ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.E. Ελλάδα

Το ηλεκτρικό μηχάνημα της Volvo δίνει λάμψη στον βραβευμένο κήπο στην Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι της RHS

Ο βραβευμένος με Χρυσό Μετάλλιο κήπος Morgan Stanley κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του Volvo ECR25 Electric. Αλλά πώς τα πήγε το νέο ηλεκτρικό μηχάνημα σε μια τέτοια τεράστια παγκόσμια πλατφόρμα;

Η Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι της Βασιλικής Φυτοκομικής Εταιρίας (RHS) είναι μία από τις εντυπωσιακότερες ανθοκομικές του κόσμου με περίτεχνα γλυπτά και επισκέπτες μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η σκληρή δουλειά, η δημιουργικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την κατασκευή αυτών των εμπνευσμένων εκθεσιακών κήπων. Η ομάδα πίσω από τον Κήπο της Morgan Stanley, που εκπονήθηκε από τον Βρετανό σχεδιαστή Chris Beardshaw –που κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το βραβείο Best Show Garden στην πιο διάσημη ανθοκομική έκθεση του κόσμου, στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου –έφτασε με έναν φιλόδοξο στόχο: τη δημιουργία ενός όμορφου κήπου με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέρος αυτού του έργου ήταν το Volvo ECR25 Electric στην πρώτη του έξοδο μετά την εμφάνισή του τον Απρίλιο, στην έκθεση bauma στο Μόναχο. 

Ο Ahcène Nedjimi, ειδικός σε θέματα ηλεκτροκίνησης στη Volvo Electric Equipment (Volvo CE), λέει: «Εργάζομαι πολλά χρόνια σε μηχανήματα concept, αλλά με αυτό το έργο έχεις πραγματικά την αίσθηση ότι κάνεις κάτι μοναδικό, ότι η ηλεκτροκίνηση γίνεται πραγματικότητα και ότι στέλνουμε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία της Volvo CE προς την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.»

Μάϊος_2019_Το μηχάνημα_Volvo_Electric_δίνει_λάμψη_στον_βραβευμένο_κήπο_στην_Ανθοκομική_Έκθεση_του Τσέλσι_της_RHS_02

Το μικρό ηλεκτρικό μηχάνημα είχε πολλούς υποστηρικτές στην εκδήλωση. Οι περίπου 157.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από πολλές ιδέες: από το φουτουριστικό πείραμα αρχιτεκτονικής αστικού τοπίου του Tom Dixon έως τον παραμυθένιο οικογενειακό κήπο που σχεδίασε η δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Για τον πολυαναμενόμενο κήπο του, ο Chris Beardshaw προέβλεψε όσο το δυνατόν περισσότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Περιλάμβαναν αειφόρα οικοδομικά υλικά και εργαλεία, σκυρόδεμα εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, επικαλυμμένη πολυστρωματική ξυλεία και φώτα χαμηλής ενέργειας Και φυσικά, τον μικρό εκσκαφέα ECR25 Electric – το πρώτο ηλεκτρικό μηχάνημα που συμμετείχε στην κατασκευή κήπου στην Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι της RHS.

Το μηχάνημα εκπέμπει μηδενικά σωματίδια, μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα και χαμηλότερες εκπομπές θορύβου – με αποτέλεσμα ο κήπος να χαρακτηρίζεται από κινηματογραφικά συνεργεία του BBC ως «ο πιο αθόρυβος του εργοταξίου». Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για έργα αρχιτεκτονικής τοπίου όπως αυτό είναι ότι δεν εκπέμπονται ρύποι που μπορούν να βλάψουν τα πολύτιμα δέντρα ή τις ποώδεις περιφράξεις. Είναι ένας από τους καθαρότερους τρόπους για να κάνεις όλες τις κατασκευές που απαιτεί ένας κήπος αυτού του μεγέθους. Μπορεί όμως να ανταποκριθεί στα επίπεδα παραγωγικότητας των αντίστοιχων οχημάτων ντίζελ;

Μάϊος_2019_Το μηχάνημα_Volvo_Electric_δίνει_λάμψη_στον_βραβευμένο_κήπο_στην_Ανθοκομική_Έκθεση_του_Τσέλσι_της_RHS_03 Ο Ahcène πιστεύει πως ναι. Όχι μόνο προσφέρει την ίδια απόδοση εκσκαφής όπως το συμβατικό αντίστοιχό του με λιγότερη συντήρηση, αλλά δεν απαιτεί ειδική πιστοποίηση ασφάλειας. «Είναι ένα εργοτάξιο με τόσο εντατικούς ρυθμούς», λέει «ακριβώς στην καρδιά του Λονδίνου, οπότε προσέφερε πράγματι την τέλεια αρένα για να δείξει τις μοναδικές δυνατότητές του για αστικά περιβάλλοντα».

Το μηχάνημα χρησιμοποιήθηκε για μιάμιση εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης διαδικασίας κατασκευής, όπου χρησιμοποιήθηκε για την εκσκαφή του εργοταξίου, την εκσκαφή των θεμελίων για την κύρια δομή και τη διάνοιξη τάφρου για τη δεντροφύτεψη και ένα κεντρικό πόλο νερού. Η φόρτιση του μηχανήματος γινόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας στο συγκρότημα της έκθεσης, χρησιμοποιώντας κοινή πρίζα οικιακής χρήσης. Στις περιπτώσεις που απαιτούνταν γρήγορη φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο χειριστής χρησιμοποιούσε τον ενσωματωμένο φορτιστή του μηχανήματος.

Μάϊος_2019_Το μηχάνημα_Volvo_Electric_δίνει_λάμψη_στον_βραβευμένο_κήπο_στην_Ανθοκομική_Έκθεση_του_Τσέλσι_της_RHS_04 Ο χειριστής Peter Holmberg σχολίασε ότι ο εκσκαφέας όχι μόνο εκτέλεσε τις ίδιες εργασίες με την πιο συμβατική έκδοση ντίζελ, αλλά ότι η αίσθηση της εκσκαφής ήταν πιο ευχάριστη και ακριβέστερη. Παρείχε επίσης πιο ήρεμο περιβάλλον εργασίας, με λιγότερους κραδασμούς στην καμπίνα, καλύτερη ποιότητα αέρα και πιο ήσυχη ατμόσφαιρα που επέτρεπε την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων.


Μετά από αυτό το ξεχωριστό ντεμπούτο, το ηλεκτρικό μηχάνημα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε πιλοτικά έργα πελατών, όπου αυτά που αποκομίσαμε από την Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι της RHS θα ληφθούν υπόψη για να προχωρήσουμε. 

«Οι μηδενικές εκπομπές και τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου αλλάζουν τα δεδομένα», λέει ο Ahcène. «Το στοίχημα τώρα είναι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για γρήγορη φόρτιση. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα».

Το λανσάρισμα του ECR25 Electric έγινε σε σημαντική στιγμή για τον κλάδο. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο απαιτούν καθαρότερες κατασκευαστικές λύσεις καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Κατασκευάζοντας έναν από τους κύριους συντελεστές στην κλιματική αλλαγή, αυτό το μηχάνημα αποτελεί τουλάχιστον μέρος της λύσης.

«Η ερώτηση δεν είναι πλέον πότε, ή αν, θα στραφούμε προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά πόσο γρήγορα θα το κάνουμε», καταλήγει ο Ahcène. «Βρισκόμαστε πραγματικά σε σημείο καμπής χωρίς επιστροφή. Πρέπει να εκπέμπουμε λιγότερο, να μολύνουμε λιγότερο και να οικοδομήσουμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε».

Εικόνα 1: Ο χειριστής Peter Holmberg με το ECR25 Electric στον χώρο του κήπου της Morgan Stanley στην Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι της RHS.
Εικόνα 2: Επισκέπτες στον ολοκληρωμένο κήπο της Morgan Stanley, που επιμελήθηκε ο Chris Beardshaw.
Εικόνα 3: Ο Ahcène Nedjimi, ειδικός ηλεκτροκίνησης στη Volvo CE, με το ECR25 Electric.
Εικόνα 4: Ο ηλεκτρικός εκσκαφέας σκάβει τα θεμέλια της κύριας δομής του κήπου.