CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Volvo CE introduceert starre dumper van 100 ton

De gloednieuwe 95 tons (100 tons) R100E van Volvo Construction Equipment is ontworpen als zwaargewicht voor mijnbouw en steengroeven waarbij alles in het teken staat van lage operationele kosten.

Met zijn afmetingen en capaciteit is de nieuwe R100E veruit de grootste starre dumper in de productlijn van Volvo Construction Equipment. Zijn optimale productiviteit, inzetbaarheid en bestuurderscomfort maken dat hij alles in huis heeft om de bedrijfskosten van klanten terug te dringen.

Dit baanbrekende model is gebouwd op basis van onze jarenlange expertise die terugvoert tot 1919. De fabriek van Volvo CE in het Schotse Motherwell is daarnaast al bijna 70 jaar actief als ontwikkelaar, producent en leverancier van starre dumpers. Dankzij deze ongeëvenaarde technische knowhow kan geen enkele andere machine zich meten met de R100E.

Meer verzetten, meer verdienen


Volvo Rigid Hauler R100E T2Dit nieuwste vlaggenschip van Volvo met een laadvermogen van maar liefst 100 ton (95 ton) stelt machinisten in staat om sneller de beoogde productiedoelen te behalen. De R100E wordt aangedreven door de krachtige premium motor van 783 kW (1075 pk). De gecombineerde aandrijflijn levert een hoog koppel, een ongeëvenaarde trekkracht en een tractie waar anderen jaloers op zijn. De aansturing van de aandrijflijn en het aandrijfmoment van de machine wordt verzorgd door de nieuwe Volvo Dynamic Shift Control die automatisch de schakelpunten van de transmissie aanpast op basis van de werklocatie en de gekozen instellingen.

De R100E is speciaal ontworpen voor dagbouwmijnen en steengroeven waar de operationele kosten van doorslaggevend belang zijn. Klanten kunnen uitgaan van lagere kosten per vracht, omdat de R100E een V-vormige laadbak van 60,4 m3 heeft voor een optimaal behoud van de lading met minimale materiaalverliezen. Het door de sector onderschreven beladingsprofiel stelt de machinist in staat om een consistent gemiddeld nuttig laadvermogen (95 ton) te behalen, terwijl het snelle kiepsysteem van de laadbak korte cyclustijden garandeert voor een hoge efficiënte.

Volvo bouwt middels intelligente bewakingssystemen voort op de hoge capaciteit en transportsnelheden van zijn starre dumper. De OBW-optie (On-Board Weighing) is een geïntegreerd systeem dat ervoor zorgt dat de machine een optimale, veilige lading verplaatst om de productie te optimaliseren en de operationele kosten zo laag mogelijk te houden. Hiertoe worden externe druksensoren gebruikt om de machinegegevens te bewaken en op het boorddisplay van de machinist weer te geven. De machinegegevens kunnen niet alleen in real-time worden bekeken op het boorddisplay, ze zijn ook op afstand toegankelijk via Volvo's CareTrack®-telematicasysteem waarmee machinisten en machineparkbeheerders hun planning kunnen optimaliseren.

Klanten die de productiviteit van bestaande en toekomstige projecten willen verhogen, hebben met ondersteuning van hun lokale Volvo-dealer toegang tot Volvo Site Simulation. Dit systeem verschaft klanten waardevolle informatie over hun machines, de samenstelling van het machinepark en de configuratie voor de site, waardoor ze hun productiviteit kunnen maximaliseren en de eigendoms- en operationele kosten beter kunnen beheren.

Duurzaam ontwerp


Wat betreft de inzetbaarheid en productiviteit van de machine draait alles om het duurzame ontwerp dat componenten goed beschermt en langere levenscycli mogelijk maakt, zodat de geplande onderhoudsintervallen kunnen worden verlengd.

De R100E biedt rotsvaste stabiliteit en kan de meest veeleisende terreinomstandigheden aan terwijl u alles onder controle hebt. Deze robuuste dumper heeft een laag zwaartepunt en is uitgerust met een deskundig ontworpen carrosserie en chassis die in harmonie werken met de McPherson-veerpoten met ondertriangel voor de voorwielophanging en het nieuwe comfortabele besturingssysteem. De machinist kan met deze lichte, intuïtieve besturing gemakkelijk krappe bochten nemen dankzij de voorgestuurde, op afstand gemonteerde orbitrol-regelklep.Volvo Rigid Hauler R100E T2

De R100E is niet alleen ontworpen om de prestaties en productiviteit te optimaliseren vanwege het bedieningscomfort, de controle over de machine en de rijstabiliteit, maar ook om de reparatiekosten terug te dringen. De voorwielophanging is ver uit elkaar geplaatst om schokken van de lading en het grondoppervlak te absorberen en de vitale onderdelen van de machine te beschermen. De aandacht voor technische details is herkenbaar aan het chassisontwerp dat taps toeloopt om de flexibiliteit op hobbelig terrein te vergroten. Het frame is vervaardigd van stalen kokerprofielen en heeft gietstukken van hogesterktestaal op de belangrijkste belastingspunten die de schokken in oneffen terrein opvangen. Alle chassisboringen zijn voorzien van hulzen voor extra bescherming. Er is veel geïnvesteerd in het testen van het chassis en de carrosserie. Zo zijn er 60.000 testuren gemaakt om metaalmoeheid bij chassisbelasting te onderzoeken. Met een carrosserie van uiterst schokbestendig en slijtvast 400 HBW-hard staal kan de starre dumper R100E langdurig hoge prestaties behalen.

De eerste keuze onder machinisten


De R100E is niet alleen een uiterst efficiënte machine, er is ook veel aandacht besteed aan de productiviteit van de machinist, allereerst door een cabine die aan de ROPS/FOPS-normen voldoet. De cabine biedt een verbeterde rijkwaliteit door isolatiebevestigingen van viskeus materiaal, waardoor minder trillingen en externe geluiden merkbaar zijn.

Volvo Rigid Hauler R100E T2

Vanaf de bestuurdersstoel aan de linkerkant van de cabine kan de machinist de werklocatie en het omliggende gebied in de gaten houden dankzij het grote glasoppervlak en de voorruit met een geringe hellingshoek. Het goede zicht wordt gecompleteerd met Volvo Smart View voor 360° zicht rondom. Het systeem maakt gebruik van meerdere buitencamera's met ultragroothoek om een vogelvluchtperspectief van het voertuig en het omliggende werkgebied op het ingebouwde display weer te geven. Dit 360°-systeem verhoogt niet alleen de veiligheid van de machinist en andere medewerkers op de werkplek. Ook de kans op botsingen met andere objecten wordt verminderd of geëlimineerd en schade aan machine en banden wordt tot een minimum beperkt, met name bij het achteruitrijden, omdat het machinist obstakels op de grond veilig kan ontwijken. Het kleinere risico op onbedoelde schade aan de machine leidt tot lagere reparatiekosten en een hogere productieve werktijd.

De volledig instelbare luchtgeveerde bestuurdersstoel van Volvo is eenvoudig aan te passen aan de lichaamsbouw van de machinist, zodat alle displays en ergonomisch geplaatste vingertopbedieningen zich binnen handbereik bevinden. In de cabine heerst overdruk en er is een HVAC-regeling, evenals meer dan voldoende opbergruimte voor spullen in de cabine.

Zoals bij alle Volvo-machines stond veiligheid centraal bij het ontwerp van deze starre dumper, wat te zien is aan elk detail van deze krachtige machine. Alle machinesystemen, zoals de noodstopschakelaars, zijn gemakkelijk toegankelijk, wat de veiligheid van de machinist en de medewerkers op locatie ten goede komt. De retarder van de transmissie en de neutraal-vrijloopvergrendeling zorgen voor een veilige besturing van de machine op neerwaartse hellingen, terwijl de overtoerenbeveiliging de machine automatisch vertraagt tot veilige operationele limieten.

Eenvoudig te inspecteren


Volvo Rigid Hauler R100E T2Periodieke service-inspecties zijn vereist om potentiële problemen op te sporen en een lange levensduur te garanderen. Dankzij de antisliptreden en veilige looppaden van de R100E kunt u snel en eenvoudig de dagelijkse controles en het periodiek onderhoud uitvoeren om de machine weer zo snel mogelijk inzetbaar te krijgen. Alle servicepunten zijn strategisch gegroepeerd en bereikbaar vanaf de grond of het serviceplatform, zodat u eenvoudig, vlot en veilig onderhoud of aanpassingen aan de machine kunt verrichten. De directe wielbevestiging op de velg bevordert een snelle en veilige plaatsing en afname van de wielen. Binnen in de cabine beschikt u over eersteklas diagnosegegevens via het gebruikersvriendelijke dashboard voor snelle analyse en oplossingen. Op het dashboard kan de machinist in een oogopslag de toestand van de machine bewaken en de systeemdrukken en -temperaturen, het brandstofverbruik, de motordiagnose, transmissiediagnose en VCU-diagnose bekijken.

De R100E beschikt ook over een geavanceerde hydraulische filtering met magnetische zuigfilters op alle hydraulische systemen, evenals een drukfilter op de stuurinrichting, rembekrachtigingspomp en koeleenheden voor de achterrem. De op de motor gemonteerde primaire en secundaire brandstoffilters zijn met het geavanceerde tweetraps oliefilter gecombineerd om schadelijke verontreinigingen te verwijderen. De R100E is uitgerust met duurzame functies die superieure bescherming bieden, de werking optimaliseren en de onderhoudsintervallen verlengen met het doel de operationele kosten te verlagen.

Mocht de Volvo R100E meer aandacht vergen dan regulier onderhoud, dan zijn via het uitgebreide netwerk van dealers en monteurs altijd Volvo-experts te vinden die klaarstaan om specialistische hulp te bieden. Door onze lokale kennis te combineren met onze wereldwijde ervaring in de mijnbouwsector, is Volvo in staat om uiteenlopende oplossingen aan klanten bieden, zoals telematicarapporten van machines, Volvo Service Agreements (VSA) en een verlengde garantie. Zo kunt u de winstgevendheid verhogen tijdens de gehele levensduur van de machine.

Belangrijkste specificaties:

Laadcapaciteit, kg / lb 95000 / 209,439
Inhoud bak, SAE 2:1 kop m3/ y3 60,4 / 79
Nettogewicht kg / lb 69550 / 153,331
Brutogewicht kg / lb 164550 / 362,770
Motor Cummins QST30 CAC (Tier 2 / Stage II)
Maximum bruto motorvermogen kW / pk 783 / 1,050
…bij motortoerental omw/min 2100
Max. SAE J1349 bruto koppel Nm / lbf ft 4 631 / 3,416
…bij motortoerental omw/min 1300
Maximumsnelheid km/h / mph 50 / 31.1

N.B. U kunt de foto's in dit persbericht rechtstreeks downloaden door hierte klikken.