Construction Equipment Magyarország

A Volvo CE a távvezérlésű kerekes rakodókkal kezdi a Svédországban első ízben bevezetett 5G ipari hálózat tesztelését

A Telia, az Ericsson és a Volvo Construction Equipment (Volvo CE) elindították Svédország első ipari használatra szánt 5G hálózatát a Volvo CE eskilstunai létesítményében. A Volvo CE ezzel a világon elsőként használ 5G technológiát a távvezérlésű munkagépekhez és az önvezető megoldásokhoz.

Az 5G hálózatot a Volvo CE kutatási és fejlesztési létesítményében használják majd Eskilstunában, hogy kiterjesszék a távvezérlésű és a teljesen önvezető megoldások lehetőségeit. Ezáltal jobban megérthetjük azt is, a kapcsolódó munkagépek hogyan adhatnak értéket ügyfeleink műveleteihez. 

„Az automatizmus számos szinten működik, és az 5G fontos technikai támogatást jelent a fejlesztések kivitelezéséhez ezen a területen. Az eskilstunai próbák része lesz a hagyományos kerekes rakodók távvezérlése, de a HX2 rakodó további tesztelése is” - mondja Melker Jernberg, a Volvo CE elnöke.

„Látjuk, hogy nagy az érdeklődés az iparban az 5G iránt. A teljes flotta automatizálása új munkamódszerekkel jár, ahol sokat nyerünk a hatékonyságon. De az üzleti szempontból kritikus fontosságú munkagépek és járművek olyan megoldást igényelnek, amelyek képesek kezelni a hatalmas adatmennyiséget és garantálják a folyamatos csatlakozást. Ezt nyújtja nekünk az 5G. És büszkén végezzük az 5G-fejlesztést Svédországban partnereinkkel együtt” - mondja Anders Olsson, a Telia Sweden vezérigazgatója. 

Még a teljesen önvezető rendszerek esetében is szükség van időnként az emberi beavatkozásra. A mai távvezérlésű technológia enyhe késleltetése nehézkessé teszi a nagy sebességnél a magas precizitást. Az 5G-vel a távvezérlés egyszerűbb és biztonságosabb lesz.

„A különösen rövid válaszadási idővel, nagy kapacitással, és a mobilhálózathoz való magas szintű kapcsolódásával a kereskedelmi és szabványosított 5G technológia olyan alkalmazásokhoz is használható, mint a nehéz gépek valós idejű távvezérlése. Ez új lehetőségeket teremt a nagyobb hatékonysághoz, csökkenti a költségeket és a veszélyes környezetek jelentette kockázatokat. Az 5G-vel biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb társadalmat teremthetünk. A Telia és a Volvo CE partnereként most Eskilstunában a gyakorlatba ültetjük az elméletet. Az 5G technológia készen áll arra, hogy a világ bekapcsoljon” - mondja Magnus Frodigh, az Ericsson kutatási vezetője.

A Volvo CE, a Telia és az Ericsson már korábban is együtt dolgoztak azon, hogy a legújabb technológia bevezetésével biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyék a bányászatot, és 2018 nyarán a Volvo CE csatlakozott a Telia 5G partnerprogramjához. A Volvo CE úgy véli, az eskilstunai tesztek tanulságait hasznosítani tudja majd globális tevékenységeiben. 

„Helyileg Eskilstunában tesztelünk, de a működésünk globális. Az összekapcsolt gépek és az önvezető megoldások jelentik a jövőt. Ügyfeleinknek hatékonyabb termelést, logisztikát, nagyobb rugalmasságot és biztonságosabb munkakörnyezetet kínálnak. A potenciális biztonsági kockázatok és az állásidő minimalizálásával az olyan szektorokban, mint például a bányászat, közelebb léphetünk célunkhoz, a zéró kibocsátáshoz, záró balesetekhez és záró nem tervezett leállásokhoz. Izgalmas lesz látni, hogy milyen messze képes vinni minket az 5G” - összegzi Melker.

Az 5G-ről

Ez az ötödik generációs mobilhálózat. A 4G-hez képest az 5G gyorsabb, késleltetési ideje rövidebb, hozzáférhetősége nagyobb és egyidejűleg több összekapcsolt eszközt képes kezelni. Teljesen új területeket nyit meg az iparágakban, a kulcsfontosságú társadalmi funkciókban és a mindennapi életünkben is.