Volvo Ocean Race i Göteborg 2015 och 2018 - Nyheter & pressmeddelanden : Swecon Anläggningsmaskiner
2013-02-04 

Volvo Ocean Race till Göteborg 2015 och 2018Göteborg blir värdstad för jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race - både 2015 och 2018.  Det offentliggjordes i fredags vid en presskonferens i Göteborg.

Volvo Ocean Race 2015 och 2016 i Göteborg

- Detta är ett evenemang i världsklass - och Göteborg befäster nu positionen som en av Nordeuropas ledande evenemangsstäder, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. 

Målgången för hela Volvo Ocean Race 2015 kommer att ske i Göteborg – ett naturligt val enligt Knut Frostad, vd i Volvo Ocean Race:

- Göteborg är en perfekt plats för att avsluta ett globalt evenemang av den här storleken, säger Frostad som har egna meriter som Volvo Ocean Race-seglare. Det känns bra att veta att vi, efter att ha seglat tiotusentals sjömil runt jorden, kommer att anlända till en värdhamn med alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang – och som dessutom har en historia som ger en känsla av att tävlingen kommer hem.

Den kompletta listan över racets värdstäder 2014/2015 är ännu inte offentliggjord. Men klart är att starten sker i Alicante i Spanien med första stop-over i Recife i nordöstra Brasilien och att lagen senare gästar Auckland i Nya Zeeland innan de rundar Kap Horn och styr mot ett andra brasilianskt stop, i Itajaí. Fler stop tillkommer.

Göteborg har två gånger tidigare varit värdstad för Volvo Ocean Race:

  • 2002 på Eriksberg där omstöpningen av det anrika varvsområdet till modernt bostadsområde då just påbörjats.

  • 2006 på Lindholmen, en annan del av gamla varvs-Göteborg, där den förändringsprocess som då fick fart lett till att området idag hyser universitetscampus, Lindholmen Science Park, flera huvudkontor och företag med totalt 25 000 anställda.

- Nu sätter vi fokus på Frihamnen och området på båda sidor Göta älv mitt i stan, säger Anneli Hulthén. Volvo Ocean Race blir en kommunikationsplattform för två av våra största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden och arbetet inför 400-årsjubileet 2021. Vi vill stärka Göteborgs och regionens kärna - och dessutom göra Göteborg till en internationell förebild för hållbar utveckling.

Göteborg & Co, som utvecklar och marknadsför destinationen Göteborg, har haft uppdraget att värva Volvo Ocean Race till staden.

- Vi har konkurrerat med fler världsstäder än någonsin, säger Camilla Nyman, t f vd i Göteborg & Co. Som alltid när Göteborg söker stora evenemang handlar det inte om hur mycket pengar vi satsar - utan om vår kreativitet att utveckla både evenemanget och staden.

Se en bandad upptagning av presskonferensen den 1 februari 2013


Mer information:

http://www.volvooceanrace.com/

http://www.goteborg.com/