ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.E. Ελλάδα

Η Volvo προσφέρει σύστημα υποβοήθησης της συμπύκνωσης της ασφάλτου με υπολογισμό της πυκνότητας της σε πραγματικό χρόνο

Η πρωτοποριακή τεχνολογία χαρτογράφησης της πυκνότητας σε πραγματικό χρόνο της Volvo Construction Equipment βάζει τέλος στους κατ’ εκτίμηση υπολογισμούς και εξασφαλίζει απόδοση ακρίβειας και εκπληκτική παραγωγικότητα.

Η Volvo προσφέρει σύστημα υποβοήθησης της συμπύκνωσης της ασφάλτου με υπολογισμό της πυκνότητας της σε πραγματικό χρόνο

Η Volvo Construction Equipment παρουσίασε το σύστημα υποβοήθησης συμπύκνωσης (Compact Assist) – σε συνδυασμό με οθόνη Volvo Co-Pilot – για επιλεγμένους ασφαλτικούς οδοστρωτήρες Volvo. Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη σε δύο συστήματα – το Volvo Intelligent Compaction και το Intelligent Compaction με Density Direct. Εκτός από τη χαρτογράφηση διελεύσεων, τη χαρτογράφηση θερμοκρασίας και την αποθήκευση δεδομένων, τα συστήματα Volvo Intelligent Compaction και Intelligent Compaction με Density Direct περιλαμβάνουν την πρωτοποριακή για τον κλάδο τεχνολογία χαρτογράφησης της πυκνότητας σε πραγματικό χρόνο. Και τα δύο συστήματα διαθέτουν Volvo Co-Pilot, την εύχρηστη οθόνη μέσα στην καμπίνα που παρέχει σαφή και λεπτομερή δεδομένα για την εργασία, εξασφαλίζοντας απόδοση ακρίβειας.

«Η χαρτογράφηση της πυκνότητας θεωρείται ως ο «απόλυτος στόχος» της συμπύκνωσης. Έχει ειπωθεί ότι αυτός που θα βρει πρώτος αυτή την τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοποιίας και αυτό ακριβώς έκανε η Volvo,» αναφέρει ο Dr. Fares Beainy, ερευνητής μηχανικός της
Volvo Construction Equipment. «Χάρη στο σύστημα Intelligent Compaction με Density Direct, οι χειριστές έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στην παράμετρο που καθορίζει τελικά την επιτυχία της δουλειάς τους – δηλαδή την πυκνότητα.»
 
Ρυθμίστε την πυκνότητα και ξεκινήστε τη δουλειά
Η εφαρμογή Intelligent Compaction με Density Direct περιλαμβάνει μια οθόνη βαθμονό-μησης, όπου ο χρήστης ορίζει την πυκνότητα-στόχο για το εκάστοτε έργο. Αφού βαθμονομηθεί πλήρως με δεδομένα ειδικά για την εκάστοτε εφαρμογή, η πατενταρισμένη τεχνολογία της Volvo υπολογίζει την πυκνότητα με ακρίβεια 1,5% της δειγματοληψίας πυρήνων, παρέχοντας τιμές πυκνότητας σε πραγματικό χρόνο για το 100% του ασφαλτοτάπητα.

Έχοντας πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να κάνει απαραίτητες ρυθμίσεις ενόσω η ασφαλτόστρωση είναι σε εξέλιξη. Η δυνατότητα αυτή μειώνει τις περιπτώσεις ανεπαρκούς πυκνότητας που οδηγούν σε πρόσθετο κόστος αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη δειγμάτων πυρήνων, βελτιώνει την ποιότητα και εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη ομοιομορφία από ό,τι οι συσκευές πυρηνικής μέτρησης της πυκνότητας. Οι τιμές βαθμονόμησης αποθηκεύονται επίσης στην οθόνη Volvo Co-Pilot, ώστε οι χειριστές να μπορούν να εκχωρήσουν βαθμονομήσεις σε συγκεκριμένες στρώσεις ή παραμέτρους του έργου και να μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη βαθμονόμηση για τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου.

Εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη διεπαφή
Η οθόνη Volvo Co-Pilot εμφανίζει έναν έγχρωμο χάρτη της πυκνότητας, όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο επιστρωμένης ασφάλτου απεικονίζεται σε διαφορετικό χρώμα που αντιπροσωπεύει την πυκνότητα. Η αριθμητική τιμή της πυκνότητας εμφανίζεται επίσης σε πραγματικό χρόνο στη γωνία της οθόνης. Και τα δύο συστήματα Volvo Intelligent Compaction και Intelligent Compaction με Density Direct προσφέρουν δεδομένα χαρτογράφησης θερμοκρασίας και διελεύσεων σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας την έγχρωμη οθόνη 10 ιντσών, η λειτουργία χαρτογράφησης διελεύσεων καταγράφει κάθε διέλευση του οδοστρωτήρα και επικάλυψη των λωρίδων συμπύκνωσης με ένα συγκεκριμένο χρώμα, επιτρέποντας στον χειριστή να βλέπει εύκολα τα κενά και να προσαρμόζει την εργασία του ώστε να επιτύχει ομοιόμορφη κάλυψη. Η χαρτογράφηση θερμοκρασίας παρέχει στον χειριστή έναν «χάρτη» θερμοκρασίας που δείχνει τη διαδρομή που έχει καλύψει ο οδοστρωτήρας με την τελευταία καταγεγραμμένη θερμοκρασία του τάπητα.

Αποθήκευση δεδομένων και GPS
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τη χαρτογράφηση διελεύσεων, τη χαρτογράφηση θερμοκρασίας και τη χαρτογράφηση πυκνότητας αποθηκεύονται στον εσωτερικό σκληρό δίσκο 14 GB της Volvo Co-Pilot, ο οποίος διαθέτει επαρκή χώρο για την καταγραφή δεδομένων περίπου επτά μηνών, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας του σε συσκευή αποθήκευσης USB και να διαβαστούν σε μορφή VETA. (Το VETA είναι λογισμικό διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων του συστήματος Intelligent Compaction). Με το προαιρετικό διαφορικό GPS, τα δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται με πληροφορίες που αφορούν τη θέση με ακρίβεια 20 mm. Εκτός από την οθόνη Volvo Co-Pilot, και τα δύο συστήματα της Volvo περιλαμβάνουν μπροστινούς και πίσω υπέρυθρους αισθητήρες θερμοκρασίας.

Ανεξάρτητα δοκιμασμένα συστήματα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα
Το Density Direct αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος FHWA Highways for LIFE Technology Partnerships. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα έργα ανακατασκευής ασφαλτικών στρώσεων ή ασφαλτικών επιστρώσεων και αξιολογήθηκε σε δεύτερο χρόνο από ανεξάρτητους χρήστες σε εργοτάξια σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα ελέγχθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα και κατέδειξαν ότι οι υπολογισμοί του Density Direct είχαν κάθε φορά ακρίβεια 1,5% των δειγμάτων πυρήνων σε 180 θέσεις δοκιμών.

Τα συστήματα Volvo Intelligent Compaction και Intelligent Compaction με
Density Direct είναι διαθέσιμα στους νέους ασφαλτικούς οδοστρωτήρες της Volvo, συμπεριλαμβανομένου του Volvo DD105. Τα συστήματα θα είναι μελλοντικά διαθέσιμα για ασφαλτικούς οδοστρωτήρες Volvo από ανεξάρτητους κατασκευαστές (aftermarket), αποκλειστικά μέσω των επίσημων αντιπροσώπων
Volvo Construction Equipment.
 
Τέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.volvoce.com/press

ή επικοινωνήστε με:
Thorsten Poszwa
Διευθυντής Εξωτερικής Επικοινωνίας
Volvo Construction Equipment
Τηλ: κωδ. διεθνών κλήσεων +32 490 65 96 68
Email: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal

Brian O'Sullivan
SE10
Λονδίνο
Τηλ: κωδ. διεθνών κλήσεων +44 77 333 50307
Email: osullivan@se10.com