ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.E. Ελλάδα

Τηλεκατευθυνόμενοι ελαστικοφόροι φορτωτές πρόκειται να δοκιμαστούν μόλις η Volvo CE αποκτήσει το πρώτο δίκτυο 5G της Σουηδίας για τον κλάδο

Η Telia, η Ericsson και η Volvo Construction Equipment (Volvo CE) παρουσίασαν το πρώτο, επί του παρόντος, δίκτυο 5G της Σουηδίας για βιομηχανική χρήση στις εγκαταστάσεις της Volvo CE στην Εσκιλστούνα. Μετά από αυτό η Volvo CE θα γίνει μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία 5G για τη δοκιμή τηλεχειριζόμενων μηχανημάτων και αυτόνομων λύσεων.

Το δίκτυο 5G θα χρησιμοποιηθεί στις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της Volvo CE στην Εσκιλστούνα για περαιτέρω ανάπτυξη λύσεων τηλεχειρισμού μηχανημάτων έργων και πλήρως αυτοματοποιημένων λύσεων. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να γίνει καλύτερα κατανοητό πώς τα συνδεδεμένα μηχανήματα μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τον πελάτη. 

«Ο αυτοματισμός έχει πολλά επίπεδα και το να έχεις δίκτυο 5G παρέχει σημαντική τεχνική υποστήριξη η οποία μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Αυτές οι δοκιμές στην Εσκιλστούνα θα περιλαμβάνουν τον τηλεχειρισμό ενός συμβατικού ελαστικοφόρου φορτωτή αλλά και περαιτέρω δοκιμές του concept μεταφορικού οχήματος HX2», αναφέρει ο Melker Jernberg, πρόεδρος της Volvo CE.

«Διαφαίνεται ότι το ενδιαφέρον του κλάδου για το 5G είναι σημαντικό. Η αυτοματοποίηση της συνολικής ροής εργασίας θα οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας και μεγαλύτερα κέρδη λόγω αύξησης της αποδοτικότητας. Η διασύνδεση, όμως, σημαντικών για την επιχείρηση μηχανημάτων και οχημάτων απαιτεί λύση που να μπορεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων με αξιόπιστη σύνδεση. Αυτό ακριβώς μπορεί να μας εξασφαλίσει το 5G. Γι' αυτό και είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε της ανάπτυξης του 5G στη Σουηδία μαζί με τους συνεργάτες μας», λέει ο Anders Olsson, διευθύνων σύμβουλος της Telia Sweden. 

Ακόμα και με πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα, η ανθρώπινη παρέμβαση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για έλεγχο. Η σύγχρονη τεχνολογία τηλεχειρισμού παρουσιάζει χρονική υστέρηση που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο με μεγάλη ταχύτητα ή με μεγάλη ακρίβεια. Η τεχνολογία 5G θα κάνει τον τηλεχειρισμό απλούστερο και ασφαλέστερο.

«Με εξαιρετικά σύντομους χρόνους απόκρισης, υψηλή χωρητικότητα και υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, η εμπορική και τυποποιημένη τεχνολογία 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές όπως ο τηλεχειρισμός βαρέων μηχανημάτων σε πραγματικό χρόνο. Η δυνατότητα αυτή ανοίγει νέες ευκαιρίες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, μειωμένο κόστος και χαμηλότερο κίνδυνο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Η τεχνολογία 5G μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και πιο βιώσιμη κοινωνία. Σε συνεργασία με την Telia και τη Volvo CE, κάνουμε τη θεωρία πράξη στην Εσκιλστούνα. Η τεχνολογία 5G είναι έτοιμη να μπει σε εφαρμογή», αναφέρει ο Magnus Frodigh, επικεφαλής έρευνας στην Ericsson.

Η Volvo CE, η Telia και η Ericsson είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη της τελευταίας τεχνολογίας και μέσω αυτής να συμβάλουν σε ασφαλέστερες και αποδοτικότερες εξορύξεις ενώ το καλοκαίρι του 2018, η Volvo CE εντάχθηκε στο πρόγραμμα συνεργατών της Telia 5G. Η Volvo CE προβλέπει να εφαρμόσει τα αποτελέσματα από τις δοκιμές στην Εσκιλστούνα στις δραστηριότητές της παγκοσμίως. 

«Κάνουμε τις δοκιμές μας στην Εσκιλστούνα, αλλά δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως. Τα συνδεδεμένα μηχανήματα και οι αυτόνομες λύσεις είναι το μέλλον. Μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μας αποδοτικότερη παραγωγή, logistics, μεγαλύτερη ευελιξία και ασφαλέστερη εργασία. Με την ελαχιστοποίηση των δυνητικών κινδύνων ασφάλειας και των διακοπών που σχετίζονται με τομείς όπως η εξόρυξη, μπορούμε να πλησιάσουμε τον στόχο μας για μηδενικές εκπομπές, μηδενικά ατυχήματα και μηδενικές μη προγραμματισμένες διακοπές. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσο μακριά μπορεί να μας οδηγήσει το 5G σε αυτό το ταξίδι», καταλήγει ο Melker.

Πληροφορίες για το 5G

Πρόκειται για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Σε σύγκριση με το 4G, το 5G είναι ταχύτερο, έχει χαμηλότερο χρόνο υστέρησης, υψηλότερη προσβασιμότητα και ικανότητα να διαχειρίζεται ταυτόχρονα περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές. Ανοίγει εντελώς νέους τομείς εφαρμογής στον κλάδο, στις βασικές κοινωνικές λειτουργίες και στην καθημερινότητά μας.