Construction Equipment Magyarország

Volvo Active Control: A legmagasabb szinteken, a legnagyobb sebességgel

Az automata gém- és karmozgatással az új Volvo Active Control egy félig önvezető kotrógép, amely egyetlen gombnyomásra tökéletes szintezést állít be.

Ki ne használná ki örömmel ennek előnyeit? A tapasztalatlan gépkezelőknek nehéz pontosan eltalálni a szöget és a mélységet, a tapasztalt gépkezelők pedig kissé... unalmasnak tarthatják a feladatot. Szerencsére mind a kezdő, mind a tapasztalt gépkezelők ünnepelhetnek, hála a Volvo Construction Equipment zseniális, új automatizált szintezés-ellenőrző rendszerének.

Az eredetileg az új EC220E lánctalpas kotrógéphez kínált Volvo Active Control hamarosan az egész sorozatban elérhető lesz. A gépvezérelt rendszer a 10 hüvelykes, fülkébe épített Volvo Co-Pilot tableten keresztül vezérelhető. A rendszer végigvezeti a gépkezelőt a funkciókon az ásási folyamat automatizálásához. Amint a gépkezelő a munka szükséges paramétereit bevitte a rendszerbe és a munkafolyamatokat egyetlen gombnyomással elindította, a kotrógép automatikusan beállítja a gém- és karmozgásokat a precíz vágáshoz, követi a kívánt alakzatot és pontosan a tökéletes szintezési szöget nyújtja – mindezt jóval rövidebb időn belül.

Jobb munka feleannyi idő alatt

Volvo Active Control

A rendszer előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Az útgyaluzás során a sebesség és a szintezési idők gyakorlatilag megfeleződtek (45%-kal csökkentek) a hagyományos útgyaluzáshoz képest. És nincs szükség az újraszintezésre sem, mert a rendszer elsőre is tökéletesen végzi a munkát. A biztonság is nagyobb lett, mert a rendszer olyan pontos, hogy nincs szükség még egy emberre, aki ellenőrizné a mélységet vagy a szinteket.

A teljes mértékben a Volvo által tervezett Volvo Active Control része a vállalat Kotrósegéd alkalmazása, és a 'drive-by-wire' technológia, amely ellenőrzi a kotró elektro-hidraulikus rendszerét. A Volvo Active Control automatikusan beállítja a gém és a kar mozgását, így a gépkezelő egy kézzel is tökéletes munkát végezhet – kizárólag a bal kezére van szüksége a kar sebességének vezérléséhez.

Volvo Active Control

Nem kell többé aggódnia

A Volvo Active Control számos funkciót kezel a tökéletes szintezés kialakításához – és emellett kiküszöböli a veszélyeket is. A mélységi határ gondoskodik arról, hogy a kanál csak egy előre meghatározott mélységi limitig ásson, így elkerülhető az ütközés az ismert föld alatti vezetékekkel. A magassági limit pedig az előre meghatározott biztonságos határral megakadályozza, hogy a kanál, a gém vagy a kar felsővezetékekbe, mennyezetekbe stb. ütközzön. Végül egy fordulási kerítés megakadályozza, hogy a gép oldalirányban akadályokba ütközzön. A fordulási pozíciónak köszönhetően a dömperek rakodása is egyszerűbb, mert lehetővé teszi, hogy a gépkezelő előprogramozza a halom és a teherautó helyszínét.

Volvo Active Control

Még a szervizelés is jobb lett, hiszen nem kell többé aggódni a hidraulikus pilot szerelvények miatt – így tovább növelhető a gép hasznos üzemideje.