CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Volvo CE onthult elektrische compacte graafmachine en wiellader op de bauma

Volvo Construction Equipment heeft twee 'zero emission' machines onthuld die deel uitmaken van de nieuwe serie elektrische compacte machines: de ECR25-graafmachine en de L25-wiellader.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) komt zijn belofte in het kader van 'Building Tomorrow' na met de onthulling van de eerste emissievrije commerciële elektrische compacte graafmachine en wiellader op de bauma in München. Deze machines, die de eerste telgen van Volvo's nieuwe serie elektrische compacte graafmachines en wielladers vormen, produceren geen uitlaatgassen, zijn aanzienlijk stiller, zuiniger en efficiënter en vergen minder onderhoud vergeleken met hun conventionele tegenhangers. Vanaf medio 2020 brengt Volvo CE zijn serie elektrische compacte graafmachines (EC15 tot en met EC27) en wielladers (L20 tot en met L28) op de markt en wordt de ontwikkeling op basis van nieuwe dieselmotoren voor deze modellen beëindigd.

Elektrische aandrijving

Voor de omschakeling naar elektrische uitvoeringen van de ECR25 en L25 zijn de verbrandingsmotoren vervangen door lithium-ion-accu's. De ECR25 is uitgerust met lithium-ion-accu's en een elektromotor die het hydraulisch systeem aandrijft om de machine en het aanbouwdeel aan te sturen. De accu's van de ECR25 leveren voldoende capaciteit om de machine acht uur lang te kunnen gebruiken bij de meest voorkomende toepassingen, zoals nutsvoorzieningen. De lithium-ion-accu's van de L25 gaan eveneens acht uur lang mee bij regulier gebruik van de machine, zoals voor lichte infrastructurele werkzaamheden, tuin- en landschapsarchitectuur en landbouw. De L25 beschikt daarbij over twee speciale elektromotoren: één voor de aandrijflijn en één voor het hydraulisch systeem. Het loskoppelen van deze subsystemen zorgde voor een hogere efficiëntie bij zowel de systemen als de gehele machine. De ECR25 en L25 beschikken beide over een ingebouwde oplader waarmee 's nachts via een normaal stopcontact kan worden opgeladen. Ook is er een snellaadoptie leverbaar waarvoor krachtstroom nodig is.

"De ECR25 en L25 zijn revolutionaire machines die laten zien dat Volvo CE aan de technologie van de toekomst werkt", aldus Scott Young, directeur Electromobility and Automation. "Aangezien het elektrische machines zijn, komen er geen roetdeeltjes, stikstofoxide en koolstofdioxide vrij in het milieu. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in steden en dichtbevolkte gebieden, ook al omdat de geluidsniveaus extreem laag zijn."

Van concept naar werkelijkheid

De lancering van de ECR25 en de L25 volgt op de positieve reacties op de conceptmachines van Volvo CE in de afgelopen jaren. Zo waren er het EX2-prototype van de volledig elektrische compacte graafmachine en het LX2-prototype van de elektrische compacte wiellader. Young licht toe: "Hoewel de ECR25 en de L25 andere machines zijn, hebben de lessen van deze onderzoeksprojecten bijgedragen aan de basis van de nieuwe serie elektrische compacte machines. De technologie die we hebben ontwikkeld, is nu voldoende robuust. Bovendien veranderen de eisen van klanten en worden de wettelijke voorschriften strenger, wat dit tot het juiste moment maakt om onze elektrische compacte machines te lanceren."

Nu de eerste elektrische compacte machines zijn onthuld, zullen eerst een aantal machines door klanten worden gebruikt en getest tijdens pilotprojecten voordat de productie medio 2020 van start gaat.

Innovatie voor een duurzame toekomst

"De onthulling van onze eerste commerciële elektrische machines markeert een belangrijk moment de geschiedenis van Volvo CE, op weg naar een duurzamere toekomst", aldus Melker Jernberg, president van Volvo CE. "We bekleden een leidende positie op het gebied van elektromobiliteit en leveren duurzame oplossingen die het succes van klanten ondersteunen, in lijn met de strategische koers van de Volvo Group wat betreft de elektromobiliteit op alle zakelijke terreinen. De elektrificatie van bouwmachines leidt tot schonere, stillere en efficiëntere machines en vormt de toekomst van onze sector."

Ga voor meer informatie naar: https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/electrifying-the-future.

Afbeelding 1: de twee emissievrije machines zijn ideaal voor gebruik in de stad.
Afbeelding 2: introductie van de elektrische ECR25.
Afbeelding 3: introductie van de elektrische L25.