Construction Equipment Hrvatska

5 najčešćih grešaka koje povećavaju vrijeme zastoja stroja

Imati strojeve spremne za rad - i zarađivanje - od presudne je važnosti za Volvo CE i njihove zastupnike. Donosimo pet najčešćih nepotrebnih poteškoća kod održavanja i načine kako ih izbjeći.

1. Ne čitanje priručnika za rukovatelja.

Volvo strojevi sadrže pregršt značajki osmišljenih da poboljšaju učinkovitost i lakoću rukovanja. One su sa svakom generacijom usavršene, pa čak i najiskusniji rukovatelj neće ih sve dobro poznavati bez čitanja priručnika. Ako rukovatelj ne zna za tipku retardera na zglobnom damperu, na primjer, i umjesto nje koristi kočnice za održavanje postojane brzine pri vožnji nizbrdicom, to može dovesti do nepotrebnog trošenja kočnica, zastoja i troškova koji se mogu izbjeći.

Ne čitanje priručnika za rukovatelja

2. Prethodno punjenje filtra za gorivo

Budući da zamjena filtra za gorivo zahtijeva puno vremena, neki tehničari na održavanju prethodno napune filtar da skrate postupak. Problem je, što je praktički nemoguće koristiti kanister s gorivom i lijevak i izbjeći zagađenje novog filtra. Čak i najmanja količina onečišćenja može pokvariti ubrizgavanje, dovodeći do vrlo skupih popravaka. Volvo CE preporučuje ugradnju suhih filtara i pred-punjenje za sprječavanje onečišćenja – isplati se utrošiti vrijeme da se posao obavi ispravno.

Prethodno punjenje filtra za gorivo

3. Korištenje pogrešnog priključka za dani posao

Volvo CE nudi opsežan izbor priključaka ali korištenje prevelike lopate usporit će stroj, hidraulika će se naprezati i uzrokovati ozbiljne probleme u proizvodnji. Isto tako, korištenje priključka za zadatak za koji nije predviđen također će uzrokovati probleme. Hidraulički čekić, na primjer, predviđen je za upotrebu samo okomito prema dolje ili pod određenim kutom. Upotreba za iskop ili vađenje i prevrtanje velikih komada betona ili stijena stvara pretjerano bočno opterećenje na alat, što dovodi do prekomjernog trošenja čahura, napuklina i curenja.

Korištenje pogrešnog priključka za dani posao

4. Prebrzo rukovanje

Kada se rukuje građevinskim strojevima, polako i mirno uvijek pobjeđuje u utrci. Izvođenje brzih pokretanja, zaustavljanja i skretanja uzrokovat će prosipanje materijala iz lopate po tlu. Isto tako, zalijetanje utovarivača na kotačima u hrpu materijala s proklizavanjem guma uzrokuje brazde koje potresaju stroj. Te brazde treba zatrpati, a prosuti materijal počistiti.

Prebrzo rukovanje

 5. Ne povezivanje strojeva putem sustava CareTrack

Kada je stroj povezan putem Volvo CE sustava telematike CareTrack, vlasnici i zastupnici mogu proaktivno pratiti njegovo stanje zdravlja, dijagnosticirati probleme i poduzeti preventivne zahvate. Izvještaji mogu otkriti neuobičajeno ponašanje pri rukovanju, koje se zatim može ispraviti kroz obuku rukovatelja. Oni također mogu pokazati kada će komponente vjerojatno trebati servisiranje ili popravke, a to pomaže vlasnicima da naprave raspored održavanja u prikladno vrijeme i izbjegnu neplanirane zastoje.

Ne povezivanje strojeva putem sustava CareTrack

ZA VIŠE INFORMACIJA

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com