Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Volvo rammestyret dumper, et halvt århundredes styrke

54 år efter lanceringen af konceptet med rammestyrede dumpere indtager Volvo CE fortsat førerstillingen. Selv modellen af Volvo A60H rammestyret dumper udviklet i samarbejde med LEGO® Technic™ 6X6 er et teknisk vidunder med sin app-styrede drift og fuldautomatiske transmission.

Grus-Charlie, Volvo A60H, A60H Lego-model

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) var de første til at udbrede konceptet med rammestyrede dumpere i 1966, da DR631 med en 10-tons nyttelast blev født – den fik kælenavnet "Grus-Charlie". Omkring 54 år senere transporterer virksomheden stadig jord, grus og en mængde andre materialer over ujævn, mudret, glat, stejl eller på anden måde ufarbart terræn. Volvo CE er stadig førende på markedet og fortsætter med at innovere med sit sortiment i H-serien, som nu omfatter den største rammestyrede dumper, der nogensinde er produceret – A60H med en kapacitet på 60 tons. 

Fuldstændig ligesom den ægte vare

I et klassisk eksempel på, at kunsten afspejler virkeligheden, er LEGO® Technic™ 6X6-modellen af Volvo A60H rammestyret dumper også et imponerende stykke teknisk ingeniørarbejde. Inden i dens gigantiske boks findes der 2.193 dele, inklusive seks store dæk og heavy-duty motorer. Og ligesom den ægte vare er det en teknologisk kraftpræstation udstyret med app-styret betjening og en fuldautomatisk transmission – for første gang for LEGO Technic-brandet.

A60H med en kapacitet på 55 tons (60 tons) (altså den rigtige af dem) er konstrueret til svær transport under vanskelige offroad-betingelser, blandt andet stenbrud, minedrift i åbent brud og store jordflytningsoperationer. Og ingeniørerne fra både LEGO Technic og Volvo CE ønskede, at den nye model skulle afspejle kvalitet, driftssikkerhed og holdbarhed ligesom den ægte vare. Modellen er virkelig stor – den måler 200 mm (7") i højden, 200 mm (7") i bredden og hele 600 mm (23") i længden. Den er også spækket med smarte funktioner, hvoraf ikke mindst det komplekse indvendige gearsystem – som er fuldautomatisk og motoriseret – ganske som den ægte vare.

Motorerne er velintegrerede og skjult under maskinkarrosseriet og førerhuset – og Bluetooth for kontrolnavet aktiveres på udspekuleret vis, når rotorblinket oven på A60's førerhus drejer rundt. Nogenlunde ligesom alle de elektroniske maskinstyringssystemer på den rigtige maskine styrer modellens Technic Control+ nav og mobiltelefon-appen, som følger med den, modellen, så den kan køre fremad og bagud, styre fra side til side og hæve og sænke dumperens transportlad. Og det er ikke alt, Control+ øger også legeværdien ved at opstille en række udfordringer for brugerne, som fremhæver funktioner på maskinen, for eksempel at køre op ad bakke, gå igennem gearene og tippe lasten.

Modellen tager sit udgangspunkt i de banebrydende funktioner og seneste nyskabelser på A60H. Med tilpasset transmission, automatiske drevkombinationer, herunder 100 % differentialespærrer, fuldt terrængående bogie, hydromekanisk styring og aktiv affjedring, er denne maskine uovervindelig. A60H (igen den ægte vare) er udstyret med en aktiv hydraulisk frontaffjedring, som giver højere transporthastigheder under barske forhold og optimeret førerkomfort og stabilitet under kørsel, så mere materiale kan flyttes på kortere tid og produktiviteten nå hidtil usete højder.

Morskaben fortsætter selv efter, at den er bygget

"Mere end 50 år efter, at vi viste verden, hvad en rammestyret dumper kan udrette, er vi stadig i gang med at innovere og udvikle konceptet", siger Volvo CE's Mats Bredborg. "LEGO Technics og Volvo CE's ingeniører har udrettet et utroligt job med at replikere A60H i miniaturestørrelse. Den ser ikke bare ud fuldstændig som vores A60H, den følger også dens filosofi med innovativ teknik og dygtigt design. Control+ mobil-appen og den automatiske transmission er begge to utrolige. Selv sikkerhedsfunktionerne – et nøgleelement i alle Volvo-maskiner – er alle sammen til stede og korrekte". 

"Dette er et af de mere komplekse LEGO Technic-sæt i de senere år", siger Niels Henrik Horsted, Marketingdirektør for produkt & markedsføringsudvikling i LEGO-koncernen. "Det snilde design er en stor udfordring under opbygningsprocessen, og den nye LEGO Technic Control+ app gør det muligt at fjernstyre maskinens funktioner – og morskaben fortsætter længe efter, at opbygningen er færdig, med app-udfordringerne".

FOR YDERLIGERE INFORMATION

Anne Bast

Chef for mærke, markedsføring & kommunikation
Volvo Construction Equipment
Salgsregion Europa / International
E-mail: anne.bast@volvo.com

Brian O'Sullivan

SE10
London
Tlf.: +44 7733350307
E-mail: osullivan@se10.com