3D-utskriven kugghjulsfräs presterar toppresultat hos Volvo Construction Equipment - Nyheter & pressmeddelanden : Swecon Anläggningsmaskiner
Kugghjulsfräs utskriven i 3D hos Volvo Construction Equipment - VBN Components AB och Primateria AB
2013-10-15 

3D-utskriven kugghjulsfräs presterar toppresultat hos Volvo Construction EquipmentVERKSTAD Världens första additivt tillverkade kugghjulsfräs har framgångsrikt testats av Volvo Construction Equipment (Volvo CE) vid deras fabrik i Eskilstuna.

VBN Components AB  och Primateria AB  har tillverkat en kugghjulsfräs i det mycket hårda, slitstarka och patenterade stålet Vibenite®60. Den komplext formade kugghjulsfräsen har tillverkats genom additiv tillverkning, s k friformning. Detta innebär att verktyget byggs direkt från metallpulver som smälts lager för lager i en 3D-skrivare, utan traditionellt smide, borrning och fräsning. Kugghjulsfräsen har nu under två månader testats i produktionslinjen hos Volvo CE i Eskilstuna för tillverkning av kugghjul till fordonens växellådor. Den additiva tekniken möjliggör stora önskade förändringar i designen av kugghjulsfräsarna, såsom kylmediakanaler i varje skärtand och lägre komponentvikt, men i detta test används den traditionella designen.

Alla tillverkade kugghjul har blivit godkända och kugghjulsfräsen har nu gått lika lång period som de vanliga kugghjulsfräsarna gått när de måste slipas om, skillnaden är att den nya fräsen vid detta stadie inte uppvisat någon nämnvärd förslitning. Den stora fördelen med detta är att Volvo sannolikt har ett verktyg som kommer att ge dem 2-3 gånger längre livslängd jämfört med de vanliga fräsarna. Detta i sin tur betyder mindre avbrott i produktionen och därmed både en besparing och ökad produktivitet för Volvo CE.

- Nästa steg är att köra tills vi faktiskt ser ett slitage. Då får vi en siffra på hur mycket längre den håller än en vanlig fräs, säger Ulrik Beste, vd för VBN Components.

Källa: VBN Components och NyTeknik.se