Construction Equipment Hrvatska

5 načina poboljšanja ekonomičnosti goriva rovokopača

Volvo CE nudi mnogo novih tehnologija i usluga koje pomažu poduzećima da smanje troškove za gorivo i da u svom radu još više čuvaju okoliš.

Za većinu građevinskih poduzeća gorivo je jedan od najvećih troškova. Volvo CE je svoje strojeve opremio tehnologijom štednje goriva i nudi mnogo različitih usluga za uštedu goriva. Snižavanje potrošnje goriva poboljšanjem učinkovitosti ne samo što poduzeću štedi novac nego pomaže i u smanjenju njihovog utjecaja na okoliš. Svaka litra ušteđenog dizelskog goriva znači da je u atmosferu ispušteno 2,6 kg manje ugljičnog dioksida.

1. Automatski prazni hod

Značajka automatskog praznog hoda na Volvo strojevima smanjuje potrošnju goriva automatskim prebacivanjem motora u postavku praznog hoda nakon pet sekunda neaktivnosti. To snižava broj okretaja motora čime se štedi gorivo. Podrazumijevana postavka za značajku automatskog praznog hoda je pet sekunda, ali se ona može promijeniti da se uključi od tri pa do dvadeset sekunda neaktivnosti. Rukovatelj treba samo dodirnuti upravljačku palicu ili papučicu da vrati motor u normalni način rada i dođe ponovo do pune snage. Ova značajka poboljšava efikasnost goriva bez smanjivanja produktivnosti stroja.

 

automatsko gašenje motora

2. Automatsko gašenje motora

Značajka automatskog gašenja motora djeluje uglavnom na isti način kao i automatski prazni hod. Umjesto prebacivanja u prazni hod, motor stroja će se ugasiti nakon pet minuta neaktivnosti. Nakon četiri minute neaktivnosti stroj će dati upozorenje da će se za 60 sekunda motor ugasiti. Nakon isteka roka od šezdeset sekunda, motor stroja će se ugasiti. Ova značajka pomaže prekidu emisija dok stroj ne radi. Stroj može ostati isključen 40-60% radnog vremena što značajno utječe na potrošnju goriva.

 

ECO način rada

3. ECO način rada

Mnogi proizvođači nude ECO način rada na svojim strojevima, međutim, to je obično samo smanjenje broja okretaja motora za 10%, Eco način rada koji pruža Volvo CE radi tako da kontrolira protok pumpe kako bi se izbjegao inercijski prekomjerni protok kroz odušne ventile preopterećenja, a da se pri tome zadrži maksimalna efikasnost kopanja i zakretanja. To smanjuje gubitak tlaka i poboljšava kontrolu protoka pumpe, dajući 5% bolju učinkovitost. Za razliku od eco načina rada koji nude ostali brendovi, efikasnost je povećana bez smanjenja snage stroja.

 

Volvo CE Izvještaj o ekonomičnosti potrošnje goriva

4. Izvještaj o ekonomičnosti potrošnje goriva

Koristeći podatke telematskog sustava CareTrack, Volvo izvještaji o ekonomičnosti potrošnje goriva vrijedan su alat koji kupcima pomaže da maksimalno povećaju iskorištenje goriva svojih strojeva. Osjetnici na stroju prate potrošnju goriva i prethodno definirani Volvo algoritmi automatski sastavljaju izvještaje koji se prezentiraju u lako čitljivom PDF formatu. Kupac ne mora trošiti vrijeme na analizu zbunjujućih podataka nego može odmah brzo i jasno prepoznati mjesta gdje se ekonomičnost potrošnje može poboljšati, zadati ciljeve i pratiti napredak.

 

Volvo CE Obuka EKO rukovatelja

5. Obuka EKO rukovatelja

Volvo obuka EKO rukovatelja pomaže iskusnim rukovateljima da razumiju načine efikasnijeg rukovanja strojem. Program je usredotočen na potrošnju goriva u praznom hodu, planiranje najefikasnijih načina rada i pravilno rukovanje i manevriranje strojem. Obuka EKO rukovatelja može poduzeću smanjiti potrošnju goriva i do 50%.

ZA VIŠE INFORMACIJA

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com