СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Най-високият багер за разрушаване на Volvo помага на Veidekke да достигне нови висоти

Норвежкият строителен гигант Veidekke използва багер Volvo EC750E HR с висок обхват, за да разруши 11-етажната House of Oslo, една от най-големите сгради в столицата Осло.

Когато на норвежкия изпълнител Veidekke бе възложено да разруши сградата House of Oslo, един висок търговски център в сърцето на столицата, от фирмата осъзнаваха, че ще има сериозни предизвикателства.

Сградата от 55 000 м2 не само е заобиколена от оживени улици, пълни с пешеходци, коли и трамваи, но и е 11-етажна - което е значителна височина дори и за най-опитния изпълнител на дейности по разрушаване.

Една голяма задача изисква още по-голяма машина - такава, която може да я изпълни безопасно и по график.

Решение, направено за клиента

Тъй като бяха имали успех със седем други багера за разрушаване с висок обсег на Volvo, Veidekke се свързаха с Volvo CE в търсене на оборудване, което да отговори на техните изисквания.

Изпълнителят обясни своите нужди и Volvo CE се вслуша в тях, стартирайки EC750E HR през 2018 г. въз основа на обратната връзка от Veidekke и други клиенти по целия свят.

„Имахме нужда от машина с дълъг обхват, това и получихме“, казва Джон Неселкуист, мениджър по закупуване на машини във Veidekke. „Уникално е това, че клиентът може да представи собствените си изисквания, а Volvo създава онова, което клиентът иска.“

Новият EC750E HR има максимална височина на щифта от 36 м с 3,6-тонен инструмент – това е 4 метра предимство и 44% увеличение на теглото на инструмента спрямо неговия предшественик EC700C HR.

Стабилни като скала основи

Тъй като багерът е предназначен за разрушаване, стабилността и безопасността са в основата на дизайна.

EC750E HR има изцяло ново шаси, специално разработено за сегмента на разрушаването. То е по-тежко и по-широко дори от шасито на по-големия багер Volvo EC950E, а в сравнение с EC750E, ходовата част е с 0,5 м по-дълга и 1 м по-широка - и има впечатляваща ширина на хода от 4,3 м.

С допълнителните 4 тона противотежест, които спомагат за повишаването на машинното тегло на EC750E HR до 104 тона, допълнителната стабилност дава на машината солидна основа за най-добрата в класа си производителност.

„Ширината и противотежестта са онова, което осигурява стабилност на машината“, обяснява Неселкуист. “Тя е стабилна като скала. Дори когато се използва висок обхват, машината остава стабилна и не се люлее, което е от решаващо значение.”

Безопасността е от изключителна важност

EC750E HR също така включва редица важни характеристики за безопасност, които защитават както оператора на Veidekke, така и машината, при отстраняването на 60-70 000 тона бетонни отпадъци от обекта House of Oslo.

Тези характеристики включват пълен пакет за защита при разрушаване с устойчива козирка срещу падащи предмети, монтирана на рамката (FOG), която предпазва оператора от падащи отломки, като същевременно запазва видимостта му. За по-нататъшно повишаване на безопасността, EC750E HR се представя с нова система за индикация на пълния момент (TMI), която чрез своя собствен екран в кабината осигурява в реално време показване на позицията на стрелата и инструмента, като предупреждава оператора при работа в опасна позиция.

Плавна работа

Машината е проектирана и за комфорт. Разрушаването на високи сгради изисква операторите на машини да се съсредоточат върху точки, които са високо над земята, така че кабината на EC750E HR, която може да се накланя до 30 градуса, спомага за намаляване на напрежението в шията и умората на операторите.

Операторът на машината Кенет Уфс казва, че функцията за накланяне е подобрила живота му: „Възможността за накланяне на кабината е блестяща. По време на дълъг работен ден, това ми помага да остана съсредоточен и да се чувствам удобно.”

Макар комфортът на кабината да е важна характеристика, чувствителните органи за управление за хидравличната система са също толкова важни за Уфс. “Машината има плавна хидравлика, която реагира по начина, по който аз искам. Органите за управление са отзивчиви и реагират бързо, което е много важно ”, добавя той.

Чувствителната хидравлична система позволява по-голям контрол, безопасност и ефективност, което означава по-продуктивни и удовлетворени оператори.

Тясна връзка

Veidekke е ценен клиент на Volvo в продължение на 14 години и притежава машинен парк от общо 66 машини на Volvo. Изпълнителят направи поръчка за новия EC750E HR с 36-метрова стрела още преди официалното пускане на машината и беше първата фирма, която получи такава машина.

Членовете на екипа на Veidekke дори посетиха фабриката за багери на Volvo CE в Чангвон, Корея, за да видят къде е построена машината и да я прегледат преди доставката.

„Volvo е чудесен партньор, когато става дума за разрушаване“, казва Ерик Нилсен, мениджър за околната среда и строителството на Veidekke Норвегия. „EC750E HR работи изключително добре и ни помогна да поддържаме високо ниво на производителност. Това е най-ефективният инструмент за работа от този тип. "