СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Колесни товарачи с дистанционно управление ще бъдат тествани, когато Volvo CE получи първата шведска 5G мрежа за индустриални цели

Telia, Ericsson и Volvo Construction Equipment (Volvo CE) пуснаха първата в Швеция 5G мрежа за промишлена употреба днес в завода на Volvo CE в Ескилстуна. Така Volvo CE става между първите в света, които използват 5G технология за тестване на машини с дистанционно управление и автономни решения.

5G мрежата ще бъде използвана в изследователската и развойна база на Volvo CE в Ескилстуна за по-нататъшно разработване на решения за дистанционно управление на строителни машини и напълно автоматизирани решения. Тя също така ще се използва за повишаване на разбирането за това как свързаните машини могат да създават добавена стойност за клиента. 

„Автоматизацията има няколко нива и наличието на 5G е важна техническа подкрепа, която ни позволява да стимулираме развитието в тази област. Тези изпитания в Ескилстуна ще включват дистанционното управление на конвенционален колесен товарач, но също така и допълнителни тестове на концептуалния превозвач на товари HX2“, заяви Мелкер Йернберг, президент на Volvo CE.

„Виждаме, че интересът на индустрията към 5G е значителен. Автоматизацията на целия поток ще означава нови начини на работа и по-големи приходи от ефективност. Но за свързването на критични за бизнеса машини и превозни средства е необходимо решение, което е в състояние да се справи с огромните количества данни посредством гарантирана връзка. Това може да ни предостави 5G. Ние сме горди да водим в развитието на 5G в Швеция заедно с нашите партньори“, каза Андерс Олсон, главен изпълнителен директор на Telia Sweden. 

Дори при напълно автоматизирани системи, човешката намеса все още е необходима за целите на контрола. Съвременната технология за дистанционно управление има закъснение във времето, което затруднява контрола при висока скорост или висока прецизност. 5G ще направи дистанционното управление по-просто и по-безопасно.

„С изключително кратко време за реакция, висок капацитет и високо ниво на достъпност до мобилната мрежа, комерсиалната и стандартизирана 5G технология може да се използва за приложения като дистанционно управление на тежки машини в реално време. Това отваря нови възможности за по-голяма ефективност, намаляване на разходите и намаляване на риска в опасни среди. 5G ни позволява да създадем по-безопасно, по-ефективно и устойчиво общество. В сътрудничество с Telia и Volvo CE сега прилагаме теорията на практика в Ескилстуна. Технологията 5G е готова за включване на света“, заяви Магнус Фроди, ръководител на изследователския екип на Ericsson.

Volvo CE, Telia и Ericsson работят заедно, за да внедрят най-новите технологии, за да допринесат за по-безопасен и по-ефективен минен добив, а през лятото на 2018 г. Volvo CE се присъедини към партньорската програма за 5G на Telia. Volvo CE очаква да може да приложи наученото от тестовете в Ескилстуна в своите глобални дейности. 

„Ние тестваме локално в Ескилстуна, но работим глобално. Свързаните машини и автономните решения са бъдещето. Те могат да осигурят за нашите клиенти по-ефективно производство, логистика, по-голяма гъвкавост и по-безопасна работа. Като сведем до минимум потенциалните рискове за безопасността и прекъсванията, свързвани с сектори като минното дело, ние можем да се доближим до целта ни за нулеви емисии, нулеви инциденти и нулеви непланирани престои. Ще бъде вълнуващо да видим колко далеч може да ни отведе 5G в това пътуване“, заключава Мелкер.

За 5G

Това е мобилната мрежа от пето поколение. В сравнение с 4G, 5G е по-бърза, има по-кратко време на закъснение, по-висока достъпност и е в състояние да се справи с повече свързани устройства едновременно. Тя отваря напълно нови области на приложение в индустрията, в основни социални функции и в ежедневието ни.