Construction Equipment Hrvatska

3 načina na koje prazan hod strojeva utječe na profitabilnost

Kada dio građevinske mehanizacije radi u praznom hodu, onda ne samo što ne doprinosi proizvodnji nego vas to također košta novaca.

1. Veći troškovi za gorivo

Gorivo je glavni trošak za svakog vlasnika građevinskih strojeva, stoga je važno da svaka kap posluži za obavljanje posla za koji je vaše poduzeće plaćeno. Prazan hod strojeva doslovno je bacanje novca u vjetar.

Veći troškovi za gorivo

2. Povećano trošenje stroja

I ovdje je slično, ako motor radi, a vi u stvari ne koristite stroj za rad, tada uzrokujete nepotrebno trošenje motora. Stroj će trebati redovitije servisirati i češće mijenjati dijelove, što se sve dodaje ukupnim troškovima vlasništva.

Povećano trošenje stroja

3. Manja vrijednost kod preprodaje

Rad u praznom hodu također smanjuje vrijednost stroja kod preprodaje, dodavanjem nepotrebnih sati rada na brojaču. Tijekom vijeka trajanja stroja, tako se može nakupiti toliko sati da značajno umanji vrijednost, a što se lako moglo izbjeći.

Manja vrijednost kod preprodaje

Kako smanjiti prazan hod

Dva su glavna uzroka praznog hoda. Prvi je ostavljanje motora da radi za vrijeme pauza rukovatelja.

Da se to prevlada, mnogi Volvo strojevi imaju ugrađenu značajku automatskog gašenja motora. Nakon četiri minute neaktivnosti, stroj će dati upozorenje da će se za 60 sekunda motor ugasiti. Tada će se nakon isteka roka od 60 sekunda, motor stroja sam od sebe ugasiti.

Općenito, dobra je praksa poticati rukovatelje da isključuju svoje strojeve.

Drugi česti uzrok praznog hoda je taj što broj i kapacitet strojeva na gradilištu nije pravilno usklađen s ciljanim tonama po satu ili troškovima po toni. Na primjer, utovarivač na kotačima može biti u praznom hodu dok čeka da damper stigne na sljedeći utovar.

Volvo CE radi s kupcima da bi bili sigurni da imaju optimalnu kombinaciju strojeva za dani posao. Za veće kupce, Volvo CE može čak izvesti simulaciju koristeći alat SiteSim, koji izračunava idealni postav gradilišta - pa čak i rute kojima rukovatelji trebaju voziti.

U svakom slučaju, povezivanje vaših strojeva putem Volvo CE sustava telematike CareTrack i traženje izvještaja Insight Report omogućit će vam da vidite što vam se događa na gradilištu i da preuzmete kontrolu vaših troškova.

Kako smanjiti prazan hod

ZA VIŠE INFORMACIJA

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com