Österrikare vinner europafinalen för Volvo Construction Equipments förarklubb - Nyheter & pressmeddelanden : Swecon Anläggningsmaskiner
2013-10-09 

Österrikare vinner europafinalen för Volvo Construction Equipments förarklubbAustrian wins Volvo Construction Equipment Operators Club European Final

Till årets final hade 22 förare från 11 europeiska länder kvalificerat sig. Dessa möttes i Achstetten, cirka 20 minuter söder om den historiska staden Ulm i Baden-Württemberg i Tyskland för den svåraste och mest utmanande tävlingen i klubbens 15-åriga historia.

Den 29-årige Johannes sa efter segern: "Jag gick med i Volvo CE:s förarklubb på Bauma 2010 och ställde först i år upp i tävlingen, så jag blev mycket glad att ta mig ända till finalen. Eftersom det var första gången hade jag inte några direkta förväntningar och trodde absolut inte att jag skulle vinna. Det känns verkligen bra att stå på podiet med vinnarpokalen. Det här har varit en perfekt dag!"

Johannes, som bor i Münster och kör en Volvo EC210C grävmaskin för Gubert General Contracting, tillade: "Nu när jag har vunnit europafinalen hoppas jag att jag får D-seriens nya Volvo på jobbet!"

Paneuropeiska tävlande klarar tuffa utmaningar

Med finalister från Tjeckien, Luxemburg, Danmark, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Österrike, Nederländerna och Italien var tävlingen den intensivaste hittills.

För att bestämma startordningen fick finalisterna från de olika länderna utmaningen att köra en slalombana på en Volvo DD22 kompaktvält. Den som fick den snabbaste tiden fick starta sist i den egentliga tävlingen. Denna del bestod av två utmaningar för alla 22 finalister där de tio bästa gick vidare till den tredje och sista utmaningen. Den sammanlagda tiden från alla tre delmomenten avgjorde den slutlige vinnaren.

Redan i början överraskade Danmarks Kasper Winther Iversen verkligen etablissemanget med sin snabba och säkra hantering av DD22. Med en bantid på bara 34 sekunder hamnade han högst upp i fältet där de tretton första alla klarade banan utan tidspålägg (som utdelades om man vidrörde konerna).

I den första rundan ledde landsmannen Jørgen Mortensen i en tävling som gick ut på att gräva ett hål på minst 50 cm x 50 cm till ett djup på exakt 30 cm med en Volvo ECR88D.

För att göra det hela extra spännande var deltagarna tvungna att lägga upp det uppgrävda materialet precis bakom hålet och varken materialet, grävskopan eller föraren fick vidröra en avspärrningstråd mindre än 40 cm bort. Med tidspålägg för att vidröra tråden, göra hålet för litet eller gräva till fel djup var det koncentration, precisionsgrävning och ett bra ögonmått som avgjorde.

Av de 22 finalisterna var det bara en som klarade utmaningen utan tidspålägg, och detta på en fantastisk tid av bara 22 sekunder – för den andra gången i rad var det Danmarks Kasper Winther Iversen.

Med en marginal på 12 sekunder före den österrikiske nykomlingen Johannes Unger kunde Kasper inleda den andra omgången i ledning, men en extremt svår tävling med många risker att få tidspålägg gjorde att fördelen pendlade som ett däck på en kedja.

Och ett svängande däck var just vad finalisterna hade att tampas med när de satte sig bakom spakarna på en Volvo L70G hjullastare för att lyfta ett traktordäck från en plattform med en däckinsats hängande från en kedja som fästs i maskinens gaffel. När däcket hade lyfts upp var de tävlande tvungna att backa genom en grind för att sedan köra framåt och lägga ned däcket på en annan plattform. Båda plattformarna var omgivna av fyra pelare med en tennisboll på varje och tidspålägg delades ut för varje boll som trillade ned.

Endast fem av de 22 deltagarna lyckades genomföra hela momentet utan tidspålägg, men det var Johannes Unger som tog initiativet med en tid som var hela 27 sekunder snabbare än någon annan och imponerande 59 sekunder snabbare än Kasper. I den andra omgången klättrade även Schweizs niofaldige finalist Ueli Hunziker, upp på resultattavlan med den femte snabbaste tiden, 25 sekunder efter Johannes.

Sex länder i slutomgången

Till slutomgången fanns finalister från sex olika länder kvar. Även om Österrike, Tyskland och Schweiz hade dominerat ledartavlan var slutresultatet långt ifrån avgjort och det fanns även stora förväntningar på att Kasper skulle kunna överraska, med tanke på tidigare insatser. Marc Schilling från Luxemburg och Storbritanniens Phil Port kom också med i sista omgången och i och med att den sista utmaningen var avgörande för resultatet fanns allt att vinna.

Den sista utmaningen innebar att bygga ett trevåningstorn av lecablock med en Volvo ECR145D grävmaskin med kort svängradie. Blocken skulle flyttas och staplas med hjälp av skopans tänder, och till sist skulle en hink med sand placeras längst upp på tornet.

Storbritanniens Phil Port gick ut med en tid på 03:07, men detta slogs snart av Marc Shilling. Allt eftersom omgången fortgick pressade Tysklands Marco Schöneck ned tiden till några bråkdelar över 2 minuter och till slut krossade österrikaren Martin Moser och schweizaren Ueli Hunziker tvåminutersstrecket med tider på 01:49 och 01:43.

Den näst sista startande i det sista delmomentet var den tidiga stjärnan Kasper Winther Iversen, men ett tappat block med påföljande tidspålägg krossade hans förhoppningar då han rasade ned till nionde plats med en sluttid på 03:43.

Det var i detta spända läge som Johannes Unger som sista man tog över spakarna på ECR145D-maskinen. Under de följande två minuterna borde nykomlingen ha svettats floder av nervositet, men han höll sig förvånansvärt kall och fokuserad, och med en lugn och metodisk insats korsade han mållinjen på 02:12.

Några slutliga gastkramande minuter återstod för de 10 finalisterna medan domarna räknade ut totaltiderna, men när beräkningarna väl hade dubbelkollats kungjordes pallplatserna.

Marknadschefen för Volvo CE:s EMEA-region (Europa – Mellanöstern – Afrika), Mike Humphrey sa: "Först av allt vill jag gratulera alla 22 finalister. I detta års tävling deltog över 2 000 förare från hela Europa, så bara att ta sig till finalen är något alla ska vara mycket stolta över."

"Jag är mycket glad att Volvo CE:s förarklubb både ger maskinförarna erkännande och tillfälle att umgås och tävla mot varandra. Vi på Volvo CE är mycket stolta över klubben och jag har nöjet att meddela att den kommer att bli ännu större 2014 då även Ryssland kommer att gå med."

Resultat i europafinalen för Volvo CE Operators Club 2013

 

1

Johannes Unger

Österrike

04:10 min

2

Ueli Hunziker

Schweiz

04:29 min

3

Michael Rosendahl

Tyskland

05:22 min

4

Martin Moser

Österrike

05:44 min

5

Marco Schöneck

Tyskland

06:17 min

6

Marcel Hirter

Schweiz

06:39 min

7

Thomas Vogt

Tyskland

06:44 min

8

Marc Schilling

Luxemburg

06:47 min

9

Kasper Winther Iversen

Danmark

06:57 min

10

Phil Port

Storbritannien

07:14 min

SLUT.

 

Om du vill ha mer information kontaktar du:

 

Steve Skinner
Corporate Communication Manager –
Sales Region EMEA (Europe – Middle East – Africa)
Volvo Construction Equipment.
Moorfield Road, Duxford,
Cambridge, CB22 4QX,
United Kingdom
Tel: +44 (0) 1223 251706
E-post: steve.skinner@volvo.com

 

Brian O’Sullivan
SE10.
London.
United Kingdom.
Tel: +44 (0) 207 107 2003
E-post: osullivan@se10.com