Construction Equipment Hrvatska

Volvo serija D utire put u kontroli, efikasnosti i tehnologiji ravnjače

Volvo Construction Equipment polagači asfalta P6820D ABG i P7820D ABG objedinjuju snagu, lakoću rukovanja, ekonomičnost goriva, svestrane ravnjače i trajno poboljšavajuće značajke da bi pružili izvanrednu učinkovitost finiširanja.

Sa preko pola stoljeća iskustva u finiširanju i inovativnom inženjerstvu, Volvo je s modelima P6820D ABG i P7820D ABG postigao gotovo savršenu novu generaciju strojeva za polaganje asfalta.

Novi sustav, Electronic Paver Management - EPM 3 (elektroničko upravljanje finišerom), je na primjer najrevolucionarnije razvojno postignuće lansirano sa finišerima serije D. Sustav EPM 3 poboljšava upravljanje strojem i optimizira finišer za specifične poslove. Sustav objedinjuje sve upravljačke tipke, složene u raspored pogleda iz ptičje perspektive koji rukovatelja intuitivno vodi kroz pojedine radne funkcije. Funkcije se mogu brzo izabrati i podesiti ergonomski postavljenim upravljačkim kotačićem.

Za pojedine projekte, Settings Manager (upravitelj postavki) sprema korisnički prilagođene postavke unutar EPM 3 sustava i omogućava rukovatelju da spremljene parametre pozove iz memorije kada naiđe na slične projekte u budućnosti. Ta značajka pojednostavljuje pokretanje stroja i rukovatelj ju može fino podesiti tijekom finiširanja da bi od posla do posla optimizirao produktivnost i visoku kvalitetu polaganja asfalta.

Sa platforme rukovatelja, vidljivost seže 360 stupnjeva oko finišera, do prihvatnog lijevka ("bunkera"), kanala pužnog transportera i ravnjače što rukovatelju omogućava da jednim letimičnim pogledom prati dobavu i tok materijala. Nova ostakljena površina s obje strane platforme pruža još bolju vidljivost, optimalnu ukupnu učinkovitost i sigurnost na gradilištu. Čak i u uvjetima slabe rasvjete, rukovatelji mogu precizno polagati asfalt zahvaljujući najmodernijim LED radnim svjetlima i izboru balon-rasvjete. Za postizanje maksimalne sigurnosti, rasvjeta radnog mjesta, smještena ispod nadstrešnice, osvjetljava platformu rukovatelja i stepenice još tri minute nakon uključivanja glavne sklopke i isključivanja paljenja. Za brzu pripremu finiširanja ili prijevoza, krov protiv vremenskih prilika može se lako dizati i spuštati pritiskom gumba. 

Za udobnu vožnju, nadstrešnica pruža ugrađenu zvučnu izolaciju, dok automatski zatezači gusjenica smanjuju vibracije i osiguravaju miran rad.

Snaga za učinak

Pored kontrole nad strojem i udobnosti rukovatelja, Volvo polagači asfalta P6820D ABG i P7820D ABG puni su ugrađenih, visoko kvalitetnih značajki, počevši već od premium Volvo motora. Kombinirajući veliki zakretni moment i niski broj okretaja, Volvo motor je posebno usklađen s hidrauličkim sustavom da pruži snagu, produktivnost i ekonomičnost goriva vodeću na tržištu. Sustav se odlikuje prilagodljivim ECO načinom rada koji izlaznu snagu motora usklađuje sa zahtjevima radilišta. Ta podrazumijevana funkcija može smanjiti potrošnju goriva i do 30%, što je u konačnici dobrobit za kupca i okoliš – kao riješeno ključno pitanje u razvoju finišera serije D.

I poput svih Volvo finišera, modeli P6820D ABG i P7820D ABG proizvode značajno niske razine buke, što je dobrobit za posadu polagača asfalta i svakako za lokalnu zajednicu.

Čak i pri visokim okolnim temperaturama, pametno dizajniran odjeljak i pokrov motora pružaju obilan prostor za neprekidno strujanje zraka od prilagodljivog rashladnog ventilatora, što omogućava efikasno hlađenje motora i hidraulike. Bez obzira na uvjete okoliša ili vrstu posla, finišeri serije D pružaju glatku, ravnu površinu asfaltnog zastora zahvaljujući dobitnoj kombinaciji nekoliko značajki, uključujući veliki kapacitet prihvatnog lijevka, sustavu automatskog zatezanja gusjenica i Soft Dock prihvatu.

Zahvaljujući tim naprednim značajkama, kao i opcijskom sustavu Pave Assist, prvorazredni rezultati finiširanja nisu nikada bili dostupniji. U kombinaciji s Volvo Co-Pilot zaslonom, aplikacija Pave Assist je dizajnirana da poboljša funkcionalnost, pružajući rukovateljima u realnom vremenu uvid u kvalitetu i produktivnost postupka finiširanja. Visoko inovativna i razvijena vlastita Volvo rješenja pomažu rukovateljima da s lakoćom i nezavisnošću obave operacije polaganja asfalta. Alati koje nudi aplikacija Pave Assist uključuju Material Manager (Upravljanje materijalom), Thermal Profiling (Toplinsko profiliranje) i Weather View (Pregled vremenskih prilika).

Ravnjače ("pegle") vodeće u industriji

Volvo ravnjače su dizajnirane da daju vrhunsku kvalitetu finiširanja, ujednačenost i glatkoću. Svestrani i efikasni u širinama finiširanja i do 11 metara, Volvo finišeri P6820D ABG i P7820D ABG odlikuju se vodećim ravnjačama u industriji, koje mogu obrađivati širok raspon materijala.Volvo tracked paver P6820D T3 T4 F

Specijalno dizajnirane grede nabijača postižu ciljanu gustoću materijala po cijeloj radnoj širini i potpuno su kaljene za dugotrajnu izdržljivost. Ovisno o primjeni i uvjetima, Volvo kupci mogu birati iz široke ponude jednostrukih ili dvostrukih ravnjača za nabijanje koje im jamče glatku površinu. Volvo ABG tehnologija dvostrukog nabijanja pruža najviši stupanj pred-nabijanja iza ravnjače, što je bitno kod polaganja debelog sloja asfalta i materijala cementom tretirane osnove (CTB).

Da se zajamči glatko i precizno pomicanje hidrauličkih produžetaka ravnjače, stabilni sustav navođenja ravnjače ima dva namjenski izrađena cilindra za vođenje ravnjače, smještena na svakoj strani finišera. Krute cijevi zajedno sprječavaju sukanje proširenja ravnjače kada na njih djeluju velike sile, što daje dosljedno jednoliko zbijenu površinu.

Osim toga, posada finišera može ispuniti različite zahtjeve radilišta jednostavnim dodavanjem ili uklanjanjem produžetaka ravnjače u roku par minuta, bez upotrebe posebnih alata, zahvaljujući Volvo sustavu brze spojnice. Sigurnost i kvaliteta su dodatno poboljšani novim hidraulički upravljanim izlaznim vratima, koja rukovatelju finišera omogućavaju brže upravljanje i čiste završetke rubova.

Kod finiširanja specijalnih profila krune u površinama ceste, ravnjače VB 79/89 i VDT-V 79/89 su idealni odabir za tu svrhu. Produžne ravnjače imaju dvije dodatne zglobne sekcije koje se mogu podesiti prema gore i prema dolje za 10% (5,7°), i tako s većom lakoćom, manje utrošenog materijala i uz niže troškove omoguće finiširanje nepravilnih profila kao što su specijalni zahtjevi odvodnje.

Optimalno vrijeme rada bez zastoja

Da se zadrži učinkovitost strojeva i poveća njihova ionako velika trajnost, Volvo nudi brzo i lako održavanje, kao i brojne značajke za produženi vijek komponenti i usluge za rad bez zastoja. 

Zahvaljujući poboljšanom pristupu kod servisiranja bitnih točaka provjere, kupci mogu računati da će Volvo finišeri serije D skratiti vrijeme zastoja radi održavanja i svesti troškove poslovanja na minimum. Volvo kompleti za održavanje sa optimalno učinkovitim i trajnim potrošnim dijelovima također pomažu u rezanju troškova. Imajući ih sve pri ruci u jednom paketu, Volvo kompleti za održavanje pružaju kupcima podršku u prepoznavanju koje dijelove da zamijene.

Dodatno, sa tehnološki naprednim značajkama, kao što je Service Interval Manager (upravljanje rokovima servisa), kupci su stalno informirani o potrebama servisiranja. Taj sustav upozorava rukovatelja na potrebno ili redovito održavanje i čuva zabilježenu povijest servisiranja unutar sustava EPM 3. A za daljinski nadzor svojih strojeva kupci se mogu osloniti na CareTrack®. Telematski sustav koji izrađuje detaljna izvješća o lokaciji stroja, korištenju, produktivnosti, potrošnji goriva i mnogo drugih stavki. Koristeći dijagnostički softver MATRIS, Volvo zastupnici mogu analizirati operativne podatke stroja. Sustav prati aktivnosti i prepoznaje prostor za poboljšane, što daje bolju ekonomičnost i smanjuje trošenje stroja.

Ti inteligentni sustavi, uz brojne usluge - dostupne preko mreže Volvo zastupnika - olakšavaju da marljivi finišeri P6820D ABG i P7820D ABG budu uvijek spremni i u pogonu.

  P7820D ABG P6820D ABG
Emisija motora EU Stage 4 / EPA Tier 4f  EU Stage 3a / EPA Tier 3 EU Stage 4 / EPA Tier 4f EU Stage 3a / EPA Tier 3
Tip motora D8J  D7E GEE3 D6J D6E GAE3
Snaga motora kW
KS (imp)
175
235
170
228
140
188
140
188
... pri broju okretaja motora okr/min 1 800 1 800 2 000 2 000
Osnovna širina m
ft
2,548
8,36
2,548
8,36
2,548
8,36
2,548
8,36
Maksimalna širina zahvata m
ft
11
36,1
11
36,1
10
32,8
10
32,8
Učinak finiširanja tona/h
kratka tona/h
900
992
900
992
700
772
700
772
Maksimalna debljina sloja mm
in
300
11,8
300
11,8
300
11,8
300
11,8
Kapacitet prihvatnog lijevka (bunkera) tona
kratka tona
13,5
14,9
13,5
14,9
13,5
14,9
13,5
14,9
 Masa traktora kg
lb
14 900
32 849
14 650
32 298
14 350
31 636
14 200
31 306