Construction Equipment Magyarország

V. fázis: A holnapra optimalizálva

A Volvo Construction Equipment a müncheni kiállításon bemutatja az V. fázisú motorjait

Volvo CE will be delivering maximum power and performance with new engine technology

A motorok és az építőipari berendezések gyártói a legkeményebb emissziós kihívások előtt állnak az V. fázisú motorokra vonatkozó új uniós emissziós szabályozásnak köszönhetően, amely ebben a hónapban lép érvénybe. A Volvo CE maximális erőt és teljesítményt nyújt az új motortechnológiával, amely még egy lépést tesz a fenntarthatóbb holnap felé.

Az V. fázis részecskeszám- (PN) korlátozás bevezetésével korlátozza a 19 kW és 560 kW közötti motorok gyártóit azzal, hogy a gépekbe telepített motorok EATS követelményei részévé teszi a dízel részecskeszűrőket. Emellett a géphasználat során is megnövekedett figyelmet szentelnek a kibocsátásoknak.

A 130 kW-nál nagyobb és 56 kW-nál kisebb teljesítménysávú motorok esetében a korlátozások 2019. január 1-jén léptek életbe. De az 56-130 kW közötti teljesítménysávba eső motoroknál a törvény csak egy évvel később, 2020. január 1-jétől lesz hatályban. A Volvo CE már most az élvonalban van ezen motorok esetében, hiszen a vállalat már ez év elején elkezdte bevezetni az V. fázisú motorokat mindkét teljesítménysávban.

Mats Andersson, a Volvo CE vállalat Marketing & Sales Support részlegének EMEA területi alelnöke így kommentálta a döntést: „A gyártókra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a motorjaik megfeleljenek a legszigorúbb emissziós szabványoknak is, és ez az új uniós rendelet az eddigi legszigorúbb. Ugyanakkor az V. fázisnak megfelelő motorok gyors bevezetésével a Volvo CE bebizonyította, hogy elkötelezett az iránt, hogy már ma elősegítse ügyfelei számára a fenntarthatóbb jövőt.”

A kifinomult V. fázisú sorozat amellett, hogy megfelel ezeknek a szigorú követelményeknek, számos előnnyel jár az eredetiberendezés-gyártók és a gépkezelők számára. Ezek többek közt:

  • Termelékenység: a teljesítmény optimalizálása a maximális kihasználtság és a jó megtérülés érdekében.
  • Hasznos üzemidő: garantálja, hogy a motor robusztus, megbízható, és könnyen szervizelhető.
  • Tulajdonlási költség: minimalizálja az üzemanyag-fogyasztást és a karbantartási költségeket.
  • Fenntarthatóság: csökkenti a kibocsátást a környezetvédelem és a szabályozásoknak való megfelelés érdekében.

A versenyképes megoldás gyakorlatilag ugyanaz, mint a meglévő IV. fázisú motorok esetében, kivéve, hogy most már követelmény a dízel részecskeszűrő a 19-36 kW motorkategóriában.

A magasan fejlett rendszert alapos teszteknek vetettük alá a legkeményebb működési körülmények között annak garantálása érdekében, hogy valóban megfeleljen a mai és a jövőbeli ügyféligényeknek. Az új, továbbfejlesztett rendszer töltőlevegő hűtőt tartalmaz, amely a nagyobb hatékonyság érdekében a bejövő levegőt hűti, és vagy változó geometriájú turbófeltöltővel (VGT) – amely a levegő-üzemanyag arányt optimalizálja a környezet változásainak megfelelően – vagy megkerülőszeleppel (waste gate, WG) ellátott fix geometriájú turbóval felszerelt. A dízel részecskeszűrőt úgy terveztük, hogy eltávolítsa a dízel részecskéket illetve a kormot a dízelmotor kipufogógázából, míg a dízel oxidációs katalizátor (DOC) a szénhidrogéneket és a szén-monoxidot szén-dioxiddá és vízzé oxidálja.

Az utókezelő rendszer passzív regenerálódása miatt nem kerül sor nem tervezett megállásokra a működtetés során. A jelenlegi tesztek azt mutatják, hogy nem lesz szükség nyugalmi helyzetben való regenerálódásra normál működtetési körülmények között; a kipufogógáz hőmérséklete automatikusan az optimális szinten marad.

Végül, a kipufogógáz újrakeringetési funkciója – mind hűtött, mind hűtetlen állapotban – csökkenti a kibocsátásokat azáltal, hogy a kipufogógáz egy részét visszakeringeti a motorba.

Az üzemanyag-hatékonyság és a maximális üzemidő kiemelten fontos a Volvo CE számára, ezért az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy a munkagépeik megfelelnek a legszigorúbb emissziós szabványoknak, és tökéletesen optimalizáltak a holnap kívánalmaihoz.

A Volvo CE a legújabb technológiát használja az egész Volvo Csoportban, hogy a legjobban szolgálhassa ki ügyfeleit. Az eredetiberendezés-gyártók és a gépkezelők biztosak lehetnek abban is, hogy az igényeiket figyelembe veszi a vállalat: erről gondoskodik a globális értékesítés utáni szolgáltatási hálózat.