СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Volvo Dig Assist: Не мога и един ден без нея

Операторът на LMBab Патрик Екстрьом споделя, че функцията за багери на Volvo Dig Assist страхотно е улеснила живота му на работа. Уникална за Volvo, тази нова и дружелюбна към потребителя система помага на операторите да изпълняват изкопни задачи безопасно, прецизно и за много по-кратко време.

Когато миналото лято шведската строителна компания LMBab закупи нов колесен багер EWR150E с къс радиус на завъртане, който да прибави към своя автопарк от машини Volvo, операторите й нямали търпение да изпробват новата система Volvo Co-Pilot с Dig Assist. Шест месеца по-късно фирмата не се е разочаровала.

С Volvo Co-Pilot сензори за налягане и позиция с висока прецизност подават оперативни данни в реално време на 10-инчов цветен сензорен екран с Android в кабината, както и към облака.

В зависимост от това дали клиентът избере вариант 2D, in-field дизайн или 3D, функцията Dig Assist позволява на операторите да задават целева дълбочина и ниво на наклона или дори сложни 3D форми и да следят напредъка на задачата, като получават сигнали при постигането на желаните параметри.

Към момента в LMBab използват 2D варианта, но нямат търпение да надградят. „Ние копаем и планираме водопроводни линии и пътища, с които функцията Dig Assist много ни помага“, разказва операторът Патрик Екстрьом. „Тя е лесна и ефективна. Мисля, че ще надградим до 3D.“

ПО-ГОЛЯМА БЕЗОПАСНОСТ НА ОБЕКТА

Dig Assist не само усъвършенства точността и продуктивността, но и подобрява безопасността. Тя може да елиминира необходимостта за оператора да напуска кабината, за да проверява ръчно наклоните или нивата – както и нуждата земемери да обозначават обекта за изкопни дейности. Бордовата система за претегляне пък значително намалява риска от претоварване на машината.

ЛЕСНО УПРАВЛЕНИЕ НА АВТОПАРК

Тъй като информацията от машината се подава и към облака, Dig Assist е еднакво полезен както за операторите, така и за мениджърите на автопарка. Данни като общ тонаж, преместен за деня, тегло на натоварване на кофата и време на бездействие улесняват мениджърите на автопарка да идентифицират области, в които ефикасността или продуктивността могат да се усъвършенстват, както и да полагат цели.

„Тя записва данните и ни позволява да ги анализираме, колкото често искаме“, обяснява Екстрьом.

Volvo Co-Pilot с Dig Assist е налична на верижните багери – EC220E, EC250E и EC300E – и колесните багери – EW160E, EWR150E и EWR170E – в категорията за тежест от 15 до 30 t.

Откакто работи с EWR150E с Volvo Co-Pilot и Dig Assist, Екстрьом не иска да се връща към стария си начин на работа. „Системата е много добра и, честно казано, не мога и един ден без нея“, признава той в заключение.