Construction Equipment Magyarország

A Volvo CE teljesen elektromos kompaktkotró prototípusa elnyerte az Intermat innovációs díját

A Volvo Construction Equipment teljesen elektromos kompaktkotró prototípusa forradalmi kiviteléért elnyerte az Intermat innovációs díját. Az EX2 prototípusa a nulla kibocsátás mellett tízszer hatékonyabb, tízszer kisebb zajszinttel dolgozik, és tulajdonlási összköltsége is alacsonyabb.

A Volvo Construction Equipment (Volvo CE) 100% elektromos kompaktkotró prototípusa – jelenlegi nevén az EX2 – a földmozgatás és bontás kategóriában nyerte el a legjobb berendezésnek és munkagépnek járó Intermat innovációs díjat. A koncepciógép a nulla kibocsátás mellett tízszer hatékonyabb, tízszer kisebb zajszinttel dolgozik, és tulajdonlási összköltsége is alacsonyabb a hagyományos megfelelőihez képest, ezért érdemelte ki a fejlődést hozó innovációnak járó elismerést az építőipari gépek kategóriájában. Minden bizonnyal ez a világ első teljesen elektromos kompaktkotró prototípusa. Jelenleg az EX2 még a kutatási projekt része, így kereskedelmi forgalomban nem kapható.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy az EX2 elnyerte ezt a világszerte elismert innovációs díjat” – mondta Ahcène Nedjimi elektromobilitás specialista és az EX2 projektvezetője a Volvo CE vállalatnál. „Az EX2 egy forradalmi újításokat hozó munkagép. Az építőipari gépek villamosítása tisztább, csendesebb és hatékonyabb munkagépeket fog hozni – ez az iparágunk jövője. Nagyon örülök, hogy a zsűri felismerte ennek jelentőségét.” 

A koncepció mögötti technológia Az EX2 elnyerte az Intermat innovációs díjat

Az EX2 prototípus teljesen elektromos, a belső égésű motort összesen 38KWh teljesítményű lítium-ion akkumulátorok váltották fel, melyek elég elektromos energiát termelnek az akár nyolcórás intenzív munkához, például egy tömör talajon végzett ásáshoz. A hidraulikus architektúrát elektromos architektúra váltotta fel; ez tartalmazza az elektromechanikai lineáris működtető egységet is, amely segít az erőátviteli lánc optimalizálásában. A hidraulikarendszer és a belső égésű motor eltávolításával, valamint a hűtési igény csökkentésével együtt járt a zajszint jelentős mértékű csökkenése.

„Nullás kibocsátásával és tízszer kisebb zajszintjével az EX2 jól használható sűrűn lakott területen az emberek zavarása nélkül, még éjszaka is” – mondja Ahcène. „A tízszer nagyobb hatékonyság, valamint a karbantartási igény nélküli rendszerek azt jelentik, hogy sokkal alacsonyabbak a működési költségek és a tulajdonlási összköltség. És mivel az EX2 teljesen elektromos és nincs benne mechanikus joystick, távolról, mobiltelefonról vagy táblagépről irányítható. Ez növeli a biztonságot a veszélyes munkakörnyezetekben. Ezenfelül az EX2 a hagyományos megfelelőjéhez hasonló erővel és teljesítménnyel rendelkezik, valamint gyorsabb sebesség jellemzi a kombinált mozgáskor. Mivel ez a mozgásfajta a legáltalánosabb ennek a gépnek az esetében, a termelékenység is nagyobb. Mindezt úgy érjük el, hogy nem veszélyeztetjük a gép teljesítményét, garantálva, hogy az ügyfél igényei teljesülnek.”

Innováció a fejlődésért

Az Intermat 2018 innovációs díj olyan berendezéseket, technikákat, szolgáltatásokat, termékeket és megoldásokat tüntet ki, amelyek hozzájárulnak a fejlődéshez az építőiparban és az infrastruktúrában. A French National Federation of Public Works (FNTP) elnöke által vezetett zsűri január 18-án a párizsi díjátadón jelentette be a döntését. A zsűri 13 iparági specialistából állt, ők választották ki a legjobb kilenc pályázatot a vezető gyártók által beadott 90 nevezés közül.

„Az EX2 a Volvo CE hosszú távú ambíciójának egyik mérföldköve a fenntartható járműmegoldások felé vezető úton” – mondja Patrik Lundblad, a Volvo CE technológiai részlegének vezető alelnöke. „Ez a díj a Volvo CE munkavállalói kemény munkájának és jövőképének elismerése, akik továbbra is kitolják a technológia és az innováció határait, és folyamatosan gondoskodnak arról, hogy vállalatunk a technológiai fejlődés élvonalában legyen. Örömmel nézünk az EX2 prototípus áprilisi bemutatása elé az Intermatnál.” 

Az EX2 elnyerte az Intermat innovációs díjat