CONSTRUCTION EQUIPMENT België

5 onderhoudstips om graafmachines in topconditie te houden

Als eigenaar of machinist kunt u ervoor zorgen dat machines maximaal inzetbaar zijn door regelmatig onderhoudscontroles uit te voeren en uitsluitend originele Volvo-onderdelen te gebruiken.

1. Tap 's morgens altijd de waterafscheider af

Condensatie ontstaat vaak 's nachts in de brandstoftank en filters als gevolg van de temperatuurdaling. Daarom moet de machinist 's morgens eerst de waterafscheider aftappen voordat met het werk wordt begonnen. Als dit niet wordt gedaan, kan het water in de verstuivers terechtkomen waar het in stoom verandert en corrosie veroorzaakt. Het niet aftappen van de waterafscheider is een van de meestvoorkomende storingsoorzaken bij graafmachines.

Inspectie van de onderwagen

2. Controleer de rupsspanning eenmaal per week

De rupsketting moet altijd een beetje speling hebben. Als de rupsketting te strak is gespannen, kan dat onnodige slijtage van de ketting en sprockets tot gevolg hebben. Dit kan gebeuren als de afstand tussen de rupsketting en het frame van de onderwagen verkeerd is opgemeten. Deze meting moet op andere wijze worden uitgevoerd, afhankelijk van het type materiaal. Raadpleeg daarom altijd de bedieningshandleiding voordat u de inspectie uitvoert.

Volvo EC140E graafmachine

3. Voer pas onderhoud aan het luchtfilter uit wanneer het lampje in de cabine oplicht

Als u eerder aan het luchtfilter komt, kan er vuil in de motor terechtkomen en zullen zanddeeltjes hier voor slijtage zorgen. Een lampje op het dashboard in de cabine geeft aan wanneer het tijd is om het filter te reinigen (dit kan slechts twee keer) of te vervangen. Als machinist of monteur moet u CareTrack en MATRIS gebruiken om de status van het filter te controleren.

Volvo-onderhoudsset voor filter

4. Koop altijd een vervangend filter van Volvo

Een namaakfilter van inferieure kwaliteit brengt het risico met zich mee dat er zand in de motor terechtkomt en de levensduur ervan wordt bekort, wat tot een kostbare vervanging van de motor kan leiden! Minder dan 5% van de totale operationele kosten van een graafmachine gaat op aan de olie en het filter, dus dit is alleszins te overzien. Als machinist moet u uw machine net zo behandelen als uw auto en niet besparen op de kosten van originele Volvo-onderdelen.

Volvo-koelvloeistof

5. Meng Volvo-koelvloeistof niet met andere koelvloeistoffen

De samenstelling van Volvo-koelvloeistof is zorgvuldig ontwikkeld voor ultieme prestaties. Door het met andere koelvloeistoffen te mengen, ontstaat een gelachtige substantie, waardoor de waterpomp verstopt raakt en het kookpunt wijzigt. Koelvloeistof heeft drie belangrijke functies: smering, bescherming tegen corrosie en koeling. Het is dus van vitaal belang dat het zijn werk kan doen zoals Volvo het bedoeld heeft.