Construction Equipment Magyarország

5 gyakori hiba, ami növeli a leállási időt

A munkagépek működőképességének – és profitszerző képességének – fenntartása a Volvo CE és kereskedőinek elsődleges prioritása. Íme, az öt leggyakrabban előforduló karbantartási probléma, ami elkerülhető.

1. A felhasználó nem olvassa el a használati utasítást

A Volvo munkagépek számos funkcióval rendelkeznek, melyek elősegítik a teljesítményt és a könnyű üzemeltetést. A minden egyes generációnál megújuló használati útmutató elolvasását még a legtapasztaltabb gépkezelő sem kerülheti el. Ha egy gépkezelő nem ismeri a csuklós dömperen a retarder gombot például, és ehelyett a fékeket használja a lejtőn való haladáskor, akkor ez hamar szükségtelen fékkopáshoz és olyan állásidőhöz és csereköltséghez vezet, ami elkerülhető lett volna.

A felhasználó nem olvassa el a használati utasítást

2. Az üzemanyagszűrő előzetes feltöltése

Mivel az üzemanyagszűrő cseréje sok időt igényel, egyes szerviztechnikusok előre feltöltik a szűrőt. Ezzel az a probléma, hogy gyakorlatilag lehetetlen a tartály és a tölcsér használatával szennyeződésmentesen elvégezni a műveletet. Még a legapróbb szennyeződés is elkezdheti amortizálni az injektorokat, ami igen költséges javításokat von maga után. A Volvo CE azt ajánlja, hogy szárazon szereljék be a szűrőket, majd készítsék elő a szennyeződések kivédésére – nagyon megéri a megfelelő eljárásra rászánni az időt.

Az üzemanyagszűrő előzetes feltöltése

3. Rossz szerelék használata a munkához

A Volvo CE számos szereléket kínál, de ha például túl nagy kanalat használ a gépkezelő, az lassíthatja a munkagépet, jobban megterheli a hidraulikát és számos működési problémához vezethet. Hasonlóképpen problémákhoz vezethet, ha olyan szereléket használ a feladathoz, amit nem az adott munkára terveztek. A hidraulikus kalapács például csak egyenesen lefelé irányuló, vagy egy bizonyos szögben végzett munkához ajánlott. Amennyiben nagy betondarabok vagy kövek kiásására vagy kiemelésére használják, az túlterheli az eszköz oldalát és fokozott kopáshoz, repedésekhez és szivárgáshoz vezet.

Rossz szerelék használata a munkához

4. Túl gyors működtetés

A kivitelezési eszközök működtetésekor mindig a lassú és egyenletes üzemeltetésre törekedjünk. A gyors indítások, megállások és fordulások esetén az anyag kiszóródhat a kanálból. Hasonlóképpen, ha egy kerekes rakodót belevezetnek a hordalékba, majd ennek következtében kipörög a kereke, az egész gép felesleges rázkódásnak lesz kitéve. Az így keletkező keréknyomokat újra kell tölteni, a kiömlött anyagot fel kell takarítani.

Túl gyors működtetés

5. A gépek nincsenek összekötve a CareTrackkel

Amikor egy munkagép össze van kötve a Volvo CE telematikai rendszerével, a CareTrackkel, a tulajdonosok és a kereskedők proaktívan képesek monitorozni a munkagép állapotát, idejekorán felismerik a hibákat és megelőzhetik a nagyobb problémákat. A jelentések rávilágítanak a szokatlan gépkezelői viselkedésre is, amit a gépkezelői képzés úján ki lehet javítani. Megmutatják azt is, amikor egyes szerelékeket várhatóan javítani vagy szervizelni kell, így a tulajdonosok nekik megfelelő időben ütemezhetik a karbantartást, és elkerülhetik a nem várt leállásokat.

A gépek nincsenek összekötve a CareTrackkel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: