CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Op afstand bedienbare wielladers die zullen worden getest op het moment dat Volvo CE als eerste bedrijf in Zweden toegang krijgt tot het industriële 5G-netwerk

Telia, Ericsson en Volvo Construction Equipment (Volvo CE) nemen vandaag het eerste industriële 5G-netwerk van Zweden in gebruik bij de vestiging van Volvo CE in Eskilstuna. Daarmee kan Volvo CE als één van de eerste bedrijven ter wereld gebruik maken van de 5G-technologie voor het testen van zijn op afstand bedienbare machines en autonome oplossingen.

Het 5G-netwerk wordt in Eskilstuna door de afdeling Research en Development van Volvo CE voornamelijk gebruikt voor het verder ontwikkelen van oplossingen voor het op afstand bedienen van constructiemachines en volledig automatische oplossingen. Daarnaast wordt de technologie gebruikt om beter inzicht te krijgen in de manier waarop connected machines toegevoegde waarde kunnen creëren voor klanten. 

"Automatisering kent vele kanten en 5G is een belangrijke technische ondersteuning die het ons mogelijk maakt ons op dit vlak te blijven ontwikkelen. Tijdens de trials in Eskilstuna wordt naast op afstand bedienbare traditionele wielladers ook de HX2 concept dump-truck getest", zegt Melker Jernberg, President Volvo CE.

"We zien duidelijk dat er vanuit de industrie veel belangstelling is voor 5G. Als we erin slagen het hele proces te automatiseren, leidt dat tot nieuwe manieren van werken en tot grotere efficiëntie. Maar om deze voor de business cruciale machines en voertuigen te kunnen verbinden is een oplossing nodig die gigantische hoeveelheden data kan verwerken en een stabiele verbinding kan garanderen. Dat is precies wat 5G ons te bieden heeft. En uiteraard zijn we er trots op dat we op het gebied van 5G samen met onze partners toonaangevend zijn in Zweden", aldus Anders Olsson, CEO van Telia Sweden. 

Zelfs met volledig geautomatiseerde systemen blijft menselijk ingrijpen met name voor wat betreft aansturing af en toe noodzakelijk. In de huidige technologie voor bediening op afstand hebben we te maken met een klein tijdsverschil en is het erg ingewikkeld processen met hoge snelheden of hoge precisie aan te sturen. Met 5G wordt bediening op afstand eenvoudiger en veiliger.

"Dankzij extreem korte reactietijden, een hoge capaciteit en een hoge mate van toegang tot het mobiele netwerk is de commerciële en gestandaardiseerde 5G-technologie bij uitstek geschikt voor toepassingen zoals het op afstand en in real-time bedienen van zware machines. Het biedt ons nieuwe kansen op hogere efficiëntie, lagere kosten en minder risico in gevaarlijke omgevingen. Daarmee stelt 5G ons in staat een maatschappij te creëren die veiliger, efficiënter en duurzamer is. Samen met Telia en Volvo CE brengen we de theorie nu in Eskilstuna in de praktijk. De 5G-technologie is klaar voor de uitdagingen van de toekomst", zegt Magnus Frodigh, Head of Research bij Ericsson.

Het is niet de eerste keer dat Volvo CE, Telia en Ericsson met elkaar samenwerken. In het verleden hebben ze samen de meest recente technologie beschikbaar gesteld voor een veiligere en efficiëntere mijnbouw en heeft Volvo CE zich in de zomer van 2018 aangesloten bij het 5G-partnerprogramma van Telia. Volvo CE verwacht de lessen die het zal leren in Eskilstuna toe te kunnen passen op al zijn mondiale activiteiten. 

"We testen dan wel lokaal in Eskilstuna, maar zijn mondiaal actief. Connected machines en autonome oplossingen hebben de toekomst. Ze bieden onze klanten meer efficiëntie in de productie en logistiek, grotere flexibiliteit en veiligere arbeidsomstandigheden. Door de potentiële veiligheidsrisico's en de downtime die vaak geassocieerd worden met sectoren als de mijnbouw te minimaliseren, komt onze doelstelling van zero emissie, zero ongevallen en zero ongeplande stops een grote stap dichterbij. Ik kijk er enorm naar uit te zien hoe ver 5G ons op dit vlak kan brengen", concludeert Melker.

Over 5G

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Ten opzichte van 4G is 5G sneller, heeft het een lagere latentie en een hogere beschikbaarheid en is het in staat meer aangesloten apparaten gelijktijdig te bedienen. De technologie effent de weg naar volledig nieuwe toepassingen binnen de industrie, belangrijke sociale functies en ons dagelijks bestaan.