СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Прототипът на изцяло електрически мини багер от Volvo CE печели международна награда за иновации Intermat

Изцяло електрическият мини багер от Volvo Construction Equipment спечели международна награда за иновации Intermat за своя революционен дизайн. Прототипът EX2 има нулеви емисии, 10 пъти по-висока ефективност, 10 пъти по-ниски нива на шум и намалени общи разходи за притежание.

Прототипът на 100% електрически мини багер от Volvo Construction Equipment (Volvo CE) – известен като EX2 – спечели престижната награда за оборудване и машини в категорията земекопни и разрушителни работи на Intermat Innovation Awards. Концептуалната машина, която има нулеви емисии, 10 пъти по-висока ефективност, 10 пъти по-ниски нива на шум и намалени общи разходи за притежание в сравнение с традиционните си конкуренти, беше призната за своя принос към прогреса в строителната индустрия. Смята се, че това е първият в света прототип на изцяло електрически мини багер. На този етап EX2 все още е част от изследователски проект и не се предлага за продажба.

“Аз съм изключително горд, че EX2 получи тази световно призната награда за иновации", заяви Ахчене Неджими, специалист по електромобили и ръководител на проекта EX2 във Volvo CE. “EX2 е революционна машина. Електрификацията на строителната техника ще доведе до по-чисти, по-тихи и по-ефективни машини - това представлява бъдещето на нашата индустрия. Доволен съм, че съдиите признаха нейната значимост.” 

Технологията зад концепцията EX2 спечели Intermat Innovation Award

За да се направи прототипът EX2 изцяло електрически, двигателят с вътрешно горене е заменен от две литиево-йонни батерии, с общ капацитет 38KWh, които съхраняват достатъчно електрическа енергия, за да задействат машината в продължение на осем часа при интензивно използване, като например копаене на плътна почва. Хидравличната архитектура е заменена с електрическа архитектура, която включва електромеханични линейни изпълнителни механизми, спомагащи за оптимизиране на веригата на трансмисията. Премахването на хидравличната система и двигателя с вътрешно горене, както и намаляването на нуждите от охлаждане, доведоха до значително по-ниски нива на шум.

"С нулевите си емисии и десет пъти по-ниски нива на шум, EX2 може лесно да се използва в гъсто населени райони, без да се притесняват хората - дори през нощта", казва Ахчене. "Десет пъти по-високата ефективност на машината, заедно със системите без поддръжка, означава, че оперативните разходи и общите разходи за притежание ще бъдат значително намалени. А тъй като EX2 е напълно електрифициран и няма механични джойстици, той може да се управлява дистанционно от мобилен телефон или таблет. Това повишава безопасността в рискови работни среди. Освен това, EX2 осигурява същата мощност и сила, както своите конвенционални конкуренти, а също така и по-бързи скорости при комбинирани движения. Тъй като този тип движение е най-разпространеният вид за тази машина, производителността се подобрява. Всичко това е постигнато без да се прави компромис с производителността на машината, което гарантира, че нуждите на клиентите ще бъдат изпълнени."

Иновации за прогрес

Международните награди за иновации Intermat 2018 Innovation Awards отбелязаха оборудването, техниките, сервизното обслужване, продуктите и решенията, които допринасят за прогреса в строителната и инфраструктурната индустрия. Журито, под председателството на президента на френската национална федерация за обществени работи (FNTP), обяви своето решение на церемония, проведена на 18 януари в Париж. Съдебният състав беше съставен от 13 специалисти от индустрията, които избраха деветте главни кандидатури за получаване на награди измежду 90 участника на водещи производители.

“EX2 представлява част от дългосрочната амбиция на Volvo CE за постигане на устойчиви транспортни решения", каза Патрик Лундблад, старши вицепрезидент по технологии във Volvo CE. "Тази награда е почит към усилената работа и визия на служителите на Volvo CE, които продължават да разширяват границите на технологиите и иновациите и да осигуряват челното място на компанията в технологичното развитие. Очакваме представянето на прототипа EX2 на Intermat през април.” 

EX2 спечели Intermat Innovation Award