Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Læssemaskiner hjælper med at rejse vindmøller

Otte Volvo L150 skal med BMS-kraner som hjælpemaskiner på vindmøllesites over hele verden. De er velegnede til opgaven.

MS Heavy Cranes har købt otte L150H. Det er ikke, fordi kranfirmaet går i jorden. Tværtimod rækker kranerne og vindmøllerne højere og højere, og ganske vist er der en skovl med læssemaskinerne, men erfaringen viser, at de ikke altid bliver pakket ud. De kører primært med pallegafler.


Mechanical Manager Johannes Dalsgaard, BMS Heavy Cranes fortæller, at en læssemaskine er en vigtig basismaskine på et vindmøllesite, og at der følger én med til vindmølleopgaver.

- Vi bruger en læssemaskine til utallige opgaver på et vindmøllesite som eksempelvis at flytte og opbygge madrasser i træ til kranens støtteben, flytte containere, flytte ballastblokke, hjælpe kranen frem gennem vanskeligt terræn og mange andre opgaver på pladsen. Maskinerne kører typisk 40-45 timer ugentligt med de to skift i døgnet, der typisk er på vindmøllesites, siger Johannes Dalsgaard.

- Vi har nu valgt at købe frem for at leje, fordi det er billigere for os. Vi har kørt med andre mærker, men vi har fundet ud af, at Volvo er bedst. Den er ikke kun skabt som en læssemaskine, men i høj grad som en redskabsbærer. Den kan løfte helt til tops og ned igen, uden at redskabet begynder at tippe i kraft af den specielle TP-link. Vi kan også konstatere, at den holder trykket på hydraulikken, og den kan løfte mere end andre, når den er knækket. Det er faktorer, som betyder meget for os. Vi har prøvet flere forskellige, men Volvo er den eneste, som duer, siger han.

- Vi har fået dem leveret uden CDC-styring i joystick, fordi de skal være lette at betjene uden tilvænning, da det er forskellige medarbejdere på sitet, der kører med maskinerne.

- En gummihjullæsser er et unikt redskab for os. Den kan hurtigt flytte noget og bruges til alt. Det er en pladsmaskine til diverse opgaver. Skovlen bruges ikke meget, men kan være nyttig til at flytte sne.

Læssemaskinerne er ikke fuldt ud leveret endnu. En enkelt kører på testområdet i Østerild Plantage, mens resten fordeles over hele Verden. BMS har opgaver så langt væk som i Australien, men foreløbig er der planer for læssemaskinerne i Spanien og Sverige.

- Volvo er et stort brand, som kan yde god service overalt, og specielt i Norden står de stærkt. Vi har serviceaftaler på maskinerne de første 10.000 timer, men vi må naturligvis betale ekstra for service i udlandet.

Johannes Dalsgaard har været med til at leje Volvo L110 og Volvo L120, men nu er Volvo L150 den naturlige maskine.

Selv om læssemaskinerne er blevet større, er det dog en lille hjælpemaskine i forhold til de 27 kraner, som BMS Heavy Cranes råder over. Det er blandt andet LR11350 med en løftekapacitet på 1350 tons og en egenvægt på op til 1900 tons. I det hele taget er BMS Heavy Cranes kendetegnet ved kraner med en løfteevne på over 500 tons. Det kræver op til 45 blokvogne af flytte de største kraner. BMS Heavy Cranes er et selvstændigt selskab under BMS A/S, som kendes for de mange afdelinger over hele landet og ”små kraner”, som blandt andet anvendes, når BMS Heavy Cranes kraner skal monteres og demonteres.

BMS Heavy Cranes har 140 medarbejdere i marken og 35 på kontoret i Nørresundby. BMS-koncernen har en række datterskaber i nabolandene samt i Australien, USA og Sydafrika. BMS ejes af Enggaard-familien i Aalborg, som også står bag det store byggefirma A. Enggaard.