Construction Equipment Hrvatska

Volvo CE otkriva na baumi električni kompaktni rovokopač i utovarivač na kotačima

Volvo Construction Equipment je otkrio dva stroja nultih emisija - rovokopač ECR25 i utovarivač na kotačima L25 - iz svoje nove ponude električnih kompaktnih strojeva.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) dokazuje svoju posvećenost projektu 'Building Tomorrow' otkrivajući na baumi u Minhenu, svoje prve komercijalne električne kompaktne strojeve nulte emisije - električni kompaktni rovokopač i utovarivač na kotačima. Strojevi, koji se prvi prikazuju u sklopu novog električnog niza Volvo brenda kompaktnih rovokopača i utovarivača na kotačima, imaju nulte emisije ispuha, značajno niže razine buke, manje troškove energije, bolju efikasnost i manje zahtjevno održavanje, u usporedbi s konvencionalnim dvojnicima. Od sredine 2020., Volvo CE će početi lansirati svoju ponudu električnih kompaktnih rovokopača (EC15 do EC27) i utovarivača na kotačima (L20 do L28), prekidajući novi razvoj tih modela zasnovanih na dizelskim motorima.

Rad na struju

Da bi ECR25 i L25 bili električni, motori s unutarnjim izgaranjem zamijenjeni su litij-ion baterijama. ECR25 je opremljen litij-ion baterijama i jednim elektromotorom koji pogoni hidrauliku za pokretanje stroja i priključka. U baterijama stroja pohranjeno je dovoljno električne energije da ECR25 radi osam sati u svojim najčešćim primjenama, kao što su komunalni radovi. U L25 su ugrađene litij-ion baterije koje mu omogućavaju osam sati rada u redovitim primjenama stroja, uključujući lake infrastrukturne radove, uređivanje vrtova, oblikovanje krajobraza i poljoprivredu. L25 također sadrži dva namjenska elektromotora, jedan za pogonski sklop i jedan za hidrauliku. Odvajanje podsustava dovelo je do veće efikasnosti i u sustavima i u cijelom stroju. Oba stroja, i ECR25 i L25 imaju ugrađene punjače koji omogućavaju punjenje preko noći putem obične kućne zidne utičnice. Opcija brzog punjenja, koja zahtijeva pristup snažnijoj mreži, također će biti dostupna.

“ECR25 i L25 su revolucionarni strojevi koji zorno pokazuju predanost tvrtke Volvo CE tehnologiji budućnosti,” kaže Scott Young, direktor odjela Elektromobilnost i automatizacija. “Budući da su strojevi električni, oni ne ispuštaju u okoliš nikakve čestične tvari, dušikove ili uglikove okside. To ih, zajedno s činjenicom da imaju krajnje niske razine buke, čini idealnima za upotrebu u gusto naseljenim područjima.”

Od koncepta do stvarnosti

Lansiranje modela ECR25 i L25 slijedi pozitivne reakcije na Volvo CE strojeve koncepte kroz nekoliko prošlih godina. To uključuje prototip EX2 potpuno električnog kompaktnog rovokopača i prototip LX2 električnog kompaktnog utovarivača na kotačima. “Iako su ECR25 i L25 različiti strojevi, znanja stečena iz tih istraživačkih projekata pomogla su da se izgrade temelji za novi niz električnih kompaktnih strojeva,” objašnjava Young. “Tehnologija koju smo razvijali sada je dovoljno robusna i to, zajedno s promjenama u ponašanju kupaca i pojačanim regulatornim okruženjem, čini sada pravi trenutak za lansiranje naših električnih kompaktnih strojeva.”

Sada kada su otkriveni prvi električni kompaktni strojevi, kupci će u pilot projektima koristiti i testirati veći broj strojeva prije nego što sredinom 2020. počne proizvodnja.

Inovacije za održivu budućnost

“Otkrivanje naših prvih komercijalnih električnih strojeva predstavlja značajan trenutak u na putu Volvo CE prema izgradnji bolje održive sutrašnjice,” kaže Melker Jernberg, predsjednik Volvo CE. “Usporedno sa strateškim fokusom Volvo Grupe na elektromobilnost na svim područjima poslovanja, mi smo liderska snaga u elektromobilnosti i pružanju održivih rješenja koja podržavaju uspjeh kupaca. Elektrifikacija građevinske mehanizacije proizvest će čišće, tiše i efikasnije strojeve - a to predstavlja budućnost naše industrije.”

Za više informacija, molimo posjetite: https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/electrifying-the-future.

Slika 1: Dva stroja nulte emisije idealna za gradsku upotrebu.
Slika 2: Predstavljanje električnog ECR25.
Slika 3: Predstavljanje električnog L25.