Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Hvorfor vil autonom transport først blive indført i stenbrud og let minedrift

At skabe løsninger, der er i stand til at optimere transporteffektiviteten via avanceret automatisering er målet for en hel branche. For Volvo Autonomous Solutions vil det sandsynligvis først ske i den kontrollerede verden inden for stenbrydning og minedrift.

Efter at have udviklet sig støt trin efter omhyggeligt trin i mere end 100 år er automobilverdenen nu midt i en tosidet revolution: på den ene side er den under pres for at reducere emissionerne ved at blive elektrisk, og på den anden side kæmper den for at nå transportens hellige gral – et køretøj/en maskine, som ikke har brug for en fører. Selv om der er sket store fremskridt i skiftet til hybrid og fuld-elektrisk kørsel, har det vist sig at være sværere at perfektionere autonom transport.
“Automatisering har kæmpet i hovedstrømmen i automobilverdenen, fordi man forsøger at få autonome køretøjer til at fungere overalt og sameksistere med alle variabler i livet – biler, lastbiler, cykler, mennesker, hunde, katte – alt muligt”, siger Perjohan Rosdahl, chef for Offroad hos Volvo Autonomous Solutions. “At løse alle disse problemet samtidigt har vist sig at være en enormt kompleks udfordring, selv for verdens største automobil- og teknologivirksomheder. Vores tilgang består i at starte i det små, i et nøje afgrænset miljø, og bygge videre på vores succeser over tid. Stenbrud er det perfekte sted at starte, da de har klart afgrænsede læsnings- og aflæsningssteder i kredsløb, der normalt er korte”.

Start enkelt. Voks derfra

Overgangen til autonome maskiner vil ikke blot bestå i at udskifte en maskine med fører til en uden fører. Autonome maskiner vil udløse automatisering af hele processen og kræver en ny måde at betragte hele operationen på. Volvo Autonomous Solutions blev oprettet den 1. januar 2020 for at udvikle og kommercialisere autonome transportløsninger for hele Volvo Group.

Foruden at levere tilpassede maskiner fra Volvo Group internt vil Volvo Autonomous Solutions understøtte kunder med løsninger til de andre udfordringer for autonome maskiner, nemlig den underliggende infrastruktur, kontroltårne, reparation og vedligeholdelse, virtuelle førere og sågar køre operationerne, hvis det er nødvendigt. “Det er lige så meget et spørgsmål om en ny tankegang som om at udvikle autonome maskiner”, siger Uwe Müller, salgs- og markedsføringschef for Off Road Solutions hos Volvo Autonomous Solutions. “Vi taler om at automatisere en transportproces, ikke blot om at sælge en enkelt maskine. Derfor er vi nødt til at udvikle en total løsning for at administrere denne fulde proces."

Autonomt aktiverede platformevolvo-ce-mini-campaign-why-autonomous-transport-will-happen-in-quarries_02

Volvo Autonomous Solutions arbejder tæt sammen med Volvo Groups andre forretningsområder, især Volvo Construction Equipment i offroad-segmentet. Dette sikrer, at nye maskiner, hvad enten de er udviklet specifikt til at være autonome, som f.eks. Volvos prisvindende TA-15-lastvogn eller er traditionelt førerbaseret udstyr, benytter de samme autonome kørselsplatforme, kodesprog osv. På den måde kan man “tale til” dem på samme måde, og har desuden mulighed for nemt at skalere dem op. Ikke alle maskiner vil være autonome, men ved at være “autonom-aktiverede” sætter de Volvo Autonomous Solutions i stand til at turbolade standardprodukter til førerløse maskiner ved hjælp af deres eget ejendomsbeskyttede kørsels-kit.

Stenbrud og miner

“For at reducere kompleksiteten i verden har vi brug for at standardisere processen mest muligt”, siger Müller. “I stenbrud kan vi gøre dette, eftersom de ligger i begrænsede områder og er ekstremt regulerede, så det er nemmere at adskille autonom transport fra andre processer. Selve processen involverer læsning og aflæsning og er simpel og repetitiv”.
“Vi begynder i det små med mindre komplekse use cases og vil bygge oven på vores succeser”, siger Rosdahl. “Med de rigtige kundepartnere kan det næste trin være anvendelse i underjordiske miner og tunneller – autonome maskiner (især de elektriske) arbejder lige så godt i mørke som i lys, og det er godt at fjerne mennesker så meget som muligt fra disse farlige steder. Derfra kan vi fokusere på store jordflytningsprojekter, som stadig foregår i begrænsede områder, men har flere variabler at håndtere, efterhånden som vores teknologi med tiden bliver mere indlejret.
Bedre procesoptimering, lavere energiforbrug og større sikkerhed er blot tre af fordelene ved autonome maskiner. Der er masser af R&D-udfordringer, der skal overvindes – og det skal de nok blive. Men det vil ikke være en teknisk innovation, der skaber gennembruddet – det kræver lovændringer og en ny tankegang i forhold til, hvordan hele processen kan fungere mere effektivt. Tag endelig ikke fejl, autonome løsninger er på vej, og de vil gribe forstyrrende ind i de nuværende forretningsmodeller.

volvo-ce-mini-campaign-why-autonomous-transport-will-happen-in-quarries_05

FOR YDERLIGERE INFORMATION

Tiffany Cheng

Direktør for ekstern kommunikation
Volvo Construction Equipment
Tlf.: +32 499 56 68 47
E-mail: tiffany.cheng@volvo.com

Anna Arbius

Chef for markedsføring & kommunikation
Volvo Autonomous Solutions
E-mail: anna.arbius@volvo.com