ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.E. Ελλάδα

Το πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο μικρού εκσκαφέα της Volvo CE κερδίζει βραβείο καινοτομίας Intermat Innovation Award

Ο πλήρως ηλεκτρικός μικρός εκσκαφέας της Volvo Construction Equipment κέρδισε το βραβείο καινοτομίας της Intermat για τον επαναστατικό σχεδιασμό του. Το πρωτότυπο μηχάνημα EX2 έχει μηδενικές εκπομπές, 10 φορές υψηλότερη αποδοτικότητα, 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και μειωμένο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Το 100% ηλεκτρικό πρωτότυπο μικρού εκσκαφέα της Volvo Construction Equipment (Volvo CE) – γνωστό ως EX2 – κέρδισε το υψηλού κύρους Βραβείο Εξοπλισμού και Μηχανημάτων στην κατηγορία Χωματουργικά μηχανήματα και Μηχανήματα κατεδάφισης στο πλαίσιο των βραβείων καινοτομίας της Intermat. Το πρωτοποριακό μηχάνημα, που έχει μηδενικές εκπομπές, 10 φορές υψηλότερη αποδοτικότητα, 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και μειωμένο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα, αναγνωρίστηκε για τη συμβολή του στην πρόοδο του κατασκευαστικού κλάδου. Θεωρείται ότι είναι ο πρώτος πρωτότυπος πλήρως ηλεκτρικός μικρός εκσκαφέας στον κόσμο. Σε αυτό το στάδιο, το EX2 αποτελεί ακόμη μέρος ενός ερευνητικού έργου και δεν διατίθεται στο εμπόριο.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που το EX2 διακρίθηκε με αυτό το παγκοσμίως αναγνωρισμένο βραβείο καινοτομίας», λέει ο Ahcène Nedjimi, ειδικός στον τομέα ηλεκτροκίνησης και επικεφαλής του έργου EX2 στη Volvo CE. «Το EX2 είναι ένα επαναστατικό μηχάνημα. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στον κατασκευαστικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα καθαρότερα, πιο αθόρυβα και αποδοτικότερα μηχανήματα – αυτό αντιπροσωπεύει το μέλλον του κλάδου μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι κριτές αναγνώρισαν τη σημασία του.»

Η τεχνολογία πίσω από την ιδέα Το EX2 κερδίζει το βραβείο καινοτομίας Intermat Innovation Award

Προκειμένου να γίνει το πρωτότυπο EX2 πλήρως ηλεκτρικό, ο κινητήρας καύσης έχει αντικατασταθεί με δύο μπαταρίες λιθίου-ιόντων, συνολικής ισχύος 38 KWh, οι οποίες αποθηκεύουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε το μηχάνημα να λειτουργεί για οκτώ ώρες σε απαιτητική εφαρμογή, όπως η εκσκαφή συμπαγούς εδάφους. Η υδραυλική αρχιτεκτονική έχει επίσης αντικατασταθεί από ηλεκτρική αρχιτεκτονική, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομηχανικούς γραμμικούς ενεργοποιητές που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της μετάδοσης. Η κατάργηση του υδραυλικού συστήματος και του κινητήρα καύσης, καθώς και η μείωση των αναγκών ψύξης, οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

«Με τις μηδενικές εκπομπές του και τα κατά δέκα φορές χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, το EX2 θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς να ενοχλεί τους περίοικους – ακόμα και τη νύχτα», λέει ο Ahcène. «Δέκα φορές μεγαλύτερη αποδοτικότητα μηχανήματος, σε συνδυασμό με συστήματα που δεν απαιτούν συντήρηση, σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας θα μειωθούν σημαντικά. Επίσης, επειδή το EX2 λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλεκτρισμό και δεν υπάρχουν μηχανικά joystick, ο χειρισμός του είναι δυνατόν να γίνει εξ αποστάσεως από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Αυτό αυξάνει την ασφάλεια σε επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασίας. Επιπλέον, το EX2 προσφέρει την ίδια ισχύ με το αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο, καθώς και μεγαλύτερες ταχύτητες σε συνδυασμένες κινήσεις. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό είναι το είδος κίνησης που κατά βάση χρησιμοποιεί αυτό το μηχάνημα, τότε βελτιώνεται η παραγωγικότητα. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις του μηχανήματος, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες των πελατών θα καλυφθούν.»

Καινοτομία που στοχεύει στην πρόοδο

Τα βραβεία Innovation Awards Intermat 2018 τιμούν τον εξοπλισμό, τις τεχνικές, τις υπηρεσίες, τα προϊόντα και τις λύσεις που συμβάλλουν στην πρόοδο του κλάδου κατασκευών και έργων υποδομής. Η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του προέδρου της Γαλλικής Εθνικής Ένωσης Δημοσίων Έργων (FNTP), ανακοίνωσε την απόφασή της στην τελετή απονομής των βραβείων στις 18 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Η κριτική επιτροπή, που απαρτίζονταν από 13 ειδικούς του κλάδου, βράβευσε τις πρώτες εννέα υποψηφιότητες μεταξύ των 90 συνολικά συμμετοχών από κορυφαίους κατασκευαστές.

«Το EX2 αποτελεί μέρος της μακρόπνοης φιλοδοξίας της Volvo CE να επιτύχει βιώσιμες λύσεις στον τομέα των μεταφορών», λέει ο Patrik Lundblad, Ανώτερος αντιπρόεδρος του τομέα τεχνολογίας της Volvo CE. «Αυτό το βραβείο αποτίνει φόρο τιμής στη σκληρή δουλειά και το όραμα των εργαζομένων της Volvo CE, οι οποίοι συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της τεχνολογίας και της καινοτομίας και να διασφαλίζουν τη θέση της εταιρείας στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε το πρωτότυπο EX2 στην Έκθεση Intermat τον Απρίλιο.»

Το EX2 κερδίζει το βραβείο καινοτομίας Intermat Innovation Award