Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

98% mindre CO2 og 70% lavere energiomkostninger

Det vil pynte svært på ethvert grønt regnskab med 98% mindre CO2 udslip. Så stor viser reduktionen sig at være ved opgørelsen efter 10 ugers drift af Volvos og Skanskas fælles forskningsprojekt Electric Site.

Efter 10 uger med intensive tests har Volvo Construction Equipment og Skanska leveret banebrydende resultater fra forskningsprojektet Electric Site – et stenbrud uden for Göteborg, hvor der er benyttet eldrevne og til dels førerløse maskiner.

Der var i det seneste nummer af Revy en artikel om et dansk besøg af blandt andet formanden for interesseorganisationen Danske Råstoffer og indehaver af Bedsted Lø Grusværker, Bjarne Overgaard.

Det var i Vikan Kross lige uden for Göteborg, at Volvo CE og Skanska gennemførte forsøget. Resultaterne er nu offentliggjort, og de er endnu bedre end ventet.

De kolde facts viser 98% reduktion i CO2 udslippet, 70% lavere energiomkostninger, og 40% mindre føreromkostninger. Totalt giver det mulighed for at reducere de samlede driftsomkostninger med 25%. Det peger på en fremtid med en arbejdsplads, som er ti gange mere effektiv, med nul ulykker, ingen spontane driftsstop og intet CO2 udslip. Det skal dog understreges, at de 25% lavere driftsomkostninger i modsætning til de andre tal er beregnede. Maskinerne er prototyper fremstillet til forskningsprojektet og ikke til kommerciel handel, så det er umuligt at kende de nøjagtige omkostninger.

Administrerende direktør for Volvo CE, Melker Jernberg, var begejstret for resultaterne og Electric Site blev forlænget.

- De mål, som vi satte os fra begyndelsen, var meget ambitiøse, men vi har gjort store fremskridt undervejs, lært en masse og ser store potentialer i de løsninger, der indgik i Electric Site, siger han.
- Resultaterne bekræfter, at dette forskningsprojekt er et skridt på vejen mod omstilling af råstofindustrien, og vi vil fortsætte det positive arbejde, siger Melker Jernberg.

Efter testen i Vikan Kross er der nu et nyt fokus for Volvo, siger projektlederen for Electric Site, Uwe Müller.

- Nu skal vi have udviklet de teknikker, der indgik i testen, og blandt andet have forbedret pålideligheden.

- Gennem samarbejdet med en kunde tidligt i processen bliver det lettere og hurtigere at udvikle de færdige koncepter, og dermed kan vi skabe større værdi for vores kunder, siger Uwe Müller.

Volvo Electric Site