Construction Equipment Hrvatska

Daljinski upravljani utovarivači na kotačima na testu kada Volvo CE dobije prvu švedsku 5G mrežu za industriju

Telia, Ericsson i Volvo Construction Equipment (Volvo CE) lansirali su danas u sjedištu Volvo CE u Eskilstuni, prvu švedsku 5G mrežu za industrijsku uporabu. Volvo CE će tako biti jedan od prvih u svijetu, koji koristi 5G tehnologiju za testiranje daljinski upravljanih strojeva i autonomnih rješenja.

Mreža 5G će se koristiti u Eskilstuni, u Volvo CE sjedištu za istraživanje i razvoj u svrhu daljnjeg unapređenja rješenja daljinskog upravljanja građevinskom mehanizacijom i potpuno automatiziranih rješenja. Ona će se koristiti i za bolje razumijevanje kako povezani strojevi mogu kupcima stvarati dodanu vrijednost. 

“Automatizacija ima više razina i usvajanje 5G tehnologije važna je tehnička podrška koja nam omogućava poticanje razvoja na tom polju. Ovi pokusi u Eskilstuni obuhvatit će daljinsko upravljanje konvencionalnim utovarivačem na kotačima ali i daljnje testove koncepta HX2 nosača tereta,” kaže Melker Jernberg, predsjednik Volvo CE.

“Možemo uočiti da je zanimanje industrije za 5G značajno. Automatizacija cjelokupnog toka znači nove načine rada i veće dobitke od efikasnosti. Ali povezati vozila i strojeve presudne za poslovanje zahtijeva rješenje koje može obraditi enormne količine podataka sa zajamčenom vezom. To je ono što nam 5G može pružiti. I mi smo ponosni što zajedno s našim partnerima predvodimo razvoj 5G tehnologije u Švedskoj,” kaže Anders Olsson, izvršni direktor u Telia, Švedska. 

Čak i s potpuno automatiziranim sustavima, sada je još uvijek potrebna ljudska intervencija i opet za upravljanje. Današnja tehnologija daljinskog upravljanja ima zaostajanje u vremenu koje otežava upravljanje pri velikim brzinama ili s velikom preciznošću. 5G će daljinsko upravljanje učiniti jednostavnijim i sigurnijim.

“S krajnje kratkim vremenima odziva, velikim kapacitetom i visokom razinom dostupnosti mobilne mreže, komercijalna i standardizirana 5G tehnologija može se koristiti za primjene kao što je daljinsko upravljanje teškim strojevima u realnom vremenu. To otvara nove mogućnosti za veću efikasnost, rezanje troškova i smanjenje rizika u opasnim okruženjima. 5G nam omogućava da stvorimo sigurnije, efikasnije i održivo društvo. U suradnji s tvrtkama Telia i Volvo CE, mi sada u Eskilstuni teoriju prevodimo u praksu. 5G tehnologija je spremna da se uključi svijet,” kaže Magnus Frodigh, voditelj istraživanja u Ericssonu.

Volvo CE, Telia i Ericsson zajedno su radili i prije usvajanja najnovije tehnologije na doprinosu sigurnijem i efikasnijem rudarstvu, a u ljeto 2018., Volvo CE se pridružio 5G partnerskom programu tvrtke Telia. Volvo CE očekuje da će lekcije naučene iz testova u Eskilstuni moći primijeniti na svoje globalne aktivnosti. 

“U Eskilstuni testiramo lokalno, ali poslujemo globalno. Povezani strojevi i autonomna rješenja su budućnost. Ona našim kupcima mogu pružiti efikasniju proizvodnju, logistiku, veću prilagodljivost i sigurniji rad. Smanjivanjem na minimum potencijalnih rizika i zastoja u sektorima kao što je rudarstvo, približavamo se našem cilju strojeva bez emisija, bez nezgoda i bez neplaniranih obustava. Bit će uzbudljivo vidjeti kako nas daleko na tom putu može odvesti 5G,” zaključuje Melker.

Što je 5G

To je peta generacija mobilne mreže. U usporedbi s 4G, 5G je brža, ima kraće zaostajanje vremena, veću dostupnost i u stanju je rukovati s više spojenih uređaja u isto vrijeme. Ona otvara potpuno nova područja primjene unutar industrije, ključnih društvenih funkcija i našeg svakodnevnog života.