Construction Equipment Magyarország

A Volvo Construction Equipment eladásai 2018-ban 27%-ot nőttek

A negyedik évben 21%-kal nőttek az értékesítések, és 24%-kal a szállítások, így a Volvo Construction Equipment az eddigi legerősebb évét zárta, amiben minden nagyobb régiónak és minden ipari szegmensnek szerepe volt.

A Volvo Construction Equipment (Volvo CE) erősen zárta a 2018-as évet, amelyben nemcsak a legjobb pénzügyi eredményeket tette közzé, hanem anyavállalatának, a Volvo Csoportnak is segített rekorderedményeket elérni. Mind a munkagépek, mind a szolgáltatások területén növekedett a kereslet az építőiparban, az infrastruktúrában és a bányászatban minden nagyobb piacon, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Volvo CE az értékesítések, a működési bevétel és a rendelésfelvétel területén is erős eredményeket mutasson fel.

2018 negyedik negyedévében a nettó eladások 21%-kal, 20,323 M (16,730) svéd koronára nőttek. A működési bevétel 19%-kal, 2,157 M (1,820) svéd koronára nőtt, ami 10,6%-os (10,9) árbevétel-arányos működési eredményt jelent. A bevételt pozitívan befolyásolták a megnövekedett eladások, melyeket részben ellensúlyoztak a magasabb termelési költségek és értékesítési kiadások. 

A teljes évet nézve a nettó értékesítés 27%-kal, 84,238 M (66,313) svéd koronára nőtt. A korrigált működési bevétel 11,306 M (7,917) svéd koronára nőtt, ami 13,4%-os (11,9) árbevétel-arányos működési eredményt jelent. 

Piaci körülmények

Az európai kereslet javult a 4. negyedévben, és november végére 12%-ot emelkedett, amihez hozzájárult az erős oroszországi növekedés és a mérsékelt növekedés az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Észak-Amerika 16%-kal emelkedett 2017 ugyanezen időszakához képest, amit elősegített a kotrógépek iránti nagyobb kereslet (a kompaktkotrók esetében ez 10%-os, a nagyobb kotrógépek esetében pedig 23%-os növekedést jelent), míg Dél-Amerika 20%-ot nőtt a 2017 4. negyedéves alacsony szintről; a növekedésért elsősorban Brazília felelős. Kínát leszámítva az ázsiai piacok a tavalyi évhez képest 11%-ot növekedtek, amiért nagy részben a javuló tendenciát mutató India a felelős. A kínai piac önmagában erős növekedést mutatott, a 2017-eshez képest 35%-ot növekedett, ami a (kompakt és általános) kotrógépek és kerekes rakodók iránti nagyobb keresletnek köszönhető. 

Megrendelések és szállítások

2018 negyedik negyedéve során a Volvo CE nettő rendelésfelvétele 9%-kal nőtt, ami elsősorban a Kínában az SDLG márkájú gépek erős keresletnövekedésének tudható be. Az európai rendelésfelvétel 2%-kal nőtt a 2017-es megegyező időszakhoz képest. Észak-Amerikában a rendelésfelvétel 24%-os csökkenést mutatott a közepes és nagy munkagépek iránti alacsony érdeklődésnek köszönhetően az erős 3. negyedév után, és a különösen erős 2017 4. negyedév után (amely során a rendelésfelvétel 86%-os emelkedést produkált). Ázsiában a rendelésfelvétel 26%-ot növekedett, míg Dél-Amerikában 5%-ot, Afrikában és Óceániában pedig 22%-ot esett.

A szállítások 24%-kal nőttek ebben az időszakban, amiért ismét csak a kínai SDLG rendelések nagy száma, és a minden nagyobb régióban tapasztalt erős növekedés tehető felelőssé.

„2018 rekordév volt a Volvo CE számára, amelyben jó kereslet volt tapasztalható minden fontosabb régitóban az építőipar, az infrastruktúra és a bányászati szektor vonatkozásában” - mondja Melker Jernberg, a Volvo Construction Equipment elnöke. „A jövőben további potenciált látunk a rugalmas volumenre az ellátási láncban, ami hozzájárul a minőség növeléséhez és a szolgáltatások fejlesztéséhez. A még erősebb szolgáltatások azt jelentik, hogy jobban támogathatjuk a vásárlóinkat és jobban kiegyenlíthetjük a ciklikusságot az építőipari eladásokban.”

Az év során a Volvo CE folytatta a következő generációs megoldások fejlesztését, és nagy haladást ért el az elektromosítás, az automatika és a csatlakoztatás területén. A vállalat elektromos gépek prototípusait mutatta be 2018-ban, majd egy tíz hetes próbaidőszakot követően a Skanska ügyfélvállalattal együtt tesztelte az Electric Site koncepciót. Ez önvezető, elektromos és kapcsolódó Volvo munkagépek külszíni fejtésen végzett munkáján alapul. Az eredmények azt mutatták, hogy az Electric Site jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátásokat, valamint a gépkezelői költségeket is.

2019 elején a Volvo CE bejelentette, hogy befejezi a dízelhajtású kisebb kompakt gépek szállítását, és ezeket teljesen elektromos munkagépekre cseréli.