CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Innovatie en duurzaamheid staan centraal bij investeringen Volvo CE in Eskilstuna

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) heeft aangekondigd 16 miljoen SEK te investeren in zijn Zweedse vestiging in Eskilstuna. Zo komt er een demoterrein waar elektrische en autonome machines aan klanten worden gedemonstreerd, een nieuwe testbaan voor R&D en een energieterugwinningssysteem voor de fabriek.

Volvo CE voert deze belangrijke investeringen in Eskilstuna uit als onderdeel van de langetermijnstrategie van het bedrijf, zodat we concurrerend blijven, aan de behoeften van klanten kunnen voldoen en onze duurzaamheidsdoelen kunnen verwezenlijken. Allereerst komt er een nieuw centrum voor de prototypes van onze voertuigen.

De bestaande demonstratiesite van 45 hectare bij het Customer Center wordt met 12 hectare uitgebreid, speciaal voor het testen van de elektrische en autonome machines van Volvo CE, maar ook om het huidige machineaanbod te demonstreren. De investering van 8 miljoen SEK in de innovatie-arena stelt Volvo CE in staat om de prototypemachines op veilige wijze in een realistische en uitdagende omgeving aan klanten presenteren, ondersteund door de 5G-technologie en laadinfrastructuur die ter plaatse zijn geïnstalleerd. De eerste fase van de aanleg van de bijna 2 km lange gravelweg, die zowel door open terrein als bosgebied loopt, zal binnenkort van start gaan.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_02b

Terwijl Volvo CE de transitie naar de meer fossielvrije alternatieven maakt, zal het bestaande machinepark met verbrandingsmotoren in het Customer Center van Eskilstuna omschakelen naar HVO (Hydrotreated Vegetable Oil, ofwel ''gehydrogeneerde plantaardige olie') als brandstof. HVO is een alternatief voor diesel, gemaakt van plantaardige en dierlijke vetten (doorgaans koolzaadolie of slachtafval), waardoor de CO2-uitstoot tot 90% wordt verlaagd, afhankelijk van het uitgangsmateriaal. Er zijn geen speciale aanpassingen aan de motoren vereist.

"Met onze nieuwe innovatie-terrein laten we klanten én de gehele bedrijfstak zien dat "Building Tomorrow" geen papieren belofte van ons is. Gelijktijdig tonen we met onze overstap naar HVO dat we ook kleine stappen maken om de duurzaamheid te bevorderen, niet alleen in de toekomst maar ook in het hier en nu", aldus Carl Slotte, president van de EMEA-verkoopregio van Volvo CE, met hoofdkantoor in Eskilstuna.

Ontwikkeling van de machines van de toekomst

Op het Technology Center investeert Volvo CE ook in een testbaan voor elektromobiliteit en automatisering voor R&D-doeleinden. Op het testterrein, dat 3 miljoen SEK heeft gekost, rijden momenteel de HX2 elektrische autonome dumpers die in het najaar van 2018 zijn getest tijdens het bekroonde Electric Site-project in een steengroeve buiten Göteborg in Zweden. De HX2-modellen worden nu geoptimaliseerd voor het eerste commerciële pilotproject dat voor eind 2019 staat gepland.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_03

In maart van dit jaar heeft het telecommunicatiebedrijf Ericsson een 5G-mast op het Technology Center geïnstalleerd, zodat Volvo CE zijn afstandsbediende machines met extreem korte responstijden kan testen. In samenwerking met Telia als provider is dit het eerste Zweedse 5G-netwerk voor industrieel gebruik.

Een andere recente ontwikkeling op het Technology Center vormt de opening van vier nieuwe testopstellingen, begin 2017, waarvan er drie zijn bestemd voor de eerste softwareontwikkelstadia van elektrische machines.

"Om onze leidende positie in de bedrijfstak te behouden, hebben we toonaangevende R&D-faciliteiten nodig om huidige en toekomstige technologieën te ontwikkelen en te verfijnen. Onze nieuwe testbaan, de 5G-samenwerking met Ericsson en Telia én de testopstellingen voor elektromobiliteit zullen voor een grote concurrentievoorsprong zorgen", verwacht Gustav Edholm, Vice-President of Advanced Engineering and Core Technologies bij Volvo CE.

PressRelease2019_July12_Innovation_and_sustainability_key_when_VolvoCE_invests_for_the_future_in_Eskilstuna_04

Lager energieverbruik

Daarnaast staat energiebesparing centraal bij de assen- en transmissiefabriek van Volvo CE, om zo bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf. De twee grootste energieverbruikers in de fabriek zijn de werkplaats waar machineonderdelen worden uitgehard door ze tot hoge temperatuur te verhitten en vervolgens af te koelen voor een sterk oppervlak met een lange levensduur, en de spuiterij waar componenten worden opgewarmd om de lak te laten drogen.

Het bedrijf heeft 5 miljoen SEK geïnvesteerd in een energieterugwinningssysteem dat ongeveer 60% van de warmte voor het uitharden terugwint ten behoeve van de spuiterij. De verwachting is dat het totale energieverbruik in de fabriek hierdoor met 4% zal dalen.

Medio april is begonnen met de installatie van het energieterugwinningssysteem en de werkzaamheden worden begin september afgerond. Ook blijft Volvo CE nieuwe lakprocedés ontwikkelen om het energieverbruik nog verder te verlagen.

"We hebben een enthousiast team kunnen vinden dat zich richt op de energiebesparing in de fabriek", aldus Anders Bergstrand, General Manager van de fabriek in Eskilstuna. "Deze nieuwste investering laat zien welke weg we bewandelen naar een duurzame toekomst."

Op weg naar koolstofneutraliteit

"Deze sprekende voorbeelden van de vestiging in Eskilstuna maken deel uit van ons streven naar een CO2-neutrale site zonder afvalstoffen", vertelt Anne Bast, Vice-President Corporate Communications, verantwoordelijk voor de aansturing van de duurzaamheidsstrategie in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika). "Maar we kunnen meer doen. We zijn in staat om nieuwe innovaties en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor een schonere toekomst. Het getuigt van zakelijk inzicht voor ons en onze klanten, omdat met deze oplossingen de efficiëntie en inzetbaarheid worden verbeterd en tegelijk de kosten worden verlaagd. Maar het is ook onze belangrijkste missie voor de toekomst van onze planeet."

Afbeelding 1: Luchtfoto van de assen- en transmissiefabriek van Volvo CE in Eskilstuna.
Afbeelding 2: Luchtfoto van het bestaande demonstratieterrein bij het Customer Center in Eskilstuna.
Afbeelding 3: HX2 op de nieuwe R&D-testbaan in Eskilstuna.
Afbeelding 4: Werkplaats voor het afharden in de assen- en transmissiefabriek.