-n.
2. kép: Látogatók a Chris Beardshaw által tervezett, kész Morgan Stanley Gardenben.
3. kép: Ahcène Nedjimi, a Volvo CE elektromobilitás szakértője, az ECR25 Electric-kel.
4. kép: az elektromos kotró a kert fő szerkezeti elemének alapját ássa.