Construction Equipment Hrvatska

Volvo CE premijerno nastupa s novom ponudom krutih dampera

Nova serija D krutih dampera od Volvo Construction Equipment izrađena je na dokazanom konceptu dampera i odlikuje se najnovijom tehnologijom koja optimizira ekonomičnost potrošnje goriva i vrijeme rada bez zastoja.

Volvo Construction Equipment je u svoj portfelj vodećih dampera u ovoj djelatnosti dodao predstavljanje krutih dampera R45D, R60D i R70D. Pokrivajući nosivosti od 41 do 65 tona (45t-72t), strojevi su dizajnirani da kupcima pomognu smanjiti trošak poslovanja broj jedan u ovoj djelatnosti - gorivo - kao i da promiču sigurno rukovanje i lakoću korištenja.

Kruti damperi serije D mogu biti novi, ali imaju bogatu povijest koja počinje prije više od 70 godina kada je tim tehničkih stručnjaka i inženjera predstavio prvi u svijetu terenski kamion kiper izrađen u Volvo CE pogonu u Motherwellu, u Škotskoj. Sada usavršeni Volvo CE dizajnom i temeljnim proizvodnim vrijednostima, kruti damperi serije D izrađeni su u istom pogonu koji desetljećima proizvodi krute dampere. Spajanjem snažnog nasljeđa, tehničke savršenosti i modernih postupaka, najnoviji damperi pružaju kupcima visoko kvalitetnu, pouzdanu i produktivnu mehanizaciju.

Efikasnost kao standard


S pogonom vrhunskih motora, kruti damperi R45D, R60D i R70D postižu visoku učinkovitost, zakretni moment i snagu i do 567 kW (760 KS), čak i pri malom broju okretaja motora. Povrh svega, dugi rokovi servisa i efikasno iskorištenje goriva pružaju izvanredno niske troškove poslovanja.Elektroničko združivanje između motora i mjenjača omogućava da strojevi postižu glatko mijenjanje stupnjeva prijenosa dajući dosljednu brzinu kretanja stroja i ubrzanje u svim primjenama prijevoza na gradilištu. Učinkovitost i ekonomičnost goriva pojačani su integriranim sustavom obrasca mijenjanja stupnjeva prijenosa koji ima dva rasporeda stupnjeva prijenosa - 'Power' (snažno) i 'Economy' (ekonomično) - za učinkovitost po mjeri u svim uvjetima prijevoza na gradilištu.. Rukovatelj može unaprijed izabrati način rada mjenjača da ga prilagodi promjenljivim opterećenjima prijevoza po gradilištu. Osim toga, sustav hidraulike pruža potreban protok za hlađenje i sustave pokretača koji daju produktivan učinak potreban za kratka vremena ciklusa i efikasnu izvedbu.

Produktivna tvornica snage


Efikasni i inteligentni, Volvo damperi se mogu pohvaliti konkurentnim omjerom snage i težine, efikasnim prijenosom i optimalnom raspodjelom težine, što rukovateljima omogućava da brže ostvare ciljanu produktivnost. S impresivnom sposobnošću vuče, generiranom dizajnom i konfiguracijom čitavog pogonskog sklopa, kruti damperi R45D, R60D i R70D su idealni strojevi za svladavanje strmih uspona koji se često nalaze na gradilištima rudnika i kamenoloma. Poboljšanjem zakretnog momenta na stražnjoj osovini s reduktorom, kalibracija cijelog pogonskog sklopa pruža velike sile na obodu kotača, što daje izvrsnu produktivnost na lošim uvjetima tla i strmim uzbrdicama.Pružajući dobro zadržavanje materijala, tovarni sanduci velikog kapaciteta i otpornosti na abraziju izrađeni su od čelika specifikacije HARDOX 400 grijani su ispuhom da se zajamči čisto istresanje i minimalno vraćanje zaostalog materijala. Da se optimizira produktivnost i efikasnost na gradilištu za postojeće i buduće projekte, kupci imaju pristup brojnim inteligentnim sustavima kao što je Volvo Simulacija radilišta, koja pruža informacije o mehanizaciji, izborima voznog parka i konfiguraciji gradilišta. Produktivnost rukovatelja je poboljšana značajkama dobrog odziva, kao što je upravljač i komande koje su podatne pod rukom. Za dodatnu praktičnost, rukovatelj može korisnički prilagoditi svoju udobnost HVAC sustavom velikog kapaciteta.

Građen za trajnost


Kruti damperi serije D nisu samo kratkoročno produktivni strojevi, nego nastavljaju raditi tijekom dugog radnog vijeka, čime jamče veću raspoloživost stroja i značajno smanjenje troškova održavanja i popravaka. Da bi zadovoljili teške uvjete gradilišta, izdržljivi strojevi su strogo testirani pod ekstremnim radnim uvjetima da se postigne dugi vijek trajanja stroja i komponenti. Jasno dizajnirani, damperi su opremljeni sklopom okvira koji ima zalihu strukturne čvrstoće daleko iznad zahtjeva svih zahtjevnih radnih uvjeta na gradilištu. S ravnomjerno raspodijeljenom težinom, zahvaljujući mjenjaču postavljenom u sredini i niskom težištu, svi utjecaji tereta se jednoliko raspoređuju na gume. Sa sposobnošću da izdrže ekstremna strukturna naprezanja, čvrste šasije krutih dampera apsorbiraju udarce i vibracije od uvjeta ceste i postupka utovara, pružajući bolju strukturnu dugovječnost i niže troškove poslovanja kroz manje potrebe za održavanjem.

Kruti damperi su podešeni tako da postižu dobru dugoročnu vrijednost, zahvaljujući komponentama koje produžuju rad bez zastoja. Vijek trajanja primarnog kočionog sustava je produžen retarderom mjenjača, standardnom značajkom koja smanjuje broj okretaja motora i svodi na minimum upotrebu radnih kočnica. S dugotrajnošću komponenti kao ključnom karakteristikom niskih troškova poslovanja, svaka komponenta je zaštićena. Primjerice, sustav hidraulike ima nekoliko razina filtriranja da se zaštiti od zagađenja toka u vodovima što produžava rad stroja bez zastoja. Strojevi su isto tako opremljeni zaštitnim načinom rada motora, koji rukovatelja upozorava kada se pokrene zaštitni sustav slabljenja snage motora. Snaga i broj okretaja motora će se postepeno smanjiti ovisno o razini ozbiljnosti uvjeta rada izvan opsega, sprečavajući tako oštećenje motora. Parametri motora uključuju zaštitu od visokih temperatura, neprimjerenog pritiskanja papučice gasa i niske razine rashladnog sredstva.

Sigurnost je naša DNA


Izrađeni da marljivo rade, kruti damperi serije D također su puni značajki koje poslove čine sigurnijima. Iz kabine s FOPS atestom, opremljenom ROPS nadstrešnicom, rukovatelj ima pogled na gradilište i okolni prostor kao na komandnom mostu. Vidljivost je poboljšana smještajem sjedala rukovatelja na lijevoj strani kabine i Volvo sustavom Smart View, koji objedinjuje četiri izvana postavljene kamere da se dobije pogled na stroj iz ptičje perspektive vidljiv na monitoru u kabini.

Sa zaštitom ugrađenom u svaki vid dizajna, ovi strojevi visoke učinkovitosti mogu voziti uz i niz strme uzbrdice ostajući pri tome pod potpunom kontrolom, zahvaljujući retarderu mjenjača i kočnica i opcijskoj funkciji sprječavanja kretanja u neutralnom stupnju prijenosa. Zaštita od prevelikog broja okretaja motora automatski uspori stroj do sigurnih radnih granica, dok blokada dizanja tovarnog sanduka, sprečava da mjenjač prelazi u više stupnjeve prijenosa s tovarnim sandukom u podignutom položaju. Mnogo drugih zaštitnih funkcija, kao što su sustavi kočenja zaštićenog od zakazivanja i sekundarnog upravljača pružaju tako važnu bezbrižnost.

Lagano održavanje


Da se zajamči dugi radni vijek - i maksimalno vrijeme rada bez zastoja, potrebni su redoviti servisni pregledi za uočavanje mogućih poteškoća prije nego se one pojave. Pristupanje stroju je sigurno i lako, zahvaljujući protukliznim stepenicama i sigurnim gazištima. I sa široke platforme i sa razine tla, tehničari mogu sigurno pristupiti spretno grupiranim točkama provjera s minimalnim korištenjem alata. Mjenjač postavljen u sredini pruža lagan pristup bez potrebe za skidanjem ostalih komponenti. Unutar kabine, rukovatelj ima pristup najvišoj razini dijagnostičkih podataka putem upravljačke ploče za dobivanje brze analize i rješenja.

Zatreba li damper više pažnje od rutinskih servisnih provjera; kupci se mogu osloniti na globalnu Volvo infrastrukturu tehničara, radionica i zastupnika. Objedinjujući lokalno znanje i globalno iskustvo u rudarstvu, Volvo nudi dobru dobavljivost dijelova, ugovore o servisiranju - Volvo Services Agreements (VSA) i telematske izvještaje o stroju kao dodatnu podršku predanosti Volva da kupcima snizi troškove poslovanja.


 

Ključni tehnički podaci:

    R45D R60D R70D
Nosivost kg
lb
41 000
90,389
54 500
120,152
65 000
143,300
Volumen, SAE 2:1 utovar m3
yd3
26
34
35
46
41.5
54
Neto težina kg
lb
36 435
80,325
42 048
92,700
49 573
109,290
Bruto težina kg
lb
77 435
170,715
96 548
212,852
114 573
252,590
Motor   Cummins QSK19-C525 Cummins QSK19-C700 MTU-2000TA
Emisija motora   Tier 3 / Stage IIIA Tier 3 / Stage IIIA Tier 2 / Stage II 
Maks. ukupna snaga motora kW
KS (imp)
392
526
522
700
567
760
... pri broju okretaja motora okr/min 2 000 2 000 2 100
Maks. SAE J1349 ukupni moment Nm
ft lbf
2 407
1,775
2 981
2,199
3 323
2,451
... pri broju okretaja motora okr/min 1500 1500 1350
Maks. brzina km/h
mi/h
65.0
40.4
57.5
35.7
57.0
35.4

Napomena: vi možete izravno preuzeti slike u ovom izdanju za tisak tako da kliknete ovdje.