Construction Equipment Magyarország

Kulcsfontosságú szerepet játszik az innováció és a fenntarthatóság a Volvo CE eskilstunai üzemének jövőjében

A Volvo Construction Equipment (Volvo CE) 16 millió svéd korona értékű beruházást végez a svédországi Eskilstunában lévő telephelyén. A beruházás részeként arénát építenek az elektromos és önvezető autók bemutatásához, emellett új R&D tesztpályával és energia-visszanyerő rendszerrel gazdagodik a telephely.

Hosszú távú versenyképességi stratégiáját, fenntarthatósági céljait és a keresletet szem előtt tartva a Volvo CE jelentős beruházásokat végez a svédországi Eskilstunában lévő telephelyén. Ezek közül az első egy kiegészítő otthon a prototípusaik számára.

A Volvo CE további 12 hektárral bővíti meglévő 45 hektáros bemutató telepét Ügyfélszolgálati központjában, ahol kifejezetten a elektromos és önvezető gépeket, és kisebb részben a jelenlegi kínálatot fogják bemutatni. A 8 millió svéd koronás beruházás lehetővé teszi, hogy a Volvo CE realisztikus, innovatív, teljesen biztonságos környezetben mutathassa be prototípusait 5G technológiai támogatással és a telephelyen elérhető töltési infrastruktúrával. A hamarosan elkezdődő első szakaszban közel 2 kilométernyi kavicsos utat alakítanak ki, amely mind nyitott, mind zárt erdős területen halad keresztül.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_02b

Ahogy a Volvo CE fokozatosan átáll a fosszilis üzemanyagoktól a környezetkímélőbb alternatívákra, a meglévő belsőégésű motoros munkagépei az Eskilstunai Ügyfélszolgálaton HVO-ra, hidrogénezett növényi olajokra váltanak. A dízel alternatívájaként használható HVO növényi olajokból és állati zsírokból készül (leginkább repceolajból és vágóhídi hulladékból), és a nyersanyagtól függően akár 90%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Ehhez nincs szükség a motor különösebb változtatására.

„Új innovációs területünkkel megmutatjuk a vásárlóknak és az iparágnak, hogy komolyan elköteleztük magunkat a jövő építése iránt. Mindeközben HVO-ra váltva megmutatjuk, hogy nem csak a jövőben, hanem kis lépésekkel a jelenben is igyekszünk fenntarthatóbban működni” - mondja Carl Slotte, a Volvo CE Sales Region EMEA elnöke, amelynek székhelye Eskilstunában található.

A jövő gépeinek fejlesztése

A Technology Center központjában a Volvo CE kutatás-fejlesztési célokból elektromobilitási és önvezetési tesztpályát is kialakít. A 3 millió svéd koronás pálya jelenleg HX2 elektromos és önvezető rakodókat tesztel, melyeket 2018 őszén a díjnyertes Electric Site projekt során próbáltak ki egy külszíni fejtésnél a svédországi Göteborg közelében. A HX2 modelleket jelenleg optimalizálják, hogy készen álljanak a 2019 vége felé kezdődő első kereskedelmi próbaüzemre.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_03

Idén márciusban az Ericsson telekommunikációs vállalat 5G tornyot telepített a Technology Centerbe, így a Volvo CE tesztelhette az extrém rövid válaszadási idejű távvezérlésű gépeit. A Telia szolgáltatóval partnerségben elindított projekt volt Svédország első 5G hálózata.

A Technology Center egyéb fejlesztései közé tartozott négy új vizsgálóberendezés 2017 elején, melyek közül három az elektromos munkagépek szoftverfejlesztésének korai szakaszaira összpontosít.

„Ha továbbra is vezető szerepet szeretnénk betölteni a piacon, akkor iparágvezető R&D létesítményekre van szükségünk a jelenlegi és jövőbeli technológiák finomításához és fejlesztéséhez. Új tesztpályánk, az 5G együttműködésünk az Ericssonnal és a Teliával, és az elektromobilitási vizsgálóberendezések hatalmas versenyelőnyt jelentenek számunkra" - mondja Gustav Edholm, az Advanced Engineering and Core Technologies részleg alelnöke a Volvo CE-nél.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_04

Csökkentjük energiafogyasztásunkat

Mindeközben a tengely- és váltógyárban a Volvo CE a csökkentett energiafogyasztásra odafigyelve támogatja a vállalat általános fenntarthatósági céljait. A két legnagyobb energiafogyasztó az üzemünkben az „edzőközpont”, ahol a gépek alkatrészeit magas hőmérséklettel edzik, majd lehűtik, hogy erős felületük és hosszú élettartamuk legyen; illetve a „festőműhely”, ahol az alkatrészekre rászárítják a festéket.

A vállalat 5 millió svéd koronát fektetett be egy energia-visszanyerő rendszerbe, amely az edzéskor generált hő közel 60%-át megőrzi, és átadja a festőműhelynek. A becslések szerint a rendszer az üzem teljes energiafogyasztását 4%-kal fogja csökkenteni.

Április közepén megkezdődött a munka egy energia-visszanyerő rendszer beüzemelésén, amely szeptember elejére készül el. Mindeközben a Volvo CE tovább vizsgálja az új folyamatokat, amelyekkel a festési eljárás során tovább csökkentheti az energiafogyasztását.

„Összeállítottunk egy lelkes csapatot, akik odaadóan igyekeznek csökkenteni üzemünk energiafogyasztását” - mondja Anders Bergstrand, az Eskilstuna üzem igazgatója. „Ez a legújabb beruházás is a fenntarthatósági törekvéseink része.”

A cél a karbonsemlegesség

„Ezek a nagyszerű példák az eskilstunai telephelyről a karbonsemleges, hulladéklerakó-mentes telephely felé mutatnak” - mondja Anne Bast vállalati kommunikációért felelős alelnök, aki az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) fenntarthatósági stratégiájáért felel. „De többet is tehetünk. Még tovább kiterjeszthetjük az innovatív és fenntartható megoldások határait egy jobb holnap érdekében. Ez üzletileg is észszerű mind vállalatunk, mind az ügyfelek számára, hiszen ezek a megoldások növelik a hatékonyságot és a hasznos üzemidőt, miközben csökkentik a költségeket – ugyanakkor ez messze a legfontosabb cél a bolygónk jövőjét tekintve."

1. kép: A Volvo CE tengely- és váltógyára Eskilstunában.
2. kép: Az Ügyfélszolgálat meglévő bemutató területe Eskilstunában.
3. kép: A HX2 az új eskilstunai R&D tesztpályán.
4. kép: Az edzés helyszíne a tengely- és váltógyárban.