Construction Equipment Hrvatska

Najviši Volvo rovokopač za rušenje pomaže da Veidekke dosegne nove visine

Norveški građevinski div Veidekke zaposlio je Volvo EC750E HR rovokopač visokog dosega za rušenje 11-katne zgrade House of Oslo, jedne od najvećih zgrada u glavnom gradu.

Kada je norveški izvođač radova Veidekke preuzeo zadatak rušenja zgrade House of Oslo, nebodera robne kuće u srcu glavnog grada, znali su da je pred njima veliki izazov.

To nije bila samo zgrada površine 55.000 m2 okružena prometnim ulicama punim pješaka, automobila i tramvaja, to je također visoka 11-katnica – impozantne visine čak i za najiskusnije izvođače rušenja.

Tako veliki posao zahtijeva još veći stroj - takav koji to može obaviti sigurno i na vrijeme.

Rješenje po mjeri kupca

Polučivši ranije uspjeh sa sedam drugih Volvo rovokopača visokog dosega za rušenje, Veidekke se obratio Volvo CE za nabavku dijela mehanizacije koji zadovoljava njihove zahtjeve.

Izvođač je objasnio svoje potrebe i Volvo CE ga je saslušao, isporučivši 2018. godine stroj EC750E HR, zasnovan na povratnim dojmovima od Veidekke i drugih kupaca diljem svijeta.

“Trebao nam je stroj visokog dosega i to smo dobili,” kaže Jon Nässelquist, upravitelj nabave strojeva kod Veidekke. “To da kupac može prikazati svoje vlastite zahtjeve a da Volvo izradi ono što kupac želi stvarno je jedinstveno.”

Novi EC750E HR ima maksimalnu visinu osovinice od 36m s alatom od 3,6 t – to je prednost od 4 m dosega i 44% veća težina alata u odnosu na prethodni model, EC700C HR.

Temelji čvrsti poput stijene

Budući da je rovokopač namjenski izrađen za rušenje, stabilnost i sigurnost su u samoj srži dizajna.

Stroj EC750E HR ima potpuno novo podvozje, specifično razvijeno za segment rušenja. Ono je teže i šire čak i od onog kod većeg rovokopača Volvo EC950E, i u usporedbi s EC750E podvozje je 0,5 m dulje i 1 m šire – i ima impresivan razmak gusjenica od 4,3 m.

S dodatne 4 tone protuutega koji pomaže da se težina stroja EC750E HR podigne na 104 tone, dodatna stabilnost daje stroju čvrsti temelj za najbolju učinkovitost u svojoj klasi.

“Širina i protuuteg su ono što stroju pruža njegovu stabilnost,” objašnjava Nässelquist. “Čvrst je poput stijene. Čak i kada koristi visoki doseg, stroj ostaje snažan i ne ljulja se što je apsolutno presudno.”

Sigurnost je vrhunska

Stroj EC750E HR također ima brojne važne sigurnosne značajke koje štite i Veidekke rukovatelja i stroj dok uklanja 60-70.000 t ostataka betona na mjestu zgrade House of Oslo.

To uključuje cijeli paket štitnika za rušenje s robusnom zaštitom od padajućih predmeta (FOG) montiranom na okvir, koja štiti rukovatelja od odlomljenih komada koji padaju a pri tome zadržava vidljivost rukovatelja. Za dodatno poboljšanje sigurnosti, na EC750E HR je uveden novi sustav prikaza ukupnog momenta (TMI), koji putem vlastitog zaslona u kabini u realnom vremenu pruža prikaz položaja noseće ruke i alata i upozorava rukovatelja kada radi u opasnom položaju.

Glatki rad

Stroj je isto tako dizajniran za udobnost. Rušenje visokih zgrada zahtijeva da se rukovatelj usredotoči na mjesta visoko iznad tla stoga kabina od EC750E HR, koja se može naginjati i do 30 stupnjeva, pomaže smanjenju naprezanja u vratu i umora kod rukovatelja.

Rukovatelj stroja Kenneth Ufs kaže da je značajka naginjanja poboljšala njegov radni život: “Mogućnost naginjanja kabine je sjajna. Tijekom dugog radnog dana, to mi pomaže da ostanem udobno smješten i usredotočen.”

Osim što je udobnost kabine važna značajka, osjetljivi upravljački elementi hidrauličkog sustava jednako su važni za Ufsa. “Stroj ima mekanu hidrauliku koja reagira baš kako ja želim. Oni imaju dobar odziv i što je vrlo važno brzo reagiraju,” dodaje on.

Sustav hidraulike s dobrim odzivom omogućava veću kontrolu, sigurnost i učinkovitost, što znači produktivnije i zadovoljnije rukovatelje.

Bliski odnos

Veidekke je cijenjeni Volvo kupac već 14 godina i posjeduje strojni park sa ukupno 66 Volvo strojeva. Poduzetnik je ispostavio narudžbu za novi EC750E HR s nosećom rukom od 36 m još prije nego što je stroj bio službeno pušten u prodaju i bili su prvo poduzeće koje ga je dobilo.

Članovi Veidekke tima čak su posjetili Volvo CE tvornicu rovokopača u Changwonu, u Koreji da vide gdje se stroj izrađuje i pregledaju ga prije nego što stigne.

“Volvo je sjajan partner kada je u pitanju rušenje,” kaže Erik Nilsen, upravitelj za okoliš i izgradnju za Veidekke Norveška. “Stroj EC750E HR radi izuzetno dobro i pomogao nam je da zadržimo visoku razinu produktivnosti. To je najefikasniji alat za ovaj tip radova.”