CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Volvo's grootste graafmachine ooit: een 'droom die uitkomt' voor sloopexpert

Wesley Princen uit België is expert op het gebied van sloopwerkzaamheden aan hoogspanningsinstallaties. Hij is de eerste klant die de EC750E HR, Volvo's grootste graafmachine ooit, heeft aangeschaft en kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Wesley Princen weet waarover hij het heeft als het om graafmachines gaat. Deze Belgische aannemer groeide op tussen de machines op de boerderij van zijn ouders in Gingelom, ten westen van Brussel, en hij werkte op zijn eerste graafmachine toen hij 16 was. Op 18-jarige leeftijd startte hij met zijn eigen grondverzetbedrijf, Aannemingsbedrijf Princen NV, dit naast zijn studie bouwkunde.

Het bedrijfsactiviteiten namen een vlucht na de voltooiing van een ondergrondse hoogspanningsverbinding voor de Belgische netbeheerder Elia die ook nu nog, twintig jaar later, vaste klant is.

"De meeste onderstations in België werden kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zijn nu aan vervanging toe. Elia had mensen nodig om deze onderstations te slopen en omdat we als een van de weinige bedrijven geautoriseerd zijn om aan hoogspanningsinstallaties te werken, werden de meeste opdrachten aan ons gegund", aldus Princen.

Vandaag de dag wordt zijn bedrijf gerekend tot de wereldtop op het gebied van sloop van hoogspanningsinstallaties. De activiteiten worden zelfs uitgebreid naar sloop van nucleaire systemen. Princen gaat de nieuwste aanwinst van zijn machinepark, de Volvo EC750E HR sloopgraafmachine, inzetten om een deel van een buiten bedrijf gestelde energiecentrale en een kernbrandstoffabriek te slopen.

De eerste Volvo EC750E HR sloopgraafmachine samen met zijn gieksets

Stoere machines voor het zware werk

Princen kocht zijn eerste highreach Volvo-graafmachine, een EC480D HR, ongeveer vijf jaar geleden. Sindsdien voert het bedrijf steeds vaker zware industriële sloopklussen uit en was er behoefte aan een machine die hoger kan reiken en met zwaardere aanbouwdelen kan werken. Daarom maakte de Volvo EC750E HR zijn intrede die tot 36 m kan reiken met een aanbouwdeel van 3,6 ton, of tot 26 m met aanbouwdeel van 5 ton. Princen zal in de praktijk het meest gebruikmaken van de giek van 26 m.

Het concept voor de Volvo EC750E HR is twee jaar geleden ontwikkeld en Princen was hier vanaf het begin bij betrokken.

"We hadden al contact met de fabriek en raakten in gesprek met David Arnoldsson en Peter Lam, de wereldwijde en regionale experts op het gebied van sloopmachines", legt Princen uit. "Zij waren eveneens geïnteresseerd in een opvolger voor de EC700C HR en hadden feedback van klanten nodig om een nóg betere machine te maken."

Princen plaatste een bestelling voor de EC750E HR zonder zelfs de definitieve machine gezien te hebben. "We wisten op dat moment niet wat het eindresultaat zou zijn, maar we waren zo tevreden met onze eerste highreach sloopgraafmachine van Volvo dat we er zeker van waren dat het goed zou komen", vertelt hij.

Wesley Princen presenteert zijn nieuwe machine aan journalisten

De grote onthulling

Uiteindelijk kreeg hij zijn nieuwe machine in mei dit jaar te zien tijdens een bezoek aan Volvo's graafmachinefabriek in Changwon, Korea. Zelf was hij een van de eerste mensen van buiten de fabriek die dit paradepaardje mocht aanschouwen.

"Het was echt geweldig om de EC750E HR na bijna twee jaar in levende lijve te zien", zegt hij. "Ik had twintig jaar geleden nooit kunnen denken dat ik ooit een 100-tonner zou kopen. Ik ben er dan ook trots op dat we over de grootste graafmachine beschikken die Volvo tot nu toe heeft gebouwd. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan."

Princen is nu eigenaar van een van de kleinste highreach Volvo-graafmachines, een speciale uitvoering op basis van het EC300EL-platform, én van de grootste. Zijn machinepark bestaat in totaal uit 25 graafmachines, waarvan de laatste zes allemaal van Volvo afkomstig zijn.

Veiligheid voor alles

Wanneer Volvo wordt geconfronteerd met gevaarlijke klussen, zoals het slopen van een elektrisch onderstation of zelfs een kerncentrale, is Volvo's aandacht voor veiligheid extra belangrijk. De veiligheid van Princen er zijn medewerkers heeft dan ook topprioriteit voor Volvo. Volvo's focus op het maximaliseren van de uptime is hierbij een logische keuze.

"Naast het feit dat de highreach graafmachines van Volvo tot de beste sloopgraafmachines behoren die momenteel worden aangeboden, hebben we ook goede service nodig", aldus Princen. "We hebben een zeer goede relatie met onze plaatselijke dealer SMT Belgium en onze accountmanager aldaar, Danny Verheyen. Als er ooit een probleem is, hoeven we Danny maar te bellen en wordt alles opgelost. Ik ben dan ook erg tevreden over deze samenwerking.”

De EC750E HR van Princen is inmiddels in het depot van Volvo CE EU in Nederland aangekomen en voorafgaand aan de overdracht wordt de hydrauliekolie vervangen door een biologisch olietype, zodat het milieu niet wordt belast bij eventuele lekkage.

Princen kan nauwelijks wachten om achter de stuurhendels plaats nemen. "Ik vind dit gewoon geweldig", geeft hij toe. "Het is echt een monster en ik verwacht dat ik er veel plezier aan ga beleven. I think I will work with it every day with a smile on my face. Het is een droom die uitkomt."