Volvos ramstyrda dumprar: ett halvt århundrade bakom sig

54 år efter lanseringen fortsätter Volvo CE:s koncept med ramstyrda dumprar att vara branschledande. Även den gemensamt skapade ramstyrda LEGO® Technic™ 6X6-dumpern efter Volvos A60H-modell är ett tekniskt mästerverk – med appstyrd drift och helautomatisk växling.

Gravel Charlie, Volvo A60H, A60H Lego-modell

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) var först med att lansera konceptet med ramstyrda dumprar på bred front 1966, i och med tillkomsten av DR631 med 10 ton nyttolast – i folkmun kallad Gravel Charlie. Drygt 54 år senare transporterar företaget fortfarande jord, grus och en mängd andra material över grov, lerig, hal, brant eller på annat vis oländig terräng. Volvo CE är fortfarande marknadsledaren och fortsätter att vara innovativa med sin H-serie – som nu inkluderar företagets största serietillverkade ramstyrda dumper någonsin – A60H med 60 tons kapacitet. 

Som den äkta varan

I ett klassiskt fall av att konsten speglar verkligheten är den ramstyrda LEGO® Technic™ 6X6-dumpern efter Volvos A60H-modell också ett prov på imponerande ingenjörskonst. Den enorma lådan innehåller 2193 delar, inklusive sex stora däck och kraftfulla motorer. Och precis som den äkta varan är den ett tekniskt kraftprov, med appstyrd drift och helautomatisk växling – vilket är en nyhet för LEGO Technic-varumärket.

A60H med 55 ton (60 short tons) kapacitet – den riktiga alltså – är konstruerad för tunga transporter i krävande terrängverksamheter, inklusive stenbrott, täkter och stora jordförflyttningsverksamheter. Och ingenjörerna från både LEGO Technic och Volvo CE ville att den nya modellen skulle spegla förlagans kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet. Modellen är helt klart stor – den mäter 200 mm (7 tum) på höjden, 200 mm (7 tum) på bredden och är hela 600 mm (23 tum) lång. Den är även späckad med fiffiga funktioner, inte minst det komplexa interna växlingssystemet – som är helt automatiskt och motordrivet – precis som den äkta varan.

Motorerna är väl integrerade och dolda under dumperkarossen och hytten – och Bluetooth för styrnavet aktiveras snillrikt genom att vrida på A60:s varningsljus ovanpå hytten. I likhet med alla elektroniska maskinstyrsystem i den verkliga maskinen, så styrs modellen av det tillhörande Technic Control+-navet och mobilappen, så att den kan förflytta sig framåt och bakåt, styra åt sidorna samt höja och sänka dumperkarossen. Men det är inte allt: Control+ gör även leken roligare genom att ge användarna ett antal utmaningar som framhäver maskinens funktioner, till exempel att köra i uppförsbacke, gå igenom växlarna och tippa lasten.

Modellen är inspirerad av de banbrytande funktionerna och senaste innovationerna hos A60H. Med sin matchade drivlina, automatiska drivningskombinationer, däribland 100 % differentialspärrar, terrängboggi som tar sig fram överallt, hydromekaniska styrning och aktiva fjädring är detta en oslagbar maskin. A60H (återigen: den riktiga) är utrustad med aktiv hydraulisk fjädring fram som gör att det går att hålla högre körhastighet under tuffa förhållanden, samtidigt som föraren får optimal komfort och stabilitet under körningen. Detta gör att du kan flytta mer material på kortare tid och få oöverträffad produktivitet.

Det roliga fortsätter även efter byggandet

”Mer än 50 år efter att vi visade världen vad en ramstyrd dumper kan göra, så fortsätter vi att vara innovativa och utveckla konceptet”, säger Volvo CE:s Mats Bredborg. ”Ingenjörerna på LEGO Technic och Volvo CE har gjort ett enastående jobb med att replikera A60H i miniatyr. Den inte bara ser ut som vår A60H, utan är även trogen dess filosofi om innovativ teknik och smart design. Mobilappen Control+ och automatväxlingen är både otroliga. Till och med säkerhetsfunktionerna – en grundpelare i alla Volvos maskiner – finns där och fungerar som de ska.” 

”Det här är en av de mer komplexa LEGO Technic-satserna på senare år”, säger Niels Henrik Horsted, marknadschef för produkt- och marknadsutveckling inom LEGO-koncernen. ”Den smarta designen är en fantastisk utmaning under byggandet, och den nya appen LEGO Technic Control+ möjliggör fjärrstyrning av maskinens funktioner – och det roliga fortsätter långt efter att satsen är färdigbyggd tack vare utmaningarna i appen”.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com

Brian O’Sullivan

SE10
London
Tel: +44-7733350307
E-post: osullivan@se10.com